Sute de localuri riscă să se închidă din cauza unor prevederi ale Legii antifumat

big-zeci-de-localuri-din-chisinau-se-inchid-din-cauza-legii-antifumat

Se pare că statul nu s-a gândit la adevăratele consecințe ale Legii antifumat, intrată în vigoare în luna mai și la efectele adverse pe care le va aduce această lege, mai ales unele prevederi care pur și simplu lovesc în mii de agenți economici care aduc venituri considerabile la buget și, după cum arată datele statistice, nu au contribuit deloc la reducerea numărului de fumători.

La 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii Antifumat, cei mai afectați de noile prevederi legale sunt proprietarii localurilor de agrement. Iar când vorbim de acești agenți economici trebuie în primul rând să fie văzuți ca niște contribuabili serioși la buget, în special la bugetele locale, care după cum este cunoscut, sunt și așa foarte mici, scrie moldova.org.

Drept urmare aprobării noii legi, localurile sunt puse într-o situație extrem de proastă, sau, cum se spune, între două focuri. Pe de o parte acestea să satisfacă necesitățile clienților și să nu lezeze drepturile fumătorilor, iar pe de altă parte, să respecte prevederile legale, care interzic consumul de tutun în localurile de alimentație publică și agrement.

Doar la începutul acestei luni, în cadrul mai multor controale inopinate, 17 localuri de alimentație publică și comerț au fost sancționate în baza legii tutunului, achitând amenzi în valoare de peste 120.000 de lei. Dacă această situație va continua, sute de localuri pur și simplu se vor închide. În consecință, mii de oameni vor rămâne fără un loc de muncă, iar bugetul fără milioane de lei pe care agenții economicesc le plătesc în calitate de impozite. În plus, vor avea de suferit și producătorii agricoli și vinicoli autohtoni, care, din cauza consumului redus vor fi nevoiți și ei să-și alunge angajații, sau să le plătească salarii mai mici.

Cei mai mulți dintre administratorii localurilor se plâng pe faptul că vânzările au scăzut dramatic după impunerea prevederilor Legii Antitutun, iar clienții sunt nevoiți să părăsească localurile pentru a fuma, fapt ce le creează de multe ori disconfort.

„Simțim foarte mult efectele Legii Antifumat. Pot să vă spun că avem pierderi foarte mari. Din această vară, numărul de clienți s-a redus practic la jumătate”, ne-a mărturisit Olga (Taxi Blues), administratoarea unui lanț de restaurante din capitală.

În raioanele țării administratorii localurilor de agrement au parte și de situații de conflict atunci când sunt nevoiți să le amintească propriilor clienți de noile prevederi legale. Este și cazul administratorului unei cafenele din Strășeni, care a fost nevoit să cheme paza pentru a calma un client nemulțumit. După o aasemenea experiență, clientul, sigur nu va mai păși pragul acestui local, dar, evident, că incidental în mod sigur nu l-a făcut să lase fumatul.

„În special, avem probleme cu clienții cărora le organizăm petreceri. Se întâmplă să nu înțeleagă prevederile legii și suntem nevoiți să chemăm paza sau poliția pentru a-i amenda. Sunt persoane care înțeleg, dar sunt și din cei care nu ai ce le explica”, a povestit Oleg proprietarul unei cafenele din Strășeni.

Experiența internațională demonstrează că nu interzicerea fumatului în localuri reuce numărul de fumători. În schimb, autoritățile, dacă ar fi interesate și ar gândi pe termen lungu, ar putea să găsească multe soluții de compromise. Spre exemplu , mai mulți experți în domeniu promovează ideea permisibilității consumului de tutun în localurile de agrement în schimbul unei licențe plătite suplimentar. Agenții economici cu care am discutat s-au arătat dispuși să investească într-un asemenea tip de licență.

„Am fi de acord să procurăm o asemenea licență, dacă, desigur, ar fi creat un cadru normativ în acest sens și totul ar fi oficial”, a declarat Olga, care administrează o rețea de localuri de agrement din capitală.

Această idee este salutată cu mai mult entuziasm de proprietarii barurilor și berăriilor, unde produsele de tutungerie se bucură de o mai mare cerere din partea clienților.

„Ar fi bine ca autoritățile să se gândească la unele condiții care ar permite oaspeților noștri să fumeze în interior, fără să simtă disconfortul de a fi nevoiți să părăsească localul. Noi am fi de acord să obținem o asemenea licență chiar dacă s-ar solicita să delimităm sălile sau să creăm condiții prielnice pentru ambele categorii de clienți”, a menționat Valeria (Timișoreana Draft), administratoarea unei berării din Chișinău.

Deci, soluții există. Trebuie doar ca cei care fac legile să vrea să le discute. Anterior, proprietarii de localuri au înaintat conducerii Republiciii Moldova mai multe adresări în care solicitau revizuirea legii nr. 278 cu privire la controlul tutunului. Atât președintele Parlamentului, Andrian Candu, cât și premierul Pavel Filip, au convenit că vor lua în calcul solicitările antreprenorilor din sectorul alimentației publice. Dar, din câte se vede, au uitat de aceste promisiuni.

Între timp, din cauza unor prevederi negândite,uneori chiar absurd, adoptate în grabă, doar pentru a bifa niște realizări și pentru a-i arăta pe deputații moldoveni mai catolici decât Papa de la Roma riscă să se prăbușească o întreagă ramură a economiei, iar mii de oameni să rămână fără lucru și să plece din țară. Și, eventual, să se apuce de fumat.

Menționăm că, Legea Antifumat a intrat în vigoare la 31 mai 2016. Mai mulți experți, alături de Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova au catalogat legea aprobată de legislativul de la Chișinău ca fiind cea mai dură din Europa.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente