(foto) Tineri moldoveni descoperind Georgia la un proiect internațional: dansuri, toasturi și khinkali

valeria1
Foto: Participanții din Moldova

Cinci tineri din Moldova au descoperit Georgia timp de zece zile în cadrul unui schimb de experiență Erasmus. Proiectul și-a propus să le asigure participanților competențele necesare pentru lupta contra discriminării pe bază de gen în societate, prin intermediul artei și a inovațiilor. Pe lângă asta, ei au cunoscut îndeaproape cultura georgiană și au avut parte de o experiență plină de peripeții. Valeria Bratu, una dintre participante, a povestit pentru #diez ce a însemnat această călătorie pentru ea.

La ce se gândește un tânăr atunci când i se ivește în cale oportunitatea să viziteze o țară frumoasă și mai mult decât atât, să se implice concomitent într-un proiect cu o viziune artistică și creativă? Se așteaptă că va fi una dintre cele mai tari experiențe ale vieții sale. Așa a fost și pentru Valeria călătoria de zece zile în Kobuleti, Georgia, acolo unde a participat la proiectul „Art Genderator”, un schimb de experiență Erasmus.

Călătoria propriu-zisă a avut loc în perioada 10-21 septembrie. Costurile de călătorie au fost rambursate în suma de 170 de euro, iar cazarea și alimentarea pe durata proiectului au fost acoperite de programul Erasmus. Valeria ne-a mai povestit că programul a fost unul interactiv și flexibil, combinând traininguri cu jocuri, dezbateri, teatru social și ateliere de artă. Trainingurile la care tinerii au participat au fost despre educația non-formală, drepturile omului, violența bazată pe gen, managementul conflictelor, oportunități Erasmus și altele. Programul a reunit participanți din Moldova, România, Italia, Georgia, Armenia, Ucraina, Letonia și Olanda, iar limba de comunicare a fost engleza.

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

Cum poate fi combătută discriminarea prin intermediul artei

„Sala de conferință avea priveliște la mare, lucru care m-a inspirat în activități și m-a umplut de energie și entuziasm. Deasemenea, ideea proiectului a fost reușită”, spune Valeria. „Am încercat să arătăm diversitatea, stereotipurile, problemele din societate prin pictură, sculptură, fotografie, muzică și teatru. De exemplu, probleme precum discriminarea persoanelor LGBT au fost arătate prin intermediul fotografiei, lucru care a trezit diverse reacții din partea localnicilor ce au vizitat expoziția.”

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

Georgienii sunt oameni prietenoși și ospitalieri

Seara interculturală a adunat la o masă gesticulațiile italiene, toasturi și muzică din Armenia, dansuri ucrainene, delicii letoniene și olandeze, astfel încât: „fiecare participant m-a învățat câte ceva din cultura lor pe care am ajuns să o îndrăgesc”, spune tânăra. Și prezentarea Moldovei i-a făcut pe mulți să dorească să viziteze Moldova, în special pentru dulciurile autohtone, care din primele minute au dispărut ca prin minune, își amintește Valeria.

Pe lângă asta, tânăra a fost impresionată de limba georgiană, prin particularitățile deosebite, dar și de bucătăria tradițională – foarte variată și gustoasă. „Georgienii sunt oameni prietenoși și ospitalieri, lucru pe care l-am simțit având ocazia sa stăm la o familie gazdă în Batumi pentru o zi, la un prieten georgian. A fost o șansă unică, pentru ca nu ne-am mai simțit turiști într-un oraș străin, ci din contra am descoperit Georgia dintr-o altă perspectivă, mult mai familiară. Aceștia ne-au învățat dansurile georgiene, tradiția toasturilor la masă și tehnica speciala de a mânca khinkali.”

valeria2
PC: Arhiva personală

„Tot în Batumi, la o expoziție de artă organizată la sfârșitul programului, am avut ocazia să interacționăm cu georgienii. Împreună cu echipa proiectului, am creat o atmosferă caldă, energică, primitoare, cu cântece la chitară, dansuri și multe fotografii. Ajunși în Tbilisi ploaia nu ne-a oprit planurile de a descoperi orașul. Am reușit să vizităm destinațiile turistice precum Podul Păcii, care uimește printr-o arhitectură contemporana și unește vechiul oraș de noul cartier; am fost la Statuia Mother of Kartli – un loc cu o priveliște splendidă asupra întregului oraș. Ne-am întors la hostel înghețați și răciți, însă cu impresii frumoase a unei zile pline de aventuri.”

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

„E plăcut să știu că am o familie internațională care trăiește în diferite colțuri ale lumii”

Valeria nu este la prima sa experiență internațională în care are ocazia să călătorească și să cunoască tineri activi din alte țări. „Experiențele internaționale mi-au schimbat viața într-un mod pozitiv, iar fiecare călătorie îmi amintește de câte o aventura. Aceste participări m-au făcut să ies din zona de confort, să îmi depășesc limitele, să fac cunoștință cu diverse culturi și să îmi dezvolt personalitatea într-un mediu multicultural. Am legat prietenii cu oameni de pe toate continentele, iar aceasta m-a ajutat să descopăr o altă perspectivă asupra lumii. De fiecare data când citesc știri despre o țară, îmi amintesc că am un prieten acolo și e plăcut să știu că am o familie internațională care trăiește în diferite colțuri ale lumii.”

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente