Tinerii de la Cahul luptă cu problema câinilor vagabonzi. Iată cum îi poți ajuta printr-un vot

images-cms-image-000000354-758×426
Foto: deschide.md

Recent, la Cahul era lansată o campanie prin care câțiva tineri voluntari îndemnau cetățenii să semnaleze veterinarii adăpostului creat atunci când găsesc pe stradă câini maidanezi, întrucât această problemă prinde amploare în oraș. Tinerii au hotărât să ducă mai departe această inițiativă și participă în cadrul unui concurs, în urma căruia pot câștiga finanțare în valoare de 2 500 de dolari.

Problema câinilor vagabonzi este una din cele mai mari probleme la moment în orașul Cahul, constată tinerii. În cadrul unui sondaj, cca 500 de pers o văd prioritară dintr-un eşantion de 600 pers. Mai mult decât atât, în 9 luni ale anului 2016 către instituţiile medicale sau de ordine au fost cca 200 de sesizări din partea diferitor persoane care au fost muşcate sau atacate de câini pe stradă, în special copii, femei, persoane în vârstă, iar nesiguranţa copiilor şi îngrijorările părinţilor sunt în creştere.

Problema a fost sesizată de tineri pe portalul imipasa.md, iar dacă va fi votată, poate câștiga finanțare pentru implementare.

„Primăria oraşului Cahul a creat un azil şi încearcă să prindă aceste animale de pe stradă, însă efectele şi rezultatele sunt modeste faţă de cele aşteptate, de aceea noi ca cetăţeni activi cca 15 voluntari din cadrul Asociaţiei DIALOG din Cahul, care iubim animalele, dorim să ne implicăm împreună cu autorităţile locale şi alte ONG uri şi instituţii de stat de la nivel local, în rezolvarea şi a acestei probleme„, se spune în descrierea proiectului.

Acțiunile pe care și le-au propus tinerii:

# Desfăşurarea unei campanii de informare și sensibilizare a comunităţii faţă de această problemă, inclusiv fundraising pentru soluţionarea problemei şi întreţinerea Azilului;

# Procurarea echipamentelor eficiente de prindere a câinilor de pe stradă (lansatoare de plasă, plasă pentru valiere şi extindere a suprafeţei Azilului, etc) şi a componentei de medicină veterinară pentru sterilizarea şi tratarea animalelor;

# Elaborarea unui Regulament local pentru a fi aprobat de Consiliul orăşenesc privind câinii fără stăpân şi crearea unui sistem de evidenţă a acestor animale în raza oraşului Cahul.

Pe lângă contribuţia solicitată din partea PNUD Moldova, exista contribuţia Primăriei oraşului Cahul şi a altor instituţii locale şi cetăţeni, pentru a realiza obiectivele propuse, dar şi a asigura sustenabilitatea proiectului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente