28 de angajaţi ai punctelor vamale Tudora şi Palanca, reţinuţi într-un dosar de corupţie

2469803
Foto: CNA

28 de angajaţi ai punctelor vamale Tudora şi Palanca au fost reţinuţi, astăzi, de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, fiind bănuiţi de corupere pasivă. Este vorba despre inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, dar şi şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender. Toţi au fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore şi plasaţi în izolator.

Reţinerile au avut loc urmare unor percheziţii de amploare la punctele vamale Tudora şi Palanca, dar şi la domiciliile bănuiţilor. Grupurile de urmărire penală au descins, în această dimineaţă, pentru a acumula probe privind colectarea ilicită a mijloacelor banesti de către inspectorii vamali de la persoanele care transportau produse alimentare agricole spre piaţa din Ucraina. În schimbul neefectuării controalelor vamale şi neelucidarea eventualelor încălcări, inspectorii ar fi perceput taxe ilicite de la călători.

Astfel, s-a constatat că şeful de tură şi inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitarii atribuţiilor de serviciu, prin acte coruptibile, sub diferite pretexte au pretins, au extorcat, au acceptat şi au primit, de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora, mijloace financiare, pe care le-au acumulat, păstrându-le în biroul de serviciu. În urma controlului inopinat, efectuat recent de către inspectorii Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal, au fost depistate, în dulapul din biroul de serviciu al şefului de tură al postului vamal Tudora, sume de bani în diferită valută.

Verificări operative s-au făcut şi la punctul vamal Palanca, iar procurorii au constatat activităţi infracţionale similare, acestea având un caracter continuu.Urmare măsurilor speciale de investigaţie, acţiunilor de urmărire penală şi audiere a martorilor, s-a depistat că banii nu s-ar fi oprit la inspectori, dar ar fi fost transmişi șefilor de tură, care, la rândul lor, îi transmiteau șefilor posturilor vamale. În cele din urmă, mijloacele colectate ar fi ajuns la şeful Biroului vamal Bender.

Menţionăm că, pe marginea acestui caz a fost iniţiată o cauză penală în baza prevederilor art. 324, al. 2, lit. c) Cod Penal al Republicii Moldova – corupere pasivă. Dacă vor fi găsiţi vinovate, persoanele reţinute riscă până la 10 ani de închisoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente