Decizie finală! Traian Vasilcău va primi, totuși, Premiul Național

1
Foto: Facebook/ Traian Vasilcău

Traian Vasilcău, acuzat anterior de plagierea unei poezii scrisă de o autoare din România și care publicase varianta originală trei ani mai devreme, a primit, totuși, Premiu Național. Anunțul a fost făcut de către directorul editurii „Cartier”, potrivit căruia decizia a fost luată astăzi, 3 octombrie, de către Comisia pentru decernarea Premiului Național.

Dacă anterior Comisia a decis să suspende decernarea premiului până la clarificarea situației, astăzi aceasta s-a pronunțat în favoarea lui Vasilcău. Poezia care a stârnit vâlvă în mediul literar se numește „O fărâmă de bine” și ar aparține Doinei Uricariu. Potrivit ei, versurile au fost publicate în 198,  în volumul „Ochiul atroce”, la editura Eminescu din București. Trei ani mai târziu, aceeași poezie a apărut și în revista Orizontul nr.4/1988, fiind semnată de Traian Vasilcău.

O FĂRÎMĂ DE BINE

Nu va mai umbla această iubire închisă în ea,

n-o să mai alerge şi n-o să colinde,

n-o să mai vină la tine

după îmbrăţişare şi merinde.

Şi nici în vis n-o să-ţi mai caute umărul,

n-o să se mai întoarcă spre tine

ca o fărîmă de bine

după o fărîmă de bine.

„Această poe­zie a apă­rut în revistă în momen­tul când eu nici nu eram în Mol­dova, ci în ser­vi­ciul mili­tar pe Insula Saha­lin. Eu nu am citit poe­zi­ile aces­tei autoare (Doina Uri­ca­riu, n.r.) și nu am nicio carte de-a ei”, a reacționat Traian Vasilcău, la scurt timp după ce i s-au adus acuzații de plagiat.

După decernarea inițială a premiului, poetul Emilian Galaicu-Păun a declarat că este gata să renunțe la acesta, în cazul în care Comisia nu îi va suspenda titlul lui Vasilcău. Reamintim că Traian Vasilcău a fost desemnat câștigător al Premiului Național, ediția 2016,  pentru trilogia psalmodică „Regăsit în cer”, promovarea literaturii naţionale peste hotare și organizarea evenimentelor culturale de susţinere a tinerelor talente. Autorul va fi premiat cu 100 000 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente