(video) 10 filme despre politică pe care să le privești în contextul alegerilor prezidențiale

filme presedinte

În pragul alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, am pregătit o listă a celor mai interesante filme despre alegeri pe care să le privești. De la filme narative până la subiecte documentare, fiecare film prezintă realitatea ce se ascunde în spatele alegerilor ce au loc în prezent însă care au fost la fel de tensionante și în trecut.

The campaign – Campania (2012)

Cam Brady e obișnuit cu viața de politician, după ce a fost ales de patru ani în Congresul american. Deși s-ar părea că are experiență din campaniile electorale, adevărul e că Brady nu a concurat niciodată cu nimeni pentru voturi, pur și simplu fiindcă nimeni nu s-a mai înscris în cursă să îi fie oponent. După ce Brady face o gafă majoră în public, doi afaceriști bogați decid să-l dea jos de la putere așa că pun la cale un plan. În ultimul moment, se înscrie în cursă Marty Huggins, un bărbat naiv și neinițiat, cu o apariție modestă, care nu are habar cum se trag sforile în politică.

Marty, directorul centrului local de turism, e aruncat în lupta politică de cei doi oameni de afaceri influenți care nu-l mai suportă pe congresmanul Cam Brady. Pe măsură ce se apropie ziua alegerilor, Marty se transformă, prin perseverență și ambiție, într-un contra-candidat tot mai puternic, iar acest lucru se datorează faptului că nici el nu mai respectă etica sau regulile, la fel ca și Brady.

 

Game Change – Jocul se schimbă (2011)

Filmul e bazat pe cartea scrisă de John Heilemann și Mark Halperin – „Game Change: Obama and the Clintons, McCain and Palin, and the Race of a Lifetime”, care detaliază cursa pentru câștigarea scaunului de președinte al Americii în 2008.

Cartea se bazează pe interviuri cu peste 300 de persoane implicate în campania electorală și include discuții despre aventura extraconjugală a lui John Edwards, candidatul la președinție din partea Partidului Democratic, campania candidatului Partidului Republican Rudy Giuliani, fostul primar al New Yorkului, cursa dintre Clinton și Obama și candidatura la postul de vice-președinte al SUA al politicienei Sarah Palin. Filmul realizat după carte se concentrează pe campania electorală purtată de John McCain, alături de Sarah Palin, primul dorindu-și să fie președintele SUA, iar cea din urmă vice-președinte.

 

W. (2008)

W. este povestea lui George W. Bush, al 43-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, care a devenit în cel mai scurt timp cea mai controversată personalitate publică. Povestea lui conturează imaginea unui tânăr rebel al cărui destin era acela de a călca pe urmele tatălui său, George Bush Sr. În acest film suntem martorii vieții unui adolescent cu probleme serioase cu băutura și drogurile și orice lipsă de respect față de autoritatea tatălui său. Originea președintelui este prezentată fără perdea din anii facultății până la obținerea puterii politice și ascensiunea sa către biroul oval de la Casa Albă. Filmul prezintă momente unice prin care George W. Bush discută cu consilierii lui invazia Irakului, dar și situații penibile precum cea în care acesta era să moară asfixiat din cauza un covrigel.

 

Man of the Year – Din greșeală, președinte (2006)

Ce s-ar întâmpla dacă unul dintre cei mai amuzanți oameni ai unei nații ar deveni peste noapte președintele ei? Ca realizator al unui talk show la un post național de televiziune, Tom Dobbs a făcut carieră datorită îndrăznelii cu care a atacat întotdeauna politicienii care-i erau invitați. Seară de seară milioane de telespectatori sunt în fața televizoarelor pentru a-l urmări, iar popularitatea de care se bucură îi sugerează o idee cât se poate de trăsnită: de ce să nu candideze el însuși la postul de președinte al țării? Ziua alegerilor vine și, printr-o eroare a computerului, Tom Dobbs se trezește președintele țării. Va accepta el oare această provocare extraordinară, sau se va întoarce la show-ul lui zilnic?

 

The Manchurian Candidate – Candidatul altora (2004)

Filmul apare în plină campanie electorală atât în SUA cât și la noi și vorbește despre o campanie alterată de o conspirație care amenință însăți existența democrației. Maiorul Bennett Marco – Washington își petrece zilele compunând discursuri foarte inspirate despre operațiunile plutonului său, dar noaptea visele lui Marco despre operațiunile din Delert devin colmaruri sinistre li ceea ce este mai ciudat este faptul că nu seamănă de loc cu amintirile sale din timpul zilei. Și Marco se întreabă dacă cei doi soldați care au murit în schimbul de focuri au avut o soartă nedreaptă și dacă Shaw este chiar un erou adevărat sau fabricat.

Atunci când Shaw ajunge să fie nominalizat candidat la vice președinție datorită în mare măsură ambiției mamei sale senatoarea Eleanor Prentiss Shaw, Marco în care suspiciunile legate de Deșert și de legătura acelui episod cu prezentul, trece la acțiune.

 

Head of State – Un negru pentru Casa Albă (2003)

Când Washington-ul are nevoie de un candidat la preşedinţie cu numai câteva săptămâni înainte de alegeri, e nevoie de cineva care va pierde cu siguranţã. De aceea a fost ales Mays Gilliam, un politician localnic necunoscut, dintr-un cartier sărăcăcios din Washington, pe post de marionetă.

Mays va candida, dar el vrea să se şi distreze. Împreunã cu fratele lui Mitch, un cămătar incurabil, el va transforma campania într-o petrecere uriaşă. Acum, Gilliam câştigă tot mai multe procente şi e pe cale sã facă istorie.

 

Primary Colors – Cum să ajungi președinte (1998)

Henry Burton este un tânăr idealist de culoare care a ajuns la un moment de răscruce în viaţă. După ce a lucrat timp de trei ani în Cogresul american, Henry este cunoscut drept un strălucit strateg politic, însă e din ce în ce mai deziluzionat de politică.

Jack Stanton, un guvernator cvasi-necunoscut din sud, candidează la președenția Statelor Unite, dar fără prea mare succes la voturi. Știind că are toate șansele să piardă, Stanton îl vrea cu disperare pe Burton în echipa sa. Burton acceptă cu mare greutate să-l întâlnească pe Stanton. Când se duce să-l vadă în mijlocul unui miting electoral, Henry ramâne fascinat. Până la sfârşitul zilei, acceptă deja să preia campania electorala a lui Stanton.

 

Wag the Dog – Înscenarea ( 1997)

Despre această satiră s-a spus că a bătut realitatea, premiera sa profețând scandalul Sexgate în care a fost implicat fostul președinte american Bill Clinton cu stagiara Monica Lewinski. Abaterea atenției opiniei publice de la un scandal sexual prezidențial prin înscenarea unui război a momit milioane de cinefili care au gustat din plin subiectul. Analiza profundă a relațiilor complexe dintre politică, mass-media și industria show-biz-ului, filmul prilejuiește recitaluri din partea lui Robert de Niro si a lui Dustin Hoffman.

 

Black Sheep – Oaia neagră (1996)

Chipeș și volubil, politicianul Al Donnelly este angajat în cursa pentru fotoliul de guvernator, iar totul pare să meargă excelent. Din pacate pentru Al, contracandidata lui, guvernatoarea Tracy, care nu ezită să joace dur atunci când este nevoie, îi află punctul slab și este hotărâtă să profite.

The American President – Dragostea unui președinte american (1995)

Această inteligentă, sinceră și bine scrisă comedie romantică este fermecătoare și optimistă în stilul clasic Hollywoodian. Filmul, făcut și interpretat genial, dezvăluie, dar nu rezolvă, o dilemă palpitantă: Cum se descurcă un bărbat văduv, lider al unei lumi întregi libere, cu multele și importantele obligații față de țară, cu nevoile obișnuite de om și, pe deasupra și cu încercările zilnice de a cuceri o femeie?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente