(foto) Investigație: Cum arată vila de milioane din București a democratului Vlad Plahotniuc

plahotnic_open_web_02_800px
Foto: Rise.md

O vilă, o piscină cât un apartament și o gheretă albă cu un portar în ea. E cadru banal de Pipera, zonă rezidențială în nordul Bucureștiului, numai că aici, pe strada Erou Iancu Nicolae și-a înregistrat adresa de domiciliu Vladimir Plahotniuc, cel mai influent oligarh din Republica Moldova. La zece ani după ce și-a luat cetățenia română.

Cunoscut drept păpușarul care trage sforile în politică, Plaha, cum îl alintă jurnaliștii, este unul dintre cele mai detestate personaje de la Chișinău.

Casa bucureșteană a Păpușarului este legată de personaje importante din România și din Republica Moldova între care se numără Gigi Becali, dar și actualul șef al Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu.

Casa lui Plahotniuc din România este în sine o poveste. Fundația vilei se află pe terenul achiziționat de Gigi Becali de la armată, afacere pentru care latifundiarul român a făcut pușcărie, iar prin casă, la nivel de acte de proprietate, s-au perindat actualul șef al Parlamentului de la Chișinău, dar și un personaj care a avut legături strânse cu foști agenți KGB.

Din 2008, anul prăbușirii pieței imobiliare, până în 2011, vila și terenul au fost tranzacționate de patru ori la prețul constant de 1,3 milioane de euro.

Omul care păzește casa nu știe cine sunt proprietarii, dar spune că o vizitează niște moldoveni de patru-cinci ori pe an, în vacanță. În acte, terenul de 1000 de metri pătrați, vila și piscina din dotare sunt acum în proprietatea unei firme cipriote. Offshore-ul Sigmateli LTD le-a cumpărat cu 1,3 milioane de euro pe 18 februarie 2011.

Vânzătorul a fost tot un moldovean. Îl cheamă Andrei Ursachi și este, în prezent, unul dintre oamenii-cheie din aparatul politic al lui Plahotiniuc. Ursachi este soțul judecătoarei Corina Ursachi și fiul fostului șef al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.

Ursachi a cumpărat vila în 19 noiembrie 2010 de la soții Oxana Childescu și Vlad Ulinici cu suma de 1,3 milioane de euro. Vlad Ulinici este numele pe care oligarhul Vladimir Plahotniuc l-a folosit în România, după dobândirea cetățeniei.

Citește investigația completă pe Rise.md.

iancu-neculae-01

iancu-neculae-03

iancu-neculae-02

iancu-neculae-08

iancu-neculae-10-1

iancu-neculae-09

iancu-neculae-07

iancu-neculae-05

iancu-neculae-04

iancu-neculae-10

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente