(video) Maia Sandu susține că Procuratura a redeschis dosarul în cazul achiziționării camerelor pentru BAC

Maia Sandu

Procuratura Generală ar fi redeschis un dosar penal pe numele Ministerului Educației pentru achiziționarea camerelor de luat vederi pentru examenele de BAC atunci când ministră a Educației era Maia Sandu. Declarația îi aparține președintei PAS care a organizat o conferință de presă pentru a face precizări în acest caz.

Lidera PAS, Maia Sandu, afirmă că dosarul penal a fost deschis pe numele Ministerului Educației, deci, pe numele ei. Este vorba despre un dosar cu privire la achiziția camerelor de supraveghere instalate în cadrul centrelor de bacalaureat.

Astfel, Sandu a precizat că încă în primăvara anului 2013, Ministerul Educației a lansat un concurs public pentru a desemna un furnizor al acestor camere. În cadrul acestei licitații a fost desemnat un câștigător, care a făcut cea mai bună ofertă. Peste câteva zile, la Ministerul Educației a venit o ordonanță de la Procuratura Generală prin care se informa că pe numele companiei câștigătoare a fost intentat un dosar penal. Furnizorul acestor camere era învinuit că ar fi vândut unui client camere de luat vederi, cu specificații tehnice diferite, care nu corespundeau parametrilor tehnice declarate anterior.

„După ce am primit ordonanța, Ministerul Educației trebuia să aleagă între două opțiuni. Prima a fost să oprim procesul de instalare a camerelor de luat vederi și să avem un BAC ca și în anii precedenți. Dacă opream procesul și așteptam ca Procuratura să se clarifice, ar fi durat câteva zile. Cealaltă opțiune era să le instalăm. I-am spus companiei în cauză că noi instalăm camerele, dar îi achităm serviciile doar după ce vom avea poziția Procuraturii față de acest caz. După sesiunea de BAC, am văzut că acele camere corespundeau specificațiilor tehnice menționate în ofertă”, a spus Maia Sandu.

Aceasta a menționat că luni mai târziu a venit și ordonanța Procuraturii Generale în care era menționat faptul că furnizorul a vândut alte camere, dar cu aceleași specificații tehnice. „În momentul în care Procuratura a stabilit că nu este nicio încălcare, Ministerul Educației a achitat serviciile acestei companii. Aceste camere sunt folosite deja de patru ani, iar din rezultatele examenelor vedem cât de utile sunt acestea.”

Despre dosarul intentat președinta PAS a aflat din presă. Aceasta nu a fost avertizată sau citată în mod oficial de Procuratura Generală. „Știu că dosarul a fost deschis de procurorul Igor Popa, cunoscut pentru dosare intentate oponenților politici. El este un aspirant la funcția de Procuror General. Prin aceste metode cred că guvernarea încearcă să intimideze concurenții în campanie”, a specificat candidata la funcția de președinte al țării. Sandu a mai adăugat că ieri, 25 octombrie, a fost sancționată la CEC pentru că a vorbit la Maastricht despre pericolul fraudării alegerilor.

În același timp, imediat după conferința de presă, Procuratura Generală a venit cu o reacție la acest subiect. Instituția infirmă faptul deschiderii sau redeschiderii unei cauze penale pe numele Maiei Sandu sau a unor oficiali din cadrul Ministerului Educaţiei. „Sunt informaţii false şi ne exprimăm dezaprobarea totală faţă de modul în care se încearcă, din nou, manipularea opiniei publice.”

Menționăm că mai sunt două zile de campanie electorală până la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Mai jos urmăriți declarațiile Maiei Sandu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente