Șeful „Spațiilor Verzi” de la Buiucani, trimis în judecată în cazul femeii strivite de un copac

copac-cazut-16-1140×760

În luna iunie a acestui an, o femeie a murit strivită de un copac, care a căzut peste ea în sectorul Buiucani. Procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a şefului sectorului Buiucani al Întreprinderii Municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” pentru comiterea neglijenţei în serviciu.

Potrivit deciziei autorităților, inculpatul are interdicţia de a părăsi ţara, iar dacă va fi recunoscut vinovat, el riscă până la 6 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Șeful sectorului Buiucani al Întreprinderii Municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” este învinuit că, în perioada 22.06.2008 – 14.06.2016 nu a intervenit conform obligaţiunilor sale de serviciu, nu a inspectat personal teritoriul deservit şi nici nu a dat indicaţii subalternilor pentru inspectare. Prin urmare, pe strada Vasile Lupu din sectorul Buiucani – sector unde anterior au mai căzut arbori, s-a prăbuşit un copac masiv, cu înălţimea de aproximativ 20 m şi o greutate de 1900 kg, cu rădăcinile în stare avansată de putrefacţie, cu înclin spre stradă. În rezultatul prăbuşirii arborelui o femeie a fost strivită mortal.

Cauza penală a fost pornită în luna iunie a acestui an, după ce procurorii au reţinut în acţiunile factorilor de decizie ai Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi, îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiunilor de serviciu. Potrivit materialelor urmăririi penale, începând cu anul 2008, fiind sesizate în repetate rânduri de către cetăţeni despre pericolul prăbuşirii copacilor, persoanele publice nu au reacţionat şi nu au asigurat o verificare eficientă a arborilor amplasaţi pe teritoriul deservit, pentru a nu pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei.

Actualmente, procurorii continuă urmărirea penală în vederea identificării şi tragerii la răspundere a tuturor responsabililor de asigurarea şi gestionarea gospodăririi spaţiilor verzi pe teritoriul capitalei, care nu şi-au îndeplinit atribuţiile funcţionale de evaluare a riscurilor şi planificarea acţiunilor pentru a exclude pericolul pentru securitatea populaţiei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente