12 instituții profesional tehnice au primit echipamente performante în valoare de 100.000 dolari

img_7064
Foto: edu.gov.md

12 instituții profesional tehnice din Republica Moldova au primit echipamente performante pentru dotarea atelierelor de instruire practică a elevilor. Lotul include nouă tipuri de utilaje în domeniul prelucrării metalelor și verificării conturilor electrice și este donat de Guvernul Japoniei. Valoarea donației constituie aproximativ 100,000 USD, fiind parte a unui Acord de Grant semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei în anul 2015.

Echipamentul japonez este performant și asigură o precizie și un control înalt al calității lucrărilor. Bunurile includ mașini de burghiat, mașini de tăiat, strunguri, multimetre digitale, testere, menghine, care vor fi utilizate de către maiștrii instructori și elevi în atelierele și laboratoarele de instruire practică.

Photo Credit: edu.gov.md
Photo Credit: edu.gov.md

Evenimentul oficial de prezentare a echipamentului donat a fost organizat pe 19 octombrie la Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău. La eveniment a participat ministrul educației, Corina Fusu și ES Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Guvernului Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshi.

„Sunt onorată să particip astăzi la acest eveniment important pentru educația profesional tehnică din Republica Moldova. Această realizare confirmă angajamentul asumat de Ministerul Educației în vederea modernizării învățământului profesional tehnic și asigurării unei instruiri practice de calitate a elevilor. Vreau să mulțumesc pe această cale Guvernului Japoniei pentru suportul continuu acordat Republicii Moldova şi, în special, sectorului educaţiei”, a spus ministrul educației, Corina Fusu.

Utilajele au ajuns în țară la sfârșitul lunii septembrie și au fost instalate în cele 12 instituții de învățământ profesional tehnic – Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău, Școlile Profesionale nr. 9, 6, 3, 7,10 din Chișinău, ȘP nr. 4 și 5 din or. Bălți, ȘP nr. 2 din or. Cahul, ȘP din or. Cupcini, Edineț, ȘP din or. Ungheni și ȘP din Căușeni.

„Tehnica utilizată astăzi în procesul de instruire practică a elevilor este în mare parte învechită, de aceea salutăm asemenea inițiative, deoarece în felul acesta putem oferi elevilor instruire de calitate, pregătindu-i în conformitate cu ultimele cerințe ale pieței și asigurând securitatea sporită a procesului de instruire”, a spus Andrei Castraveț, profesor la CE în Transporturi.

În Moldova funcționează 11 centre de excelență, 32 de colegii și 43 de școli profesionale.

Photo Credit: edu.gov.md
Photo Credit: edu.gov.md
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente