(foto) La Chișinău va avea loc competiția anuală în Mersul Scandinav. În ce constă acest sport

102_imgcolthreei1_152
Foto: dolcevitahotels.com

Mersul Scandinav, de asemenea cunoscut drept Nordic Walking reprezintă unul din cele mai accesibile, benefice şi de perspectivă tipuri de sport, iar din februarie 2015 a fost lansată Asociația Mersului Scandinav din Moldova (MNWA), cu scopul popularizării Mersului Scandinav și în țara noastră. Sâmbătă, 29 octombrie, în parcul Valea Morilor, începând cu ora 12:00, va fi organizată competiția anuală în Mersul Scandinav. Punctul de pornire va fi în față scărilor din parc, aflate vis-a-vis de Universitatea de Stat din Moldova.

Mersul Scandinav (Nordic Walking) reprezintă o metodă de mers cu folosirea bețelor speciale, similare cu cele de schiuri. Aceasta este o cultură de fitness, care reprezintă o alternativă exercițiilor tradiționale într-o încăpere, care oferă posibilitatea organizării orelor practice în natură, îmbunătățind sănătatea prin intermediul activității fizice sigure.

Beneficiile Nordic Walking:

# echilibru fizic și mental;
# îmbunătățește sistemul cardiovascular;
# asigură pierderea în greutate și tonifierea mușchilor;
# rezistența la efort crescută;
# contact cu natura;
# eliminarea stresului etc.

 

dinububulici-photo-5529

 

Dacă tehnica este aplicată corespunzător, acest tip de mers este mai eficient cu 40 – 50% în comparație cu mersul normal și implică 90% din mușchi (aproximativ 600). Mai mult decât atât, menține în exercițiu 4 din cele 5 forme de solicitare motorie: rezistență – forță – mobilitatea – coordonarea și dizolvă contracțiile din zona cervicală și ale umerilor. Nordic Walk întârzie procesul de îmbătrănire, stimulează eliminarea hormonilor de stres, îmbunătățește activitatea inimii și întărește sistemul imunitar.

S-a demonstrat că la mersul nordic percepția de oboseală este mai scăzută și permite efectuarea de activității fizice de lungă durată. Printre beneficiile generale se mai numără restabilirea valorile de tensiune pentru că arde grăsimile, protejează organismul de osteoporoză și osteoartrită prin efortul moderat continuu care stimulează asimilarea calciului în oase, produce elastină și colagen.

 

dinububulici-photo-5569

 

De asemenea, Mersul Scandinav se folosește pe larg la scară internațională ca fiind o metodă eficientă de recuperare medicală sportivă, o metodă de kinetoterapie potrivită pentru pacienţi cu diverse afecţiuni medicale sau aflaţi în recuperare după operaţii și sportivi amatori, care doresc să îşi îmbunătăţească starea de sănătate.

Antrenamentele de Mers Scandinav se desfășoară în parcurile din mun. Chișinău, preponderent în parcul “Dendrariu”. Asociația Mersului Sandinav din Moldova dispune de echipamentul necesar pentru desfășurarea antrenamentelor, iar la Chișinău au fost formate deja câteva grupe de persoane ce se antrenează regulat. În multe ţări Europene acest tip de sport şi-a capătat o popularite enormă, iar cererea pentru serviciile specialiştilor, care pot învăţa tehnica corectă a Mersului Scandinav este în continuă creştere.

 

dinububulici-photo-5522

dinububulici-photo-5554

dinububulici-photo-5534

dinububulici-photo-5526

dinububulici-photo-5571

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente