CEC atenționează: Oficialii europeni nu au fost acreditați încă, în calitate de observatori internaționali

urna_5177055-1024×576-450×253

Comisia electorală centrală a emis un comunicat prin care recomandă observatorilor să respecte legislația națională şi să nu intervină în procesul de agitație electorală desfășurată de concurenții electorali. Atenționarea a apărut ca urmare a unor declarații făcute de parlamentari europeni cu privire la anunțarea unor monitorizări internaționale a alegerilor din 31 octombrie.

CEC reacționează în legătură cu informațiile apărute în instituțiile mass-media cu privire la declarațiile unor oficiali europeni. Astfel, în comunicat se specifică că, până la moment, persoanele în cauză nu au fost acreditate în calitate de observatori internaționali pentru monitorizarea scrutinului prezidențial din 30 octombrie 2016.

Totodată, CEC-ul atrage atenția asupra faptului că, potrivit normelor legale, observatorii sunt obligaţi ­să fie imparţiali în exercitarea obligaţiilor şi să nu-şi exprime părerile personale sau preferinţele politice vizavi de anumiţi concurenţi electorali sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor. Totodată, CEC-ul atrage atenția și asupra faptului că legislația electorală națională interzice persoanelor care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova să desfășoare activități de agitație electorală.

În acest context, CEC recomandă tuturor observatorilor să cunoască şi să respecte legislaţia în vigoare a Republicii Moldova, să-şi îndeplinească obligaţiile într-o manieră corectă și să nu intervină în procesul alegerilor în favoarea unor concurenți electorali, precum și să se abţină să facă orice fel de comentarii în public, inclusiv în prezenţa reprezentanţilor mass-media sau unor alte persoane interesate, până la închiderea secţiilor de votare despre observările pe care le-au efectuat.

Reamintim că, săptămâna trecută europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat că, la atenționarea candidatei Maia Sandu, conform cărei la alegerile din 30 octombrie ar exista riscul unor fraude, Parlamentul European va monitoriza alegerile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente