(foto) Iată cum arată „Monumentul celor trei martiri”, inaugurat în scuarul Catedralei

dinububulici-photo-5420-1

Zeci de oameni s-au adunat astăzi în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului”, acolo unde, în urma restaurării, a fost inaugurat Monumentul celor trei martiri, în onoarea intelectualilor basarabeni Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea.

Evenimentul a început cu o liturghie oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Mitropolitul Vladimir, la care au participat mai mulți demnitari, oameni de cultură, reprezentanți ai cercului academic, istorici, arhitecți, precum și public interesat.

Prezentă la ceremonie, ministrul Culturii Monica Babuc a afirmat că: „Astăzi, asistăm la un eveniment istoric, când revenim la rădăcinile și la valorile noastre naționale, iar acești trei martiri, luptători pentru valori naționale au fost restabiliți la locul lor de cinste prin acest monument”. Monica Babuc a subliniat că monumentul dedicat celor trei personalități este o operă la care se lucrează cu sufletul, mâinile, dar mai ales cu caracterul, în context, oficialul mulțumindu-i familiei lui Dumitru Hodorogea, precum și istoricului Iurie Colesnic pentru inițiativa și susținerea acestui proiect.

Monumentul dedicat memoriei celor trei personalităţi – Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, militanţi ai mişcării naţionale din Basarabia de la începutul secolului al XX-lea – a fost instalat în preajma Catedralei în anul 1923, la inițiativa unor prieteni ai celor trei mari intelectuali basarabeni, în frunte cu Pan Hallipa. Sculptura a fost însă distrusă, alături de alte zeci de monumente construite în perioada României Mari, odată cu ocuparea Basarabiei, în 1940, de către Uniunea Sovietică.

dinububulici-photo-5519

Alexei Mateevici este autorul odei „Limba noastră” care din 1994 este imnul Republicii Moldova. Simeon Murafa a fost publicist şi redactor al ziarului „Cuvântul Moldovenesc”, iar Andrei Hodorogea – inginer. Toţi trei au fost figuri importante ale vieţii politice şi culturale din Basarabia.

Acum trei ani, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) a venit cu iniţiativa de a reconstitui opera, anexând referințe pozitive ale Ministerului Culturii și Academiei de Științe a Moldovei. Astfel, sculptura, care este finalizată de către arhitectul Eugen Bâzgu și artistul popular Veaceslav Lozan, reproduce identic lucrarea distrusă şi va fi amplasată exact pe acelaşi loc pe care s-a aflat până în 1940.

dinububulici-photo-5397-1

Monumentul celor trei martiri are o înălţime de peste trei metri, circa 20 de tone şi a fost ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe placa verticală sunt aşezate chipurile celor trei militanţi basarabeni, în basoreliefuri din bronz, iar pe piedestalul din faţa lor stă aşezată figura unui vultur, tot din bronz.

Cheltuielile pentru lucrările de proiectare și edificare a monumentului, precum și lucrările de amenajare complexă a terenului aferent sunt acoperite de ASCOR și alte sponsorizări.

dinububulici-photo-5391

dinububulici-photo-5509

dinububulici-photo-5499

dinububulici-photo-5491

dinububulici-photo-5485

dinububulici-photo-5419

dinububulici-photo-5399

dinububulici-photo-5391

dinububulici-photo-5390

dinububulici-photo-5412

dinububulici-photo-5497

dinububulici-photo-5521
dinububulici-photo-5408

dinububulici-photo-5423

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente