Sturza: FMI nu a discutat programul de colaborare cu Moldova. Rămânem fără pensii și salarii

1
Foto: interactiv.ro

Consiliul Director al FMI a refuzat să ia în discuție programul de colaborare cu Guvernul Republicii Moldova. Anunțul vine din partea ex-premierului Ion Sturza. Acesta susține că ieri, 19 octombrie, autoritățile de la Chișinău au fost refuzate de către FMI, pe motiv că între Banca Mondială și FMI este o lipsă de coordonare pe pachetul de măsuri de reforme în următorii trei ani.

Următoarea ședință, în acest sens, este preconizată pentru sfârșitul lunii noiembrie. Sturza scrie că „evident, nu „problemele tehnice” sunt la mijloc. Donatorii vor să vadă cum vor evalua procesele politice (alegerile prezidențiale), dar și presiunea pusa de lobbyștii anti-Plahotniuc la Washington, considerat de unii principalul artizan al furtului miliardului”.

„Ce ar însemna aceasta? Republica Moldova rămâne fără finanțare externă în anul curent, e vorba de circa 130 de milioane USD, respectiv, și cu o gaură în buget de trei miliarde de lei. E o sumă uriașă, imposibil de acoperit din resurse interne, împrumuturi bancare. Pensii, salarii, investiții. Incertă este și finanțarea în următorii ani. S-ar putea ca efortul inuman, dar și nelegal de a pune pe spatele oamenilor furtul miliardului (cică, o precondiție a FMI) să fie zadarnic sau, mai bine zis, un joc bine făcut de a ascunde beneficiarii reali ai furtului secolului.

Acum o întrebare retorică: cui i-a trebuit jocul de-a prezidentul „ales de popor”? Ce s-a rezolvat? Se pare (dacă nu ne vom mobiliza să facem o minune) vom avea un președinte agent a Kremlinului, vom rămâne fără bani și fără onoare în lumea civilizată. Și asta pentru ca cineva să aibă timp să șteargă urmele jafului și să căsăpească complicii? Cu ce rămân moldovenii, dragi strategi ai „stabilizării”? Cel mai trist scenariu posibil pentru Republica Moldova: un stat bântuit de hoții de bani și de viitor”, afirmă Sturza în mesajul său.

Menționăm că autoritățile nu au venit cu o reacție în acest sens.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente