(foto) Noi oportunități oferite de biblioteci! O tabără a serviciilor moderne de bibliotecă a avut loc în premieră la Chişinău

dsc_0828

Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” a desfășurat în premieră „Taraba serviciilor moderne”, cu scopul de a prezenta comunității cele mai inovative servicii furnizate de bibliotecile publice, care astăzi reprezintă spații dinamice și vitale pentru dezvoltarea comunității. Evenimentul este organizat în cadrul campaniei de informare „Ne vedem la bibliotecă!”, cu susținerea programului Novateca.

Evan Tracz, directorul programului Novateca: „Bibliotecile publice din Republica Moldova devin centre comunitare active, care oferă utilizatorilor o varietate de servicii moderne și oportunități de implicare în activități interactive, prin asigurarea accesului la tehnologii moderne și suport din partea bibliotecarilor instruiți. Ne bucură faptul că astăzi mai mult de 800 de biblioteci publice s-au alăturat rețelei Novateca și oferă comunității o platformă modernă pentru dezvoltare și schimb de experiență”.

 

dsc_0700

 

În cadrul evenimentului filialele BM au prezentat cele mai bune practici de bibliotecă, care evoluează odată cu necesităţile și solicitările utilizatorilor, în ritm cu dezvoltarea tehnologiilor moderne. Noile servicii confirmă eficiența şi evoluția bibliotecilor într-o societate a progresului şi a transformărilor.

„Taraba serviciilor moderne” a informat utilizatorii despre serviciile din diferite domenii destinate diverselor categorii de vârstă, prin dialogul cu bibliotecarii prestatori, prezentări, ateliere creative, expoziţii, precum și prin activitățile interactive „Biblioteca posibilului: scena inovațiilor de bibliotecă” și „Maratonul de idei: Ce mi-a șoptit un utilizator”. Pentru bibliotecarii activi au fost organizate concursurile „Cel mai frumos stand amenajat”, „Cel mai eficient material promoțional” și „Cea mai convingătoare prezentare”, iar câștigătorii au fost desemnați chiar de către participanți.

 

dsc_0458

 

Cu această ocazie a fost lansat și noul serviciu, implementat de Departamentul „Memoria Chişinăului” din cadrul Bibliotecii Municipale: „BiblioTur – descoperim Chișinăul altfel”. Proiectul le oferă tinerilor posibilitatea de a cunoaște şi de a descoperi istoria orașului Chișinău şi este finanțat prin Programul de granturi pentru democrație, oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi susținut de Ambasada SUA în Republica Moldova.

La „Taraba serviciilor moderne” au participat invitați de la Ambasada SUA în Republica Moldova, Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău, Asociația Bibliotecilor din Ucraina, Programul Novateca, bibliotecari şi utilizatori.

 

dsc_0896

 

În perioada campaniei „Ne vedem la bibliotecă!”, septembrie-noiembrie 2016, în cele peste 800 de biblioteci incluse în programul Novateca vor fi lansate mai mult de 800 de activități și servicii moderne de bibliotecă: acces gratuit la Internet, servicii online, instruiri și seminare tematice (IT, sănătate, agricultură etc.), activități pentru copii, evenimente locale, comunicare și petrecerea timpului liber etc. Programul Novateca îi invită pe toți membrii comunității să afle mai multe despre proiect și să viziteze bibliotecile din localitățile lor. Acolo se întâmplă ceva chiar acum și oricine poate găsi activități pe placul său!

Obiectivul campaniei „Ne vedem la bibliotecă!” este de a informa publicul despre noile oportunități și servicii inovative oferite de bibliotecile publice modernizate din Moldova.

 

dsc_0828

 

Despre Novateca

Novateca este un program cu o durată de cinci ani, care are scopul de a facilita transformarea bibliotecilor publice din Republica Moldova în instituții comunitare moderne. Programul a dotat bibliotecile publice cu peste 2700 de calculatoare și 110 tablete. Cu îndrumarea bibliotecarilor instruiți și susținerea partenerilor comunitari, cetățenii se bucură de acces gratuit la tehnologii informaționale și servicii moderne de bibliotecă, în pas cu necesitățile moderne de informare. Începând cu luna iunie 2016, fiecare a doua bibliotecă publică din Moldova a beneficiat de modernizare și recalificarea specialiștilor în cadrul programului.

 

dsc_0430

dsc_1028

dsc_0689

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente