„513” de Zina Zen – cartea care deschide ușa spre o altă lume, iar cuvintele ajung acasă

zinazencollage

513 s-a schimbat, trăiască 513! Chiar dacă îndrăgitul local și-a schimbat puțin formatul și denumirea, 513 continuă să trăiască sub o altă formă, și anume prin cuvintele lipite ale Zinei Zen. Zina a scris o carte care nu este o carte, ci o ușă spre o altă lume. Iar pentru a înțelege mai bine ce înseamnă asta, echipa #diez a luat-o la întrebări.

Despre ce este cartea

zina513

„Despre mine, despre femei, despre relații, despre lume, despre iubire, despre potrivire, despre nesincronizare, despre „altfel”. Fiecare își ia din carte propriul fir roșu. Este povestea unei fete/femei normale de 37 de ani, căreia i se întâmplă (sau nu) diferite lucruri. E o carte ciudată. Dar am o justificare – eu nu sunt scriitoare. Am scris-o cum aș fi povestit-o” spune Zina Zen.

Am scris-o pentru că s-a cerut dată lumii

„Unele bucăți erau scrise de mai demult, altele au fost preluate de pe blog sau Facebook, ca să rămân în registrul cu care s-a obișnuit cititorul. Unele părți nu erau scrise, doar trăiau în mine. Le-am lipit, și acum, le-a venit vremea să se mute într-o carte. Este cea mai frumoasă casă pe care le-o puteam oferi. Deocamdată, atât ne permitem. O casă mică, cu copertă frumoasă” explică autoarea.

Este o poveste care se duce și mult în trecut și departe în viitor. Se duce și pe la alte case, încalcă niște reguli, străbate niște lumi, mută niște granițe, se pierde sau se găsește prin amintiri, pleacă, se întoarce. „M-au inspirat adevăruri și fantasme, vise și provocări, oameni sau închipuiri despre oameni. Și toamna asta m-a inspirat foarte mult. Ca fiecare toamnă, de altfel” adaugă Zina.

zina1
Photo Credit: Teo Curnic

„Îți dau ce vrei, dar ia ce meriți”

„Nu pot să zic că o dedic unei anumite persoane sau că se adresează unui anumit segment de public. Cartea e parte din mine. Vorba lui Pavel Stratan, „Îți dau ce vrei, dar ia ce meriți”. Cei care mă cunosc, chiar mă cunosc, nu doar mă știu de pe Facebook sau cercul lor larg de cunoștințe, o vor citi într-un anumit fel. Cei care au avut trăiri similare cu ale „op op” eroinei mele, o vor percepe prin prisma acestor experiențe comune. Nu am scris-o pentru mine sau pentru cineva anume. Ea s-a cerut scrisă, eu am dat-o lumii. Ce-o să fie mai departe, nu știu. Acum are destinul ei. Nici cu celelalte două nu am știut ce o să se întâmple, și au fost niște experiențe copleșitoare și pline de surprize frumoase și oameni minunați. De fapt, nu e vorba de o carte, e vorba de ușă spre o lume” completează Zina.

Photo Credit: Teo Curnic
Photo Credit: Teo Curnic

Unde putem găsi cartea?

Lansarea cărții va fi în fostul bar 513, actualul Barbar, pe strada Mihai Eminescu nr. 56. Va fi o lansare informală, între prieteni, fără părți oficiale și speakeri. „Ne întâlnim, improvizăm, facem sărbătoare din „acum”” spune Zina Zen.

La Chișinău cărțile vor fi puse în vânzare în librării și online, prin librăria online elibrăria.

Pentru România și străinătate, se pot face precomenzi pe site-ul zina-zen.ro. Iar primele 100 de cărți vor fi semnate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente