(vox) Te apără sau te expune pericolului? Care este atitudinea tinerilor față de deținerea ilegală a unei arme

foto

Cum ai proceda în cazul în care ai găsi, pur întâmplător, o armă? Deși există o probabilitate foarte mică să se întâmple acest lucru, noi ne-am propus să aflăm dacă tinerii sunt conștienți de responsabilitățile pe care le presupune păstrarea unei arme. Mărturiile acestora le regăsiți în vox-urile de mai jos.

11

Călin Gamurari:
„În statul nostru armele sunt permise doar în baza unei autorizații. Cunoaștem cu toții acest lucru, deaceea chiar dacă aș găsi întâmplător o armă de foc, cu siguranță, aș semnala imediat Poliția pentru identificarea persoanei care o deține. Aș cere și o verificare a legalității a acestei dețineri. Părerea mea personală, față de deținerea unei arme de foc  de către populație, este departe de viziunea pe care o avea George Washington, primul președinte al Statelor Unite ale Americii „A free people ought not only be armed and disciplined, but they should have sufficient arms and ammunition to maintain a status of independence from any who might attempt to abuse them, which would include their own government”. Personal, consider că deținerea unei arme ilegale este un risc și un factor de dezichilibru în societate,  mai ales în lipsa unei justiții echidistante și independente, lucru care poate provoca multiple controverse. Armele de autoapărare, pot reprezenta o suliță cu două capete. Dacă nu sunt respectate normele de păstrare a acestora, armele pot aduce urmări grave”.

 

2

 

 

Ana Zatushevschi:
„Cum aș proceda dacă aș găsi o armă? Întrebarea aceasta mi-a pus imaginația la muncă grea. Din fericire sau din păcate, posibilitatea să mi se întâmple una ca asta nu doar că e egală cu zero, ci probabil se situează undeva sub minus 100, dar să nu duc lucrurile dintr-o extremă în alta. Deci, cred că în acel moment mi-aș aminti de toate detectivele citite și văzute la TV. Nu cred că l-aș imita pe Sherlock Holmes în acțiuni, dar la sigur aș avea grijă să nu mă ating de ea, să nu-mi rămână amprentele cumva pe armă și aș anunța forțele de ordine, ca acestea să procedeze în consecință. Referitor la deținerea unei arme în casă sunt reticentă. Am văzut ce prevede legea (Legea nr. 130 din 08.06.2012 privind regimul armelor şi al munițiilor cu destinație civilă), sunt o serie de măsuri care trebuie respectate, îndeplinite ca să devii posesor de armă, însă în condițiile în care trăim într-un mediu nociv din punct de vedere al echilibrului psihic, al influențelor diverșilor factori stresori, ai reacțiilor proaste de răspuns și de adaptare la aceștia, precum și toate manifestărilor de agresivitate, inclusiv cele fizice, care survin în rezultat, mi se pare insuficient ca persoana care tinde să devină posesor de armă cu destinație civilă să fie doar aptă din punct de vedere psihologic. Zic asta, căci nu cunosc suficient de bine ce teste trec oamenii înainte de a deține o armă, cât de stricte sunt acestea plus, din considerentul că oricât de bine pus la punct n-ar fi testul/ examinarea, o mare influență în decizie aparține psihologului, iar aici deja chestiile sunt interpretabile. Deși, poate greșesc. Recunosc că mi-ar plăcea să greșesc, deși tind să cred că odată trecută această procedură, riscurile la care este supus un posesor de armă sunt foarte mari și acestea se extind nemijlocit și asupra altor persoane, ale apropiaților, inclusiv. Astfel, conștientizarea consecințelor că deții o armă în casă și că aceasta trebuie să se afle într-un loc sigur, ferit de copii, în special, e un principiu primordial. Pe fundalul celor menționate aici, nu pot să nu amintesc de tragedia care a s-a produs în familia unui deputat la începutul lunii martie 2016 și care a zguduit întreaga țară. Oricât de dificil n-ar fi să mă pronunț pe marginea acestui subiect, totuși sunt de părere că lista condițiilor de acordare a permisului de procurare a armelor letale şi neletale trebuie să fie ceva mai exigentă și respectată cu rigurozitate, atât de cei care sunt responsabili de acordarea permisului de deținere a unei arme, cât și a celor care intră în posesia armelor și munițiilor”.

 

4

 

 

Valentin Ilco:
„În cazul în care aș găsi o armă, cel mai probabil aș anunța imediat Poliția. Dacă e să ne referim la deținerea unei arme în casă, aici depinde de scenariu sau dacă vrei de scop. Atâta timp cât vorbim despre arme civile, în special despre armă ca mijloc de legitimă apărare, cred că nu se impune deținerea acesteia în casă, dat fiind faptul că legea cu privire la legitima apărare în Republica Moldova are suficiente carențe și drept rezultat, deținerea și aplicarea armei chiar în scop de autoapărare se pot întoarce împotriva ta. Sunt de acord cu păstrarea sau deținerea armelor de vânătoare sau de colecție, cu respectarea condițiilor de siguranță și, evident, cu autorizație”.

 

 

5

 

 

 

Adriana Pavalache:
„Nu m-am gândit niciodată să dețin o armă și fiind o persoană pașnică, nici nu cred că aș nevoie de așa ceva. În schimb, dacă aș găsi involuntar una aș face în primul rând apel la organele responsabile. Următoarea acțiune va fi depozitarea într-un loc cât mai sigur, evitând astfel ca arma să ajungă pe mâna unui răufăcător care ar putea-o folosi în scopuri malefice. Consider că deținerea ilegală a unei arme ar putea fi un pericol pentru persoanele din jur. Acest mijloc de apărare trebuie folosit doar de persoanele certificate și competente”.

 

 

12

 

 

Liliana Lisii:

„Deținerea unei arme mi se pare un lucru firesc, dacă aceasta este însoțită de o autorizație. Ea poate servi drept protecție în cazul în care ai putea fi jefuit sau atacat. Totuși, consider că este periculos să deții o armă ilegal, mai ales dacă nu știi cum funcționează. Poți răni oamenii din jur și pe tine, inclusiv”.

 

 

 

3

 

 

Denis Russu:

„Sunt împotriva deținerii armelor, fie legal sau ilegal. Arma, este un obiect, care de-a lungul istoriei a adus mai multe lacrimi decât bucurii. Chiar dacă uneori o poți folosi pentru a te apăra, totul este incert. Chiar dacă o folosești pentru a speria pe cineva, în orice moment poți să te lași condus de panică și poți reacționa tragic, poți apăsa pe trăgaci, atunci când nu e cazul. Să ne amintim un asemenea caz, care s-a petrecut acum câteva luni la intersecția străzilor 31 august cu strada Pușkin. Un alt caz tragic a fost și cel al fiului unui deputat, care într-un moment de neatenție a apăsat pe trăgaci. Sunt multe asemenea cazuri. În această ordine de idei, consider că deținerea unei arme, mai ales ilegale nu este binevenită. Sunt unele persoane care sunt autorizați prin lege să poarte arme. Eu am încredere în forțele competente care trebuie să ne apere”.

 

1

 

 

Doina Odajiu: 

Pentru mine o armă se asociază cu sentimentul de frică. Eu dacă aș vedea vreodată o armă, cred că aș alerta Poliția. Arma este un obiect periculos, nici nu cred că m-aș încumata să ating vreodată un asemenea obiect. Referitor la deținerea unei arme aș avea argumente pro și contra. În primul rând știu că fiecare cetățean are dreptul de a deține legal o armă, de a-și asigura familia și posesiunile. Noi trăim într-o societate în care răul bate permanent la ușă, iar o bună securizare și vigilență nu încurcă nimănui. Aș fi împotriva deținerii unei arme, dacă posesorul nu ar avea autorizație asupra acestei arme și dacă nu ar fi testată aceasta. În acest caz, e într-adevăr un pericol”.

 

 

Cum ați proceda Dvs, în cazul în care v-ați ciocni de această situație, rămâne să vă gândiți. În cazul în care sunteți confuz, noi vă informăm că la începutul lunii noiembrie, Inspectoratul General al Poliției a lansat campania de informare „Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură”, prin care îndeamnă cetățenii să predea benevol armele pe care le posedă ilegal. Pașii pe care trebuie să-i îndeplinești îi poți regăsi într-un articol anterior publicat pe #diez.md.

De la lansarea campaniei  și până în prezent, au fost desfășurate  activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la necesitatea predării benevole la poliţie a armelor şi a muniţiilor deţinute ilegal, precum și prevederile generale din domeniul circulaţiei armelor de foc cu destinaţie civilă. În cadrul activităţilor întreprinse, 1886 de persoane au beneficiat de informație utilă cu privire la predarea benevolă a armelor deținute ilegal, fiindu-le distribuite și pliante informative în acest sens. Menționăm că, în perioada 2-17 noiembrie  a fost asigurată documentarea  şi ridicarea a 10 arme cu ţiava lisă, 1– pistol cu glonţ,  3– pistole cu gaze, 1- pistol de semnalizare,  1 obuz, 1 grenadă F-1, un focos, o rachetă de semnalizare,  9 cartuşe de către angajaţii poliţie din subdiviziunile IGP.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente