(video) Maia Sandu a cerut instalarea camerelor de supraveghere în secțiile de votare

1
Foto: captură video privesc.eu

Instalarea camerelor de luat vederi, în secțiile de vot – aceasta este solicitarea președintei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, către Parlament, Guvern și CEC, în timpul alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie 2016, scrie MOLDPRES.

Instalarea camerelor ar permite ca fiecare cetăţean să poată urmări online procesul de votare şi de numărare a voturilor, astfel fiind minimalizat procesul de fraudare a alegerilor. „Atât tehnic, cât şi juridic instalarea camerelor video până la ziua alegerilor este posibilă. CEC are dreptul de a face achiziţii de echipamente necesare pentru alegeri, fără a face licitaţii publice. În acelaşi timp, din punct de vedere juridic, nu este obligatoriu ca instalarea camerelor să fie prevăzută în Codul electoral, fiind suficientă o simplă hotărâre a CEC. Totuşi, dacă va fi necesară completarea Codului electoral, majoritatea parlamentară se poate convoca pentru a vota amendamentele necesare”, a spus Maia Sandu.

Preşedintele PAS a mai specificat că instalarea camerelor de supraveghere în secţiile de votare nu ar necesita cheltuieli mai mari de zece milioane de lei. „Din punct de vedere tehnic, pentru a acoperi vizualizarea unei secţii de votare este nevoie doar de o cameră video, important este ca aceasta să fie instalată într-un loc care ar acoperi întreaga încăpere. Dacă admitem că preţul unei camere video de calitate medie pe piaţă este de trei mii de lei, pentru două mii de secţii de votare ar fi nevoie de circa şase milioane de lei. Totodată, dacă includem sumele pentru instalare şi echipamentul adiacent, costurile totale vor fi de cel mult zece milioane de lei. Ulterior, camerele video vor putea fi folosite şi la alte alegeri sau pentru a garanta siguranţa copiilor în instituţiile de învăţământ”, a menţionat Sandu.

Solicitat de agenţie, preşedintele CEC, Alina Russu, a precizat că, „Comisia nu a recepţionat nicio solicitare oficială. În cazul în care va fi prezentată o astfel de cerere, CEC o va examina conform normelor legale”, a spus Russu.

Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 30 octombrie curent. CEC a înscris până în prezent opt candidați în calitate de pretendenți la șefia statului: Marian Lupu – din partea PDM, Mihai Ghimpu – PL, Iurie Leancă – PPEM, Andrei Năstase – PPDA, Ina Popenco – Ravnopravie, Dumitru Ciubașenco – PN, Maia Sandu – PAS şi Igor Dodon – PSRM. În cazul altor opt candidaţi, CEC urmează să se expună până la 6 octombrie curent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente