(foto) Opt locuri din Moldova care ar putea fi incluse în patrimoniul UNESCO

nuferi
Foto: Fotografie de Victor Pictor

Republica Moldova se poate mândri cu o cultură deosebită, cu oameni frumoși și ospitalieri și cu locuri neobișnuite, care merită descoperite. Redacția diez.md și-a propus să selecteze cele mai deosebite locuri din R. Moldova, care merită să fie incluse în patrimoniul UNESCO.

Orheiul Vechi

orheiul-vechi

De-a lungul râului Râut se găseşte Orheiul Vechi, probabil cel mai spectaculos loc din Republica Moldova. Defileul format printre formaţiunile calcaroase oferă vizitatorului o imagine impresionantă, indiferent de anotimp. În cadrul complexului arheologic Orheiul Vechi se găsesc câteva construcţii monumentale din piatră, care prezintă un interes deosebit, atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi din punct de vedere muzeografic. Printre acestea se remarcă cinci obiective: cetatea getică, cetatea medievală, feredeul, hanul şi biserica. Aici există, de asemenea, un şir de grote care străpung malurile stâncoase, care pe parcursul istoriei au devenit lăcaşuri sfinte, care sunt clasificate de către arheologi astfel: Mănăstirea Bosie, foarte veche, care a funcţionat în sec. al XV-lea, dar posibil şi mai demult; Complexul de sub cruce, numit Butuceni, cu o biserică săpată în stâncă, care este un unicat arhitectonic, fiind construită după nişte modele mai vechi; Complexul de chilii în patru nivele şi Complexul călugărilor sihaştri sau Chiliile lui Rafail. Menționăm că Orheiul Vechi se află pe lista de situri pentru a fi inclus în patrimoniul UNESCO.

 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni

 

collage1

Este un monument arhitectural construit în secolele XVII – XVIII, ctitorit de către domnitorul Moldovei, Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura datează din anul 1763 și este opera zugravilor Stanciul Radu și Voicul. Este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului (biserică semi-îngropată).

Toltrele Prutului

 

defileu_duruitoarea
Sursa: moldovenii.md

Toltrele Prutului (calc lingvistic de la denumirea rusă Толтры, în limba română – Stâncile Prutului) sunt un lanț de formațiuni calcaroase de tip recif, rispite pe o distanță de circa 200 de km de-a lungul Prutului de Mijloc, în Republica Moldova. Încep din apropiere de Criva, în zona graniței de nord a țării și continuă până la Cobani, 200 de km mai la sud. Ele sunt declarate monumente ale naturii și sunt protejate prin lege. Aceste lanțuri de recifi calcaroși sunt constituite din schelete de corali, moluște, scoici, alge și alte organisme marine, care umpleau mările tropicale Tortoniană și Sarmatică acum 10 – 20 de milioane de ani. Formaţiuni similare pot fi întâlnite şi în Ucraina şi în zonele de frontieră cu Moldova, unde acestea sunt numite „medoborî”, şi în Australia. Dar, în ambele cazuri, aceste formaţiuni sunt mai puţin pronunţate, au o înălţime mult mai mică, iar în Australia în cea mai mare parte se află sub apa Oceanului Pacific, înălţându-se cu doar câţiva metri deasupra apei.

 

Mănăstirea Ţipova

 

img_0065a1
Sursa: manastireatipova.files.wordpress.com

La Țipova, pe malul stâncos al Nistrului (cca. 100 km nord de Chișinău) se găsește cea mai mare mănăstire rupestră ortodoxă din Moldova, considerată și una dintre cele mai mari din Europa. Comunitatea monahală de aici a existat cu mult înaintea formării statului feudal Moldova. Se crede că unele chilii au fost săpate în stâncile abrupte ale Nistrului prin sec. X-XII (potrivit altor date sec. XVI-XVIII). Începând cu 1776 se atestă o perioadă de prosperare, când mănăstirea se extinde spre sud. Biserica rupestră a fost compartimentată în spații mari, despărțite de coloane masive. În perioada sovietică mănăstirea a fost închisă și devastată. În 1975 ruinele mănăstirii rupestre Țipova sunt luate sub protecția statului, iar în 1994 aici sunt reluate slujbele divine. Se spune ca în această mănăstire domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare s-a cununat cu soția sa Maria Voichița, iar o alta legendă afirmă că printre aceste stânci și-a petrecut ultimii ani din viață poetul mitologic Orfeu, care este înmormântat în nița unei cascade din defileu.

 

„O Sută de Movile”

 

suta-de-movile-dealuri
Sursa: satulcobani.wordpress.com

Lângă râul Prut, între satele Branişte şi Avrămeni, pe o lungime de 8 kilometri şi o lăţime de 2 kilometri se ridică numeroase delușoare (movile) cu înălțimea de 15-30 de metri, care formează un adevărat spectacol al unduirii solului. Rândurile formate de aceste movile sunt paralele cu lunca Prutului.

„O Sută de Movile” prezintă un peisaj de o mare valoare științifică şi estetică. Există o dispută științifică referitoare la modul în care s-au format aceste movile. Unii savanţi spun că „O Sută de Movile” este unicul loc din Europa, unde sunt concentrate într-un număr atât de mare recife submarine ale Mării Mediteraneene – bazin de apă terţiar, ce acoperea teritoriul de azi al Republicii Moldova cu vreo 20 de milioane de ani în urmă. Alţi savanţi consideră că movilele s-au format datorită alunecărilor de teren şi prăbușirilor.

 

Peştera Criva sau „Emil Racoviţă”

 

pestera_emil_racovita_lecta_86448
Sursa: www.hincestitur.md

Peştera a fost descoperită în 1959. În timpul lucrărilor cu explozibil pentru lărgirea carierei de ghips din zonă, a fost descoperită o gură a peşterii din care s-a scurs o cantitate enormă de apă. Ca rezultat a fost inundată cariera, respectiv au fost stopate lucrările de extragere. În schimb s-au deschis cavităţile peşterii, în care, după uscarea parţială, au pornit ulterior lucrările de cercetare. Dacă sunt iluminaţi pereţii şi plafoanele din peşteră, care s-au format în decursul a câteva milioane de ani, veţi rămâne uimiţi de sclipirea spectrului de cristale. Unele steluţe continuă să strălucească chiar şi după stingerea luminii.

 

Rezervația peisagistică Rudi-Arionești

rudi-41

Rezervația peisagistică Rudi-Arionești este o arie protejată, situată pe malul drept al Nistrului și include în limitele sale trei defilee împădurite: Arionești din raionul Dondușeni și Tătărăuca Veche și Rudi din raionul Soroca, Republica Moldova.

Deosebit de important este defileul Rudi cu o lungime de 5 km și adâncimea de 250 de metri. Pe suprafața lui sunt bine dezvoltate fisurile eoliene cu forme bizare. În zilele cu o anumită direcție a vântului ele emit sunete melodioase. Datorită acestui efect ele au fost numite „harpe eoliene”. În vegetația peisajului predomină pădurile. Pe spațiul rezervațiai sunt mai multe izvoare.

În sectorul Rudi al rezervației se găsesc peste 100 de monumente ale naturii: Văgăuna Lupilor, Văgăuna Vânturilor, Stânca Balaurului, Harpa Eoliană, Peștera Răposaților, Izvorul Verde ș.a. În apropierea Mănăstirii Rudi se află trei cetăți de pământ: cetățuia La șanțuri, de origine tracică, identificată de unii cercetători cu orașul antic Maetorium, cetățuia getică La trei cruci și așezarea medievală Farfuria turcului, datând din secolul X și multe alte monumente arheologice, o peșteră, cascade, izvoare, braniști. Rar unde în Basarabia relieful, flora și fauna sunt atât de armonios îmbinate cu trecutul istoric al populației, ca aici. Braniștea Rudi reprezintă o comoară forestieră unică, care n-a fost stropită niciodată cu chimicale.

 

Lacul Beleu

 

nuferi
Fotografie de Victor Pictor

Lacul Beleu e o relicvă, lungimea lui e de 5 km, lăţimea − 2 km, iar adâncimea este de 0,5-2 metri. Acest lac s-a păstrat din timpuri imemorabile − 5-6 mii de ani în urmă, când mare parte din Delta Dunării se afla sub apele Mării Negre. În prezent apa ajunge în Beleu din două braţe, ele unindu-se apoi în unul. Aici putem întâlni asemenea animale rare precum vidra europeană şi nurca. Au fost înregistrate 168 de specii de păsări, în mare parte acvatice, dintre care 36 de specii pot fi observate în timpul migrației. În lacul Beleu se întâlnesc 30 de specii de peşti. În rezervație cresc peste 160 de specii de plante.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente