Credeai că te protejează? Urmărește 10 riscuri cărora te expui dacă păstrezi armele ilegale în casă

3

Probabil ați auzit de zicala: „Cine n-are sabie să-și vândă haina și să-și cumpere una”. Acest lucru ar fi actual, dacă am trăi în altă epocă. În epoca contemporană, păstrarea unei arme de orice tip presupune foarte multe formalități și te expune la mai multe riscuri.

Destinația unei arme este în primul rând de a te apăra și de a te securiza. Totuși, trebuie să fii conștient că acest lucru este posibil doar dacă o utilizezi și o păstrezi corespunzător. Intrarea în contact cu o armă deținută ilegal te supune unor pericole. Dacă o păstrezi acasă, îi supui pericolului și pe membrii familiei tale. Mai jos vom explica de ce păstrarea ilegală a unei arme te supune unor riscuri.

1 # În primul rând, prin păstrarea unei arme riști să te cerți cu legea. Cetățenii care poartă, păstrează, procură, fabrică, repară sau comercializează arme de foc răspund penal sau contravențional (conform prevederilor art. 361 pentru deţinerea armelor cu ţeava lisă şi armelor pneumatice, cu aplicarea amenzii în sumă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale sau închisoare până la trei ani).

2 # Să ne imaginăm următorul scenariu: Ai o armă în casă. Ai permisul pentru păstrarea ei, o păstrezi în condiții corespunzătoare. Până aici e totul bine și frumos. Dar într-o bună zi, ai hotărât să o transmiți altor persoane. Dacă faci acest lucru, ai încălcat legea și poți fi pedepsit pentru aceasta, ca și în cazul anterior. Trebuie să fii conștient că transmiterea armei unei alte persoane, oricât de apropiată este ea pentru tine și oricâtă încredere ai avea, poate avea urmări grave.

3 # Dacă păstrezi o armă în casă, cu scopul de a te securiza, trebuie să fii atent la utilizarea acesteia.  Statistica poliției ne demonstrează că majoritatea situațiilor au fost provocate din întâmplare.

 

Photo Credit: usnews.com
Photo Credit: usnews.com

4 # Dacă păstrezi în casă o armă cu autorizație, trebuie să o depozitezi în safeu, care este întărit de podea sau perete. Pistoalele şi revolverele se poartă permanent introduse în toc, în loc ascuns vederii. Cele fără autorizație sunt periculoase chiar dacă sunt păstrate într-un loc ascuns de ochiul public.

5 # Dacă ai copii în casă, trebuie să ai o vigilență dublă. Oamenii legii precizează că în cele mai dese cazuri, armele deținute ilegal nu sunt păstrate în safeu. Și apoi, oricât de bine ar fi ascunse, oricum există riscul ca acestea să ajungă în mâinile copiilor, iar curiozitatea celor mici poate provoca tragedii, deci trebuie să fii vigilent permanent.

6 # Dacă îți imaginezi că vei ascunde arma ta și o vei scoate numai în cazul în care te va ataca un agresor, te înșeli.  Arma, ca orice alt obiect, trebuie întreținută. Astfel, contactul tău cu aceasta te poate pune în pericol. Conform statisticilor, multe cazuri de vătămare se produc anume atunci când posesorul încearcă să o îngrijească sau să o curețe, adică din neatenție.

7 # Vă propun să discutăm puțin și despre armele pneumatice. Potrivit legislaţiei în vigoare, acestea nu se supun autorizării (nu necesită permis de procurare eliberat de organul de poliţie), ele se comercializează liber prin intermediul magazinelor licenţiate în domeniul importului şi comercializării armelor şi muniţiilor. Să presupunem că tu ai cumpărat o armă și știi să o folosești, pentru că ai făcut cunoștință cu instrucțiunile acesteia. Membrii familiei tale ar putea să nu fie la curent cu regulile de folosire a acesteia, iar contactul lor cu o armă, am explicat anterior, poate avea consecințe tragice.

8 # Persoanele care deţin arme ilegal nu-și verifică periodic situația tehnică. Astfel, acestea prezintă un pericol real în momentul efectuării împuşcăturilor. Ele pot exploda dacă au un procent foarte mare de corozie.

9 # Ești o persoană pașnică, permanent? Să recunoaștem că tinerii au o fire mai aprinsă. În cazul în care organizezi o petrecere acasă, tu și prietenii săi sunteți puțin băuți, ar putea să apară și anumite intenții huliganice. Cunoaștem cu toții efectele alcoolului asupra comportamentului uman. Nimeni, nici chiar tu, nu poate asigura pe deplin că veți fi foarte responsabili. De aceea, păstrarea unei arme ilegale acasă ar putea provoca situații tragice, prin folosirea ei contrar destinației speciale.

10 # Locuința ta este fortăreața ta. Ca să te simți în siguranță, trebuie să o încarci, în primul rând, cu energie pozitivă. Păstrarea unui obiect precum o armă deținută ilegal în sânul familiei nu te-ar ajuta nicidecum în acest sens. Cunoaștem cu toții că arma are o altă conotație. Te impune să te gândești la anumite situații în care ar putea fi folosită. Permanent există pericolul ca gândurile noastre să se materializeze. De aceea, o armă fără autorizație în propria casă nu ar putea crea nicidecum un comfort psihologic. Gândul că arma ar putea să provoace incidente în familia ta, în orice clipă, ar putea să-ți facă multe griji. Astfel, ai putea fi într-un permanent stres având în vedere riscurile enunţate, care pot surveni în orice moment.

wikimedia.org
Photo Credit: wikimedia.org

În acest context, păstrarea unei arme ilegale în casa ta nu te securizează, ci creează o mulțime de riscuri cărora te supui tu și membrii familiei tale. Armele pot produce incidente nefaste. O societate securizată este aceea în care nu există arme deținute ilegal. Astfel, dacă ai trecut prin situațiile descrise mai sus și ai ajuns la concluzia că vrei să scoți armele din locuința ta, cea mai sigură metodă este predarea acestora pe mâna poliției.

Chiar la începutul lunii noiembrie, forțele de ordine din Republica Moldova au lansat campania de informare „Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură”, prin care îndeamnă cetățenii să predea benevol armele pe care le posedă ilegal. Pașii pe care trebuie să-i îndeplinești îi poți regăsi într-un articol anterior publicat pe #diez.md.

De la lansarea campaniei  și pînă în prezent, au fost desfășurate  activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la necesitatea predării benevole la poliţie a armelor şi a muniţiilor deţinute ilegal, precum și prevederile generale din domeniul circulaţiei armelor de foc cu destinaţie civilă. În cadrul activităţilor întreprinse, 297 de persoane au beneficiat de informație utilă cu privire la predarea benevolă a armelor deținute ilegal, fiindu-le distribuite și pliante informative în acest sens. Menționăm că, de la lansarea campaniei, au fost predate benevol 5 arme din posesie ilegală,  un cartuş şi un proiectil.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente