ONG-urile și instituțiile publice pot câștiga granturi pentru proiecte culturale, de până la 2 milioane de euro

3_39-1140×760
Foto: Ministerul Culturii

ONG-urile, instituții publice și agenții economici din Republica Moldova, care au o experiență juridică de cel puțin doi ani în domeniul culturii, pot participa la programul de granturi „Europa Creativă”, oferit de Comisia Europeană.

Ministerul Culturii a semnat Acordul privind participarea Republicii Moldova la program și operatorii culturali din țara noastră sunt eligibili și pot depune proiecte ce vizează:

# promovarea mobilității transnaționale a artiștilor și a celorlalți profesioniști din domeniul culturii, precum și încurajarea circulației transnaționale a creațiilor acestora;

# dezvoltarea publicului: noi modalități de interacțiune cu un public existent, dar și diversificarea publicului, inclusiv prin atragerea de noi categorii; implicarea activă a publicului în activități; expunerea publicului la creații artistice și culturale din alte spații europene;

# consolidarea capacităților prin digitizare: programul sprijină proiectele transnaționale care permit actorilor din sectoarele culturale și creative să se adapteze la schimbările digitale și încurajează utilizarea tehnologiilor digitale de la producție la distribuție și consum;

# consolidarea capacităților prin noi modele de afaceri – sunt finanțate proiectele transnaționale care îmbunătățesc abilitățile de afaceri ale actorilor din sectoarele culturale și creative, pentru a le permite să înțeleagă mai bine schimbările contextului economic și să găsească noi surse de venituri sau noi modele de management care permit o performanță mai bună cu costuri mai mici;

# consolidarea capacităților prin educație și formare – sunt sprijinite proiectele transnaționale care oferă participanților oportunitatea de a dobândi noi competențe și de a-și îmbunătăți șansele de angajare.

Prin urmare, proiectele finanțate trebuie să includă o strategie motivată și o descriere detaliată a modului în care candidații și-au propus să realizeze una sau mai multe dintre aceste priorități ale programului. La momentul depunerii cererilor, solicitanții trebuie să bifeze maximum 3 din aceste 5 priorități, și anume pe cele mai relevante pentru proiectul lor, și să le ordoneze în funcție de relevanță.

Conform criteriilor de eligibilitate, operatorii activi din domeniul cultural și de creație (ONG-uri, instituții publice, agenți economici) din Republica Moldova, cu o experiență juridică de cel puțin 2 ani, pot să participe la compartimentul respectiv. Persoanele fizice nu sunt eligibile în vederea obținerii de finanțări în cadrul programului Europa Creativă.

În funcție de amploarea, obiectivele și prioritățile proiectului, solicitantul trebuie să depună o cerere pentru una din următoarele categorii:

Categoria 1 – Proiecte de cooperare de mai mică amploare

În această categorie intră proiectele care:

# au un coordonator de proiect și cel puțin alți doi parteneri, având sediul social în cel puțin trei țări diferite care participă la programul „Europa creativă” – subprogramul Cultura;

# fac obiectul unei cereri prin care se solicită un grant UE de maximum 200 000 EUR, reprezentând maximum 60 % din bugetul eligibil. În caz de selecție, coordonatorul unui proiect încadrat la categoria 1 poate să depună o cerere pentru un nou proiect de categoria 1 sau pentru unul de categoria 2 ca răspuns la cereri de propuneri ulterioare.

Categoria 2 – Proiecte de cooperare de mai mare amploare

În această categorie intră proiectele care:

# au un coordonator de proiect și cel puțin alți cinci parteneri, având sediul social în cel puțin șase țări diferite care participă la programul „Europa creativă” – subprogramul Cultura;

# fac obiectul unei cereri prin care se solicită un grant UE de maximum 2 000 000 EUR, reprezentând maximum 50 % din bugetul eligibil.

În caz de selecție, coordonatorul unui proiect încadrat la categoria 2 nu va fi eligibil pentru depunerea altor cereri de proiecte de categoria 2 cât timp proiectul este în derulare.

Pentru ambele categorii de proiecte durata maximă (perioada de eligibilitate) este de 48 de luni. Pentru ambele categorii, proiectul trebuie să se bazeze pe un acord de cooperare încheiat între coordonator și parteneri.

Termenul pentru depunerea proiectelor de cooperare la nivel european este 23 noiembrie 2016, înainte de ora 12.00 CET/CEST (12.00, ora Bruxelles-ului). Chiar dacă termenul limită de depunere a candidaturilor coincide cu o zi nelucrătoare în țara candidatului, termenul-limită nu se prelungește. Candidații trebuie să țină seama de acest fapt în momentul planificării depunerii candidaturii.

Pentru mai multe informații nu ezitați să accesați site-ul oficial al Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură a Comisiei Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente