Au fost procesate aproape 90% din rezultatele Recensământului Populației şi al Locuințelor 2014

recensamint_recenzor-1024×512-1024×512

Biroul Naţional de Statistică (BNS) informează despre situaţia privind prelucrarea datelor Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor (RPL), care s-a desfășurat în anul 2014. Astfel, potrivit unui comunicat de presă remis de instituție la 4 octombrie, până acum au fost introduse şi codificate 3.684.204 chestionare (toate tipurile de chestionare pentru gospodărie și persoană), echivalentul a 88,6% din numărul total de chestionare.

Procesul de prelucrare a datelor a fost finalizat pentru municipiile Chișinău şi Bălți, UTA Găgăuzia, raioanele Cimişlia, Briceni, Cantemir, Basarabeasca, Donduşeni, Leova, Drochia, Ştefan Voda, Dubăsari, Ocniţa, Șoldănești, Telenești, Ungheni, Hâncești, Taraclia, Cahul, Căușeni, Strășeni, Ialoveni, Rezina, Criuleni, Soroca, Glodeni, Râşcani, Sângerei, Anenii Noi şi Orhei.

În prezent, derulează introducerea datelor pentru celelalte raioane. Situația privind procesarea datelor este prezentată în figurile de mai jos.

 

rpl_04_oct_2016_1

rpl_04_oct_2016_2

Instituția menționează că procesul de introducere a datelor este manual, fapt ce presupune doar introducerea datelor din chestionare și validarea informației conform unui set minim de reguli de validare. Totodată, întrebările deschise din chestionar presupun introducerea de text, care, la sfârșitul procesului de introducere urmează să fie codificat.

Astfel, întrebările privind ocupația și locul de muncă vor fi codificate conform clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova (CORM 006-14). De asemenea, după definitivarea procesului de introducere vor fi întreprinse măsuri de validare a calității datelor procesate, prin utilizarea metodelor de editare a datelor, dar și validării coerenței cu alte surse de date disponibile.

După etapa de introduce urmează etapa de editare a datelor procesate. Această etapă are scopul de a asigura utilizatorii cu informații de înaltă calitate, de a identifica tipurile şi sursa erorilor, şi a oferi rezultate consistente. De asemenea, editarea implică aplicarea tuturor regulilor de control elaborate asupra bazei de date integrale a RPL 2014, în urma etapei de introducere a informației din chestionarele de recensământ.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente