(foto) Arată spectaculos! Vineri va avea loc redeschiderea blocului renovat al Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

15
Foto:Facebook / Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Așteptarea s-a meritat! Vineri, 4 noiembrie, va avea loc redeschiderea oficială după o lungă perioadă de renovare a sediului central „Dadiani” al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Iar de sâmbătă, 5 noiembrie, și publicul larg se va putea bucura de maiestuoasa clădire.

Cu această ocazie, Ministerul Culturii organizează joi, în comun cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, o conferință de presă prilejuită de finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare al sediului central „Dadiani”.

Totodată, sîmbătă va avea loc și inaugurarea Expoziției permanente de Artă Națională care include opere din Colecția de Artă Religioasă (icoane și obiecte de cult, sec. XVI-XIX) și din Colecția de Artă Modernă și Contemporană (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, sec. XIX-XX).

Finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare al sediului central „Dadiani” a fost posibilă grație sprijinului financiar în valoare de un milion de euro acordat în august 2016 de Guvernul României în baza Memorandumului semnat între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Autorul proiectului de renovare este arhitectul Gheorghe Bulat.

Potrivit lui Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, faţada muzeului din piatră şi cărămidă roşie şi-a păstrat aspectul iniţial, iar ferestrele şi uşa de la intrare au fost făcute din lemn tare, stratificat. În total, în interior a fost restaurat un spaţiu de 1.783 de metri pătraţi.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu proiectul de restaurare, edificiul şi-a păstrat elementele arhitecturale din 1901, când a fost dată în exploatare clădirea fostului gimnaziu de fete, fondat de principesa N. G. Dadiani. Construit după un proiect al arhitectului Alexandru Bernardazzi şi specific stilului neoclasicist cu elemente gotice, acest edificiu rămâne un model al arhitecturii civile de la sfârşitul sec. XIX – începutul sec. XX.

„Guvernul român ne-a promis să ne ajute şi la cea de-a doua etapă de renovare a edificiului – un spaţiu de 1.500 de metri pătraţi din spatele clădirii şi a faţadelor şi acoperişurilor celor două anexe, construite în anii ’50 şi, respectiv, anii ’70 ai secolului trecut”, a mai spus Tudor Zbîrnea.

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, amplasat în centrul oraşului Chişinău, este singura instituţie de acest profil din R. Moldova şi are în gestiune trei edificii reprezentative, monumente de arhitectură de la cumpăna sec. XIX-XX. Acesta a fost fondat de către Alexandru Plămădeală şi Auguste Bailayere în anul 1939.

Actualmente, patrimoniul MNAM numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeu funcționează permanent expoziții de artă europeană, rusă și orientală.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente