Nereguli în activitatea unei Școli Profesionale. Directorul și-a angajat ilegal soția și fiul

mecanici-auto-profesionale-service
Foto: opiniatimisoarei.ro

Ministerul Educației continuă șirul anchetelor în instituțiile de învățământ profesional-tehnic din țară, cu scopul de a verifica corectitudinea gestionării banilor publici și a asigura eficiența managementului școlar.

În conformitate cu ordinul ministrului Educației din 19 septembrie 2016, o comisie constituită din reprezentanții ME au evaluat activitatea ȘP Ocnița, în rezultatul căreia au fost depistate mai multe abateri disciplinare.

Soția și fiul directorului, angajați ilegal

Directorul ȘP Ocnița nu a respectat cadrul legal în procesul de angajare a cadrelor didactice. Din cele 16 persoane angajate în calitate de profesori, doar șase dețin grade didactice. Mai mult decât atât, o parte din personalul didactic a fost angajat la serviciu în conflict de interese. Contrar prevederilor Legii cu privire la conflictul de interese, directorul a admis angajarea persoanelor apropiate în funcții pentru care aceștia nu dețin calificările respective. Astfel, soția acestuia, profesoară de matematică (cu norma didactică de 0,7), a fost angajată în funcție deplină de bibliotecară și a fost numită în funcție de maistru la grupa de bucătar (cu un salariu de 0,5), fără a deține calificările necesare. Totodată, chiar dacă în anul 2015, directorul Școlii Profesionale din or. Ocnița a emis un ordin pentru eliberarea din funcție a 11 cadre didactice din rândul pensionarilor, inclusiv soția acestuia, ulterior a fost emis un alt ordin prin care soției i s-a prelungit contractul individual de muncă până la sfârșitul lunii iunie 2017. Începând cu luna septembrie a acestui an, soția directorului deține funcția de psiholog, fără a avea calificarea necesară.

Aceleași abateri au fost depistate în cazul angajării profesorului de educație fizică, care este fiul directorului școlii. Acesta a fost angajat în funcție pe parcursul anilor 2014-2016 (opt luni) fără a deține calificarea corespunzătoare. Mai mult decât atât, au fost denaturate datele privind instituția de învățământ pe care a absolvit-o. Chiar dacă de profesie acesta este jurist, în lista tarifară a ȘP din Ocnița este indicat că a studiat la Universitatea Pedagogică din Bălți. Totodată, chiar dacă în perioada menționată a activat în calitate de profesor de educație fizică la ȘP din or. Ocnița, a fost angajat concomitent și în cadrul secției Asistența Socială și Protecție a Familiei a Consiliului raional Ocnița.

Alimentația elevilor nu corespunde standardelor

Echipa ME a depistat că pe parcursul lunii septembrie, până la momentul efectuării controlului (de la 12.09. 2016 – 20.09.2016), elevilor nu li s-a oferit la prânz felul întâi, chiar dacă legislația prevede alimentația gratuită a acestora. De asemenea, în perioada controlului s-a constatat lipsa unor produse procurate pentru alimentarea elevilor, fiind vorba de un neajuns de carne de porc în valoare de 1.600 de lei sau 36 de kg. Pentru prepararea bucatelor, bucătarii utilizau în loc de carne untură din slănină topită, ceea ce pune la îndoială calitatea alimentării elevilor și expunerea lor la riscuri de sănătate.

Este de menționat că, deși instituția are angajată în statele de personal o asistentă medicală, meniurile și probele bucatelor pregătite nu sunt verificate și nu sunt semnate de către aceasta.

Nereguli în administrarea documentației școlare

Alte abateri depistate în activitatea instituției țin de nerespectarea cadrului normativ în vigoare, în special a Codului educației și Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a instituțiilor de învățământ profesional tehnic secundar. Astfel, unele documente importante pentru managemntul școlar, cum ar fi Cartea de ordine și dispoziții cu privire la activitatea instituției, Cartea proceselor verbale ale Consiliului profesorilor și de administrație, Cartea de ordine și dispoziții cu privire la activitatea elevilor sunt întocmite formal, fără a indica toată informația necesară și cu admiterea greșelilor gramaticale. Aceste observații ale comisiei de evaluare pun la îndoială calitatea managementului acestei instituții și capacitatea de a asigura o educație de calitate elevilor.

Urmare a neregulilor depistate, Ministerul Educației a inițiat procedura de sancționare prin demisie a directorului instituției de învățământ. În rezultat, la Ministerul Educației a fost depusă cererea de demisie din partea acestuia, care a fost aprobată.

Ministerul Educației reamintește că și-a propus modernizarea învățământului profesional tehnic, iar acest lucru poate fi efectuat doar în condițiile unui management eficient, a respectării cadrului legal și asigurării interesului superior al copilului la educație de calitate. Ministerul Educației va continua șirul anchetelor pentru a asigura transparența activității și administrarea eficientă a banilor publici în toate instituțiile de învățământ profesional tehnic din țară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente