(video) Cel mai probabil, Tarnovschi își va păstra medalia de bronz câștigală la Rio

tar

Decizia finală, cu privire la soarta medaliei de bronz cucerite de Tarnovschi la Jocurile Olimpice, urmează să fie luată de Federația Internațională de Canoe, în decurs de aproximativ două săptămâni. Sportivul împreună cu avocatul său au participat la o ședință de audiere a Federației, pe 27 noiembrie la Baku, Azerbaidjan, unde a prezentat probe ce confirmă utilizarea neintenționată a substanței interzise, întrucât aceasta se conținea într-un supliment nutritiv contaminat.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Comitetul Național Olimpic și Sportiv s-a explicat că având în vedere că sursa substanței interzise este un produs contaminat, sportivului Serghei Tarnovschi îi revine o sancțiune redusă conform Codului Mondial Anti-Doping, adoptat și de FIC și cel mai probabil va păstra medalia câștigată la Jocurile Olimpice din 2016.

Gradul scazut al vinovăției sportivului reiese și din faptul că înainte de utilizarea suplimentului nutritiv sportivul a verificat cu atenție proveniența lui pentru a se asigura că suplimentul nu conține vreo substanță interzisă. Singura cale pentru sportiv de a afla dacă produsul este contaminat sau nu era să testeze produsul într-un laborator înainte de utilizare, fapt ce este dincolo de ceea ce se cere din partea unui sportiv.

Avocatul sportivului Paul J. Greene a declarat că legea cere aplicarea unei sancțiuni pentru o perioada între 0 și 8 luni. Regulile, de asemenea, sunt clare și în privința păstrării medaliei olimpice de la RIO, deoarece gradul său de vinovăție este scăzut și el a fost testat negativ la Jocurile Olimpice după ce a câștigat medalia de bronz. El nu a obținut nici un avantaj de la nivelul extrem de scăzut a substanței interzise depistate cu mai mult de o lună înaintea Jocurilor Olimpice. Serghei este un caz clasic de utilizare a unui supliment nutritiv contaminat. Este încă o situație în care un sportiv este trădat de afirmațiile făcute de o companie de suplimente precum că produsul său este sigur și lipsit de substanțe interzise.

Menționăm că Serghei Tarnovschi a evoluat la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio la proba de Canoe Sprint 1000 de metri, din partea Republicii Moldova, cucerind medalia de bronz. Acesta urma să evolueze ulterior la proba de canoe dublu, însă a fost suspendat, după ce a picat un test anti-doping.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente