Roxana Țurcanu-Tolomey, despre așteptările angajatorilor și cum trebuie să arate un CV bun

roxana_turcanu

Angajarea în câmpul muncii reprezintă o problemă pentru mulți tineri din Republica Moldova, care efectiv nu își pot găsi un loc de muncă sau întâmpină greutăți atunci când trebuie să aplice pentru un anumit post și să treacă un interviu de angajare. Despre cele mai importante aspecte ale angajării tinerilor în câmpul muncii, am discutat cu Roxana Țurcanu – Tolomey, reprezentant al Agenției Universitare a Francofoniei.

„Atunci când vrea să angajeze un tânăr, așteptările angajatorului depind mult de profilul firmei și profilul postului. În mod evident, în timpul unui interviu, angajatorul își dorește ca persoana care se află în fața lui să răspundă cerințelor postului și să fie funcțional imediat, însă asta se întâmplă într-o lume ideală. Într-o lume reală însă lucrurile nu stau tocmai așa, motiv pentru care se organizează astfel de evenimente ca Forumul european al angajatorilor în Moldova, pentru a aduce împreună angajatorii și reprezentanții din lumea formării”, menționează Roxana Țurcanu.

Piedica cea mai mare în procesul de angajare, din perspectiva studenţilor, este lipsa de experienţă. Cu toate acestea, reprezentantul AUF susține că multe instituții și întreprinderi își doresc să angajeze tineri motivați, tineri care vor să muncească, care sunt stabili și își doresc să-și formeze o carieră împreună cu angajatorul.

Atunci când aplică la un post, tinerii trebuie să țină cont de CV-ul pe care îl prezintă și acesta ar trebui să respecte câteva criterii:

– trebuie să fie concret și să răspundă profilului formulat de angajator în fișa de post;
– este important ca un tânăr să prezinte în CV informații despre parcursul său educațional, dar și ce a făcut în afara școlilor pe care le-a urmat.
– sunt importante stagiile și experiența de voluntariat, dar și participările la ateliere, seminare etc.;
– un aspect important pentru angajator este și cunoașterea mai multor limbi străine, pe care tinerii nu trebuie să ezite să o prezinte în CV.

„Tinerii din Republica Moldova au capacități și la nivel profesional, și la nivel personal, însă au nevoie de curaj și trebuie ajutați să se autovalorizeze, să se autopromoveze și să-și găsească calea.”

„În momentul angajării, problema tinerilor e nivelul de așteptare prea mare. Tinerii au renunțat la abordarea unei cariere pas cu pas. Atunci când absolvesc facultatea pornesc de la un nivel de așteptare foarte mare, iar la primul contact cu piața muncii se ragăsesc dezamăgiți. Dincolo de orice, e o problemă de abordare. Atunci când termini studiile și îți dorești să fii direct manager regional și vezi că nimeni nu te angajează, există posibilitatea să fii deprimat și să îți spui că nimeni nu vrea să te angajeze, dar există și posibilitatea de a ajunge manager regional crescând de la o poziție mai mică. Pentru unii tineri nu există încă un reflex al construirii unui plan de carieră. Totuși, consider că tinerii nu prea întâmpină probleme în momentul angajării. La câtă energie au și la cât sunt de tineri, nu ar trebui să existe probleme.”

„Sunt în Republica Moldova de un an și câteva luni și am organizat foarte multe evenimente pentru tineri. Ceea ce încerc să fac împreună cu echipa mea este să încercăm să ieșim din aria convenționalului. Acum două săptămâni am făcut un eveniment pentru tineri și am organizat un picnic în sala noastră de reuniuni. Am adus împreună cu echipa mea pături și am comandat pizza și am stat de vorbă cu ei despre așteptările pe care le au, despre modul în care organizația pe care o reprezint răspunde nevoilor lor, despre ce vor să facem împreună etc. Îi văd la evenimente, sunt entuziaști și au idei, dar uneori am senzația că le lipsește curajul și motivarea. În alte circumstanțe am senzația că se implică foarte mult în formarea lor academică și nu mai găsesc timp și energie pentru restul. Dacă ar fi să le dau un sfat, ar fi să își construiască un mecanism propriu cu ajutorul căruia să găsească un echilibru, pentru că dincolo de faptul că un astfel de echilibru îi va ajuta mai târziu, va contribui și la construcția lor ca persoane.”

Roxana Țurcanu consideră că tinerii au nevoie de curaj, aceștia trebuie să iasă din zona de confort, să descopere și să învețe lucruri noi și să nu le fie frică să greșească, pentru că trebuie să învețe din propriile lor greșeli.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente