Alegerile Parlamentare din România sunt în acest week-end (11 decembrie 2016). Echipa #diez s-a uitat peste listele partidelor participante și a găsit 4 persoane din Moldova care sunt numărul 1 pe listele partidelor, deci au șanse mai mari să fie reprezentanți pentru diasporă, atât în Senatul României, cât și în Camera Deputaților. Iată cine sunt ei.
Candidați din partea diasporei în Senatul României
Corneliu Rădăuță (ALDE)
Corneliu Rădăuţă, candidatul nr. 1 pe lista Alianței Liberalilor și Democraților pentru funcţia de senator din partea Diasporei.
Într-un interviu pentru Tribuna, fostul lider al studenților și tinerilor basarabeni din România, Corneliu Rădăuță a mai spus că, la diferite etape ale dezvoltării sale, Republica Moldova a făcut paşi serioşi pe calea apropierii de Uniunea Europeană, însă toate aceste progrese riscă să fie compromise de o eventuală victorie a candidatului pro-rus în turul doi al alegerilor prezidenţiale. „De aceea şi spuneam că avem de trecut împreună un test serios – testul de democraţie, testul de europenism. Sunt sigur că, prin mobilizare, vom reuşi să trecem cu succes acest test”, a subliniat el.
Politicianul s-a arătat sigur că „viitorul spaţiului dintre Prut şi Nistru este în Uniunea Europeană, cu România, iar alegerile din 11 decembrie 2016 reprezintă un mare pas în această direcţie”.
Ion Costaș (ANR)
Ion Costaș vine ca numărul 1 pe lista Partidului Alianța Noastră România. Ion Costaș se face cunoscut prin faptul că l-a răpit de la Kiev pe fostul lider separatist transnistrean, Igor Smirnov.A deținut funcțiile de Ministru al Apărării și Ministru de Interne. Costaș a fost cel mai tânăr general al Armatei fostei URSS, primind acest grad la vârsta de 40 de ani.
Candidați din partea diasporei în Camera Deputaților României
Constantin Codreanu (PMP)
Constantin Codreanu a câștigat alegerile interne din Partidul Mișcarea Populară, condus de Traian Băsescu, pentru funcția de deputat din partea Diasporei.
Într-un interviu pentru Tribuna, Constantin Codreanu a spus: „Odată ajuns în Parlament, voi cere, alături de colegii mei, crearea în Guvernul României a unui Minister al Reunificării, cu un buget de 100 de milioane de euro, care să se ocupe nemijlocit de problematica relației cu Republica Moldova și care să pregătească ReUnirea din 2018. A venit timpul să trecem de la vorbe la fapte. Trebuie să eliminăm taxele consulare pentru noi, cei care trecem prin calvarul redobândirii cetățeniei române. Este revoltător ca redobândirea unui drept la care nu am renunțat niciodată să fie complementată de niște cheltuieli exagerate care fac și mai mare umilința la care suntem supuși”
Veaceslav Șaramet (PSD)
Veaceslav Șaramet a devenit numărul 1 pe lista Partidului Social Democrat.
Într-un interviu pentru Gazeta Românească, Veaceslav Șaramet a spus: „Sunt cetățean al Republicii Moldova, dar sunt și cetățean român. La fel ca orice alt român plecat în afara granițelor, știu foarte bine ce înseamnă să fii plecat de acasă, știu cât de importantă este o comunitate unită și știu că statul al cărui cetăţean eşti poate şi trebuie să fie alături de tine, oriunde te afli în lume. Ei bine, eu asta îmi doresc pentru românii din diaspora: să se simtă în siguranță, să simtă că statul român este alături de ei și că românii au valori, cultură și identitate pe care le păstrează chiar și în afara granițelor. Îmi doresc ca ei să fie întotdeauna la curent cu ce se întâmplă acasă și să fie nu doar o voce auzită, ci o voce ascultată”
Cum va fi organizat procesul de votare pe #diez
Puteți vota candidatul preferat online pe site-ul nostru #diez.md. Pentru aceasta este necesar să accesați pagina principală, pe partea dreaptă sub blocul „Unde-s tinerii” – sondajul referitor la candidatul pentru Senat, și sub blocul „Descoperiri Urbane” – sondajul referitor la candidatul pentru Camera Deputaților.
De asemenea, în orice știre de pe #diez, sub blocul „Știri pentru tine”.
Despre alegerile din România
Pentru alegerile parlamentare din România, ce vor avea loc pe 11 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova urmează a fi deschise 35 de secţii de votare
Potrivit ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, la alegeri, cetățenii care dețin pașapoarte românești vor putea vota doar în baza vizei de reședință pe teritoriul Moldovei. Iar documentul va fi scanat, pentru a combate votul multiplu.
„Este pentru prima dată când actele de identitate ale cetățenilor care vin la vot vor fi scanate cu o tabletă. Majoritatea secțiilor de vot sunt grupate în zona centrală pe o rază de circa un kilometru de jur împrejurul Ambasadei. Vor mai fi organizate secții de votare în raioanele Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Călărași și satul Bardar, raionul Ialoveni”, a declarat Daniel Ioniță, citat de Radio Moldova Actualități.
Potrivit lui, în sudul Republicii Moldova vor fi deschise secții de votare în cadrul Consulatului General al României de la Cahul, la Cantemir, Leova, Cimișlia, Giurgiulești și satul Carabetovca, raionul Basarabeasca.
În nordul Republicii Moldova, secții de votare vor fi deschise în Consulatul General al României de la Bălți, la Drochia, la Edineț, Florești, Fălești, Soroca, Telenești și în cadrul Biroului Consular al României de la Ungheni.
„În ceea ce privește documentele, spre deosebire de alte tipuri de scrutine, actele de identitate doveditoare ale cetățeniei române, trebuie să fie însoțite și de documente doveditoare ale reședinței în străinătate. Nu se poate vota cu titlul de călătorie. În cazul în care la o secție de votare se vor termina buletinele de vot, acestea vor fi distribuite din alte secții”, a mai comunicat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.
În total, în cele 35 de secţii de votare ce vor fi deschise în ţara noastră, vor fi distribuite 87 500 de buletine de vot. Cele mai multe vor revenit secţiilor de vot din capitală, care vor fi 12 la număr.