Sfaturi de călătorii. Află de ce nu trebuie să postezi pe internet poze cu biletele de avion

20150828194722-airline-ticket-passport-electronics-preparing-travel
Foto: Photo Credit: entrepreneur.com

De multe ori, oamenii postează fotografii cu biletele de avion pentru a se lăuda cu o nouă călătorie sau pur și simplu pentru a-și informa prietenii virtuali despre faptul că va lipsi o perioadă. Cu toate acestea, o astfel de imagine îți poate pune în pericol călătoria. Steve Hui, specialist în securitate, le-a demonstrat oamenilor cât de ușor poate fi să obții datele personale doar prin intermediul unei poze a unui bilet avia, postată pe rețelele de socializare, menționează news.com.au.

Biletele de avion conține mai multe informații personale decât vă imaginați. Biletul nu comunică doar numele vostru și direcția spre care plecați, dar oferă informații și despre schimbarea sau anularea călătoriei.

Photo Credit: news.com.au
Photo Credit: news.com.au

„Practic în fiecare zi găsesesc în mediul online poze de genul celei de mai sus. Lumea vrea să se laude cu noile destinații în care merg, mai ales dacă zboară în clasa business. De multe ori, cei care postează astfel de poze nu își dau seama de faptul că biletul conține numele lor, numărul biletului sau codul de bronare dar și barcode-ul. Am hotărât să fac un experiment cu poza de mai sus pe care am găsit-o pe internet, însă am blurat datele personale, deși poza a fost plasată fără blurare”, menționează Steve

Cât de ușor poate fi să să obții informații cu ajutorul unui bilet?

„O simplă căutare ne demonstrează că acest pasager călătorește prin intermediul companiei Virgin Australia și are bronare pentru zborul Dela Airlines. Compania Delta Airlines menționează pe bilete foarte multe informații printre care: numărul biletului, codul bronării, numărul permanent al clientului și chiar și numărul de bagaje. Am decis să testez cât de vulnerabil este sistemul site-ului compaiei. Sub „Administrează rezervarea mea”, am avut nevoie doar de numele pasagerului, numărul electronic al biletului sau codul bronării. Toate aceste informații erau menționate pe bilet, motiv pentru care nu am întâmpinat nici o dificultate pentru a obține toate informații despre pasager. Am aflat care va fi traseul cursei și am găsit și alte informații legate de călătorie. Am aflat care sunt locul din avion al pasagerului respectiv, câte bilete a bronat și ce bonusuri are din partea companiei.

 

Photo Credit: news.com.au
Photo Credit: news.com.au
Photo Credit: news.com.au
Photo Credit: news.com.au

 

Steve a reușit să obțină informații chiar și despre metoda de achitare a biletului, dar și data când acestea au fost achitate, precum și ultimele patru cifre ale cardului de credit prin intermediul căruia a fost operată achitarea. Cu ajutorul acestor informații, orice persoană vă poate schimba locurile în avion, vă poate anula călătoria sau vă poate crea alte probleme la care nici nu vă gândiți.

 

Photo Credit: news.com.au
Photo Credit: news.com.au

 

Dincolo de aceste lucruri, barcode-ul biletului conține și mai multe informații. În poza de mai jos, deși persoana și-a acoperit numele și prenumele, barcode-ul a rămas vizibil. Pe internet sunt mai multe site-uri prin intermediul cărora poate fi citit un barcode și în acest mod se pot obține toate informațiile necesare: numele pasagerului, numărul zborului, cursa, codul bronării etc.

 

Photo Credit: news.com.au
Photo Credit: news.com.au
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente