Uniunea elevilor din Moldova lansează un proiect de instalare a unor altfel de treceri pentru pietoni, care ar trebui să atragă o mai mare atenție șoferilor. Inițiatorii au înscris proiectul într-un concurs de granturi.

Astfel, Uniunea elevilor din Moldova a înscris proiectul pe platforma imipasa.md, acolo unde, toți cei care susțin inițiativa pot vota. Cele mai votate proiecte vor câștiga un grant pentru implementarea ideii.

„În ultimele 6 luni, în ţară s-au produs 116 accidente cu tamponarea pietonilor, ca rezultat, 14 pietoni au decedat şi 107 s-au ales cu diferite traumatisme. În circa 92 de accidente, pietonii au suferit din vina conducătorilor de autovehicule, inclusiv în 55 de cazuri pietonii se aflau pe spaţiile destinate circulaţiei acestora (trotuare, pasaje pietonale, etc). Concomitent, din vina pietonilor s-au produs 24 de accidente, soldate cu 4 decesuri şi 20 de persoane traumatizate. Copii au fost implicaţi în 32 de accidente”, se scrie în descrierea proiectului.

Soluția Uniunii elevilor din Moldova este modificarea aspectului trecerilor de pietoni după exemplul zebrelor din Madrid, care şi-au dovedit impactul pozitiv asupra populaţiei, prin:

# Motivarea pietonilor de a traversa regulamentar strada;

# Atragerea atenţiei copiilor, cît şi a şoferilor

# Sursă de inspiraţie şi energie pozitivă

# O pată de culoare pentru oraş

Principalul obiectiv este, însă, micşorarea numărului de accidente rutiere şi prevenirea tamponării pietonilor.

Exemple de Art Zebras în Madrid:

Photo Credit: boredpanda.com

Photo Credit: boredpanda.com

Photo Credit: boredpanda.com

Photo Credit: boredpanda.com

Photo Credit: boredpanda.com

Photo Credit: boredpanda.com

boredpanda.com

boredpanda.com