(foto, video) Cu ce reușite se întorc tinerii delegați din partea Moldovei de la Adunarea Generală a Asociației Europene a Elevilor

14705639_1121236481294770_7392692939649462129_n
Foto: Facebook

În perioada 11-15 octombrie, la Bruxelles, Belgia, cinci tineri din Moldova au reprezentat interesele țării în cadrul adunării generale a Asociației Europene a Elevilor de sub egida Partidului Popular European, unde au acumulat o serie impunătoare de victorii începând cu adoptarea tuturor rezoluțiilor înaintate din partea Moldovei până la alegerea în funcția de președinte a unui membru al delegației – Adrian Pleșca, el devenind primul președinte est-european al unei organizații europene.

Asociația Europeană a Elevilor, sau în cele ce urmează – EUPAS (European Pupils Association), este o organizație umbrelă care adună sub egida sa cele mai mari structuri reprezentative ale tinerilor din întreaga Europă, fiind susținută de Partidul Popular European sau PPE (European People’s Party), care este o formațiune politică cu o structură similară. EUPAS activează în domeniul educației, înaintând instituțiilor (instituțiilor europene, guvernărilor diferitor state, structurilor tangențiale, organelor din domeniu sau chiar direct oficialilor responsabili) rezoluții adoptate anterior la Adunarea Generală. Scopul rezoluțiilor este de a reforma educația din perspectiva elevilor. Astfel, în perioada 11-15 octombrie membrii EUPAS s-au revăzut la Bruxelles pentru a treia Adunare Generală, la care a participat și delegația din partea Moldovei, de data asta în calitate de membri cu drepturi depline, printre acestea numărându-se și dreptul la vot.

Din delegația moldovenească au făcut parte 5 tineri liceeni din capitală, reprezentând mai multe structuri de tineret din republică. Iată cine sunt aceștia: Adrian Pleșca (Orașul Meu), Cristina Tocari (Orașul Meu), Iuliana Golub (Liceenii Europeni din Moldova), Paul-Cristian Fucarev (Orașul Meu) și Alexandru Ursu (Consiliul Național al Elevilor). O dată ajunși la Bruxelles, tinerii au avut parte de un program foarte complex și încărcat, pe parcursul căruia au demonstrat că și Moldova poate participa la îmbunătățirea educației la nivel european.

 

14627838_1035143313265984_1429850748_n
Delegația Moldovei în fața Parlamentului European

 

Prima realizare a tinerilor a fost determinată de întâlnirea între Adrian Pleșca și Christian Kremer, Vice-secretarul General al PPE. Astfel, în procesul discuției despre problemele cu care se confruntă comunitatea europeană în ultimul timp și potențiala soluționare a acestora prin educație, a fost atinsă și tema extremismului religios, acesta fiind și subiectul rezoluției scrise de Alexandru  și Paul-Cristian. Textul rezoluției propune o nouă metodă de predare a religiilor prin completarea programului studiat la disciplinele respective cu un material suplimentar despre celelalte religii existente, menirea acestuia fiind oferirea unor cunoștințe elementare despre istoria, valorile și particularitățile celor mai frecvente credințe din Europa, astfel diminuând extremismul și radicalismul prin educarea unei societăți  obiective și culte, care grație cunoștințelor acumulate se va debarasa parțial de stereotipuri, discriminare religioasă, etc., cauzate de un nivel de informare insuficient. Astfel, la solicitarea personală a lui Christian Kramer, rezoluția a fost analizată într-o ședință urgentă în cadrul căreia, timp de mai multe ore, textul inițial a fost perfecționat și adoptat de reprezentanții celor 11 țări participante, fiind în consecință inclus în politica PPE și înaintată Parlamentului European și Comisiei Europene.

 

Întâlnirea cu Christian Kremer, Vice-secretarul General al PPE
Întâlnirea cu Christian Kremer, Vice-secretarul General al PPE

 

Pentru a eficientiza eforturile depuse, participanții a Adunarea Generală au vizitat mai multe instituții europene, printre care se numără Parlamentul European, Comisia Europeană, sediul PPE, etc. În cadrul fiecărei vizite tinerii au fost întâlniți de oficiali europeni și inițiați în detaliile politicilor educaționale, etc. Printre susținătorii oficiali a EUPAS-ului se numără Othmar Karas – Membrul Parlamentului European (PE), Johannes Hahn – Comisarul pentru politica de vecinătate europeană și negocierile de extindere, și alții. Vizitele au completat ideile membrilor EUPAS privind unul dintre principalele obiective ale sale – uniformizarea nivelului de educație în spațiul european și diminuarea decalajului dintre calitatea educației în statele membre a EUPAS. De asemenea discuțiile cu reprezentanții ONG-ului AVSI, domeniul principal de activitate a acesteia fiind educația, le-a format tinerilor o viziune mai clară privind cooperarea ONG-urilor și Instituțiilor europene, astfel devenind un potențial partener pentru următorul an. Un susținător al tinerilor s-a dovedit a fi și bunul prieten al Moldovei Siegfried Mureșan – euro-parlamentarul ce reprezintă interesele moldovenilor în PE, cu care membrii delegației au avut ocazia să discute la sediul PPE.

 

Întâlnirea cu Siegfried Mureșan - euro-parlamentarul ce reprezintă interesele moldovenilor în PE
Întâlnirea cu Siegfried Mureșan – euro-parlamentarul ce reprezintă interesele moldovenilor în PE

 

Nu poate fi neglijat nici faptul că statutul Moldovei a fost modificat de la stat-membru observator la stat-membru cu drepturi depline, ceea ce înseamnă că delegația a putut participa direct la luarea deciziilor exprimându-și poziția prin vot. Oferirea Moldovei a statutului nou a fost votată unanim de toate statele participante la Adunarea Generală.

Totuși realizările nu s-au sfârșit aici, lanțul fiind continuat de adoptarea celorlalte rezoluții înaintate de tinerii din Moldova. Acestea au atins subiecte actuale în educația contemporană, sugerând mai multe alternative:

#1. Facilitarea schimburilor de experiență pentru profesori- rezoluția scrisă de Iuliana Golub are scopul de a uniformiza nivelul educației în spațiul european printr-o formare interculturală a cadrelor didactice și prin crearea unei rețele cu ajutorul căreia și elevii din țări mai puțin dezvoltate s-ar putea bucura de mai multe modalități de predare și respectiv de mai multe perspective educaționale.

#2. Modficarea formatului orelor de voluntariat – fiind scrisă de Adrian Pleșca, rezoluția urmărește implementarea unui program comun european prin intermediul căruia elevii ar fi încurajați să facă voluntariat, iar oportunitățile respective și accesibilitatea lor ar fi oferite direct de intituțile de învățământ.

#3. Sporirea motivației elevilor de a învăța – rezoluția scrisă de Cristina Tocari a venit cu mai multe alternative de creștere a motivației elevilor de a învăța și pentru ca elevii să meargă la școală cu plăcere, educația autoperfecționându-se datorită elevilor, care în loc să ignore învățământul, ar putea să se implice în îmbunătățirea acestuia.

Deși faptul că din 6 rezoluții înaintate în cardul Adunării Generale au fost adoptate numai 4, toate patru fiind scrise de delegații din partea Moldovei, este o realizare nemaipomenită, victoriile nu s-au terminat nici aici, lanțul acestora fiind încununat de alegerea în postul de Președinte EUPAS a lui Adrian Pleșca, și a Cristinei Tocari în funcție de Vicepreședinte. Astfel, pentru prima dată în istorie o organizație europeană va fi condusă de un președinte moldovean, ceea ce deschide un număr enorm de posibilități de dezvoltare a educației de acasă. Tinerii afirmă că au deja idei de proiecte cu implicarea actorilor europeni, implementarea cărora va fi mult mai ușoară datorită acestei circumstanțe. Adrian Pleșca a devenit astfel primul președinte est-european al unei asociații internaționale de elevi și studenți și va fi consilierul membrilor fracțiunii PPE în Parlamentul European pe școlile din Europa, iar mandatul său urmează să uniformizeze educația în Europa până la momentul în care diferențele între calitatea educației elementare a statelor europene vor rămâne la nivelul particularităților culturale și sociale.

 

„Nu poți rezolva problemele școlilor europene aflându-te între licee dezvoltate. Vin acasă într-o noua postură de consilier a Parlamentului European si sper sa reușesc să aduc cât mai multe pentru țara noastră în timpul mandatului. La fel nu părăsesc proiectul Orașul Meu. Esențial e că voi dedica mai puțin timp orașului, dar, sper sa fie de-ajuns pentru a continua o luptă veritabilă pentru un #orașmaibun”, menționează Adrian.

„Sunt mai mult decât satisfăcut de noul board. EUPAS este o bună oportunitate de a crea punți între diferite țări, ceea ce este foarte important într-o perioadă în care majoritatea politicienilor sunt interesați de construcția zidurilor. Felicitări Adrian, poți conta pe mine, Rodolfo – în calitate de nou vicepreședinte și întreaga delegație italiană.” a comentat la rândul său Ex-secretarul General al EUPAS – Francesco Sismondini.

 

Vizita la Comisia Europeană și discuția cu Johannes Hahn - Comisarul pentru politica de vecinătate europeană și negocierile de extindere
Vizita la Comisia Europeană și discuția cu Johannes Hahn – Comisarul pentru politica de vecinătate europeană și negocierile de extindere

În concluzie, tinerii au spus că pe lângă toate au mai avut și ocazia să socializeze cu o mulțime de oameni interesanți, să viziteze un oraș superb, să se dezvolte și să devină una dintre cele mai populare delegații din cadrul EUPAS, ceea ce în viziunea lor tot este o victorie, în afară de irepetabila oportunitate de a participa la toate activitățile din program și întoarcerea acasă cu o sumedenie de „uși deschise” pentru educația de aici.

 

14729167_10154553326859804_5424217895706522820_n
Reprezentanți ai Moldovei, Spaniei și Austriei
EUPAS
EUPAS
EUPAS la reprezentanța permanentă a Austiei în EU
EUPAS la reprezentanța permanentă a Austriei în EU
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente