ANSA: Produse expirate la șase depozite ale Ministerului Educației. Urmau să ajungă la grădinițe și școli

alimente_1__1_

În urma controalelor efectuate la șase depozite alimentare, aflate în gestiunea Ministerului Educației, s-au depistat mai multe încălcări. Astfel, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au găsit produse cu termenul expirat, produse neetichetate sau cu eticheta necorespunzătoare, produse fără acte de conformitate sau acte necorespunzătoare, precum și produse mâncate de șoareci.

La multe obiecte data eliberării certificatului sanitar-veterinar la produse din carne nu corespunde cu data fabricării indicate pe etichetă, la produsele de origine vegetală certificatele de inofensivitate lipsesc sau nu corespund. Responsabilitatea pentru încălcările admise revine în aceste cazuri agenților economici și persoanelor care recepționează produse alimentare pentru alimentația copiilor.

S-au depistat alimente din lista produselor interzise în alimentaţie la şcoli şi grădiniţe – chifle, urechiuşe, conuri cu creme vegetale, lapte condensat.

Toate produsele neconforme au fost retrase din consum, cele cu termen expirat au fost nimicite, s-au întocmit procese verbale de contravenţie.

În urma controlului efectuat la depozitele din mun. Chișinău, care furnizează produse alimentare instituțiilor de învățământ școlar și preșcolar, au fost prelevate 80 probe de produse alimentare şi remise către Centrul Republican de Diagnostică Veterinară şi la laboratorul Centrului Național Sănătate Publică, pentru efectuarea investigaţiilor.

Controalele în instituțiile de învățămînt preșcolar și școlar din întreaga țară au fost inițiate după ce săptămîna trecută, ofiţerii şi procurorii anticorupţie au reținut 16 persoane într-un dosar de trucare a licitațiilor publice privind asigurarea cu produse alimentare alterate a școlilor și grădinițelor din Chișinău. Printre acestea se numără nouă funcționari ai Direcției educație, tineret și sport a primăriei capitalei și șapte agenți economice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente