(video) Usatîi: Plahotniuc ar fi obținut ilegal cetățenia rusă și poate fi tras la răspunde în Rusia

Plahotniuc

Cetățenia moldovenească a oligarhului Vladimir Plahotniuc este îndoielnică din punct de vedere documentar, iar pașaportul său rusesc a fost primit în calitate de cetățean al nerecunoscutei republici moldovenești nisterene, susține liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Copia adeverinței eliberate lui Plahotniuc cu referire la lipsa cetățeniei Republicii Moldova a fost prezentată miercuri noaptea de către primarul de Bălți. Documentul prezentat de Usatîi i-a fost eliberat lui Plahotniuc în 2004 de către Departamentul tehnologii informaționale, care duce evidența documentară a populației Moldovei.

Această structură a confirmat oficial că la data de 20 septembrie 2004, Vladimir Plahotniuc „nu s-a adresat cu întrebarea privind documentele de înmatriculare ale Sistemului național de pașapoarte”.

unnamed

Evident, actul prezentat de către Usatîi i-a fost eliberat lui Plahotniuc pentru primirea cetățeniei ruse, care i-a fost oferită în anul 2005. Mai mult ca atît, pentru primirea cetățeniei Rusiei, după asemenea acte se adresează cetățenii Transnistriei, iar documentul este obligatoriu pentru posibilitatea primirii cetățeniei la Ambasada Federației Ruse în Moldova. Aceasta indică asupra faptului că fostul deputat, prim-vicepreședinte al Parlamentului și actualul „coordonator al coaliției de guvernare”, Vladimir Plahotniuc este cetățean al Transnistriei, recunoscută în Moldova drept formare separatistă.

După cum a declarat Renato Usatîi, dacă instituțiile de stat moldovenești vor declara că Plahotniuc nu s-a dezis niciodată de cetățenia moldovenească, iar adeverința este falsă, atunci, Plahotniuc cade sub incidența urmăririi penale în Federația Rusă pentru contrafacerea actelor în această țară.

Este remarcabil că după anul 2004, numele lui Vladimir Plahotniuc nu figurează în registrul decretelor președintelui cu privire la restabilirea cetățeniei Moldovei. Cu toate acestea, Plahotniuc de două ori, în 2010 și în 2014 a devenit deputat în Parlament în rezultatul punerii la dispoziția CEC a actelor obligatorii false cu privire la faptul că este cetățean al Moldovei.

Anterior deja s-a menționat că Vladimir Plahotniuc deține cetățenia Federației Ruse, precum și a României, unde el este cunoscut cu două identități diferite: Vladimir Plahotniuc și Vlad Ulinici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente