(sondaj) Dodon, Năstase sau Maia Sandu ar putea deveni președinte. Cine este favoritul electoralei

1
Foto: Colaj foto Facebook

Igor Dodon, Andrei Năstase, Maia Sandu sau Marian Lupu ar putea deveni viitorul președinte al Republicii Moldova. Cel puțin acești candidați sunt în top-ul preferințelor cetățenilor moldoveni pentru funcția de președinte al țării. Acestea sunt rezultatele ultimului sondaj realizat CBS-AXA la cererea IDIS „Viitorul” și făcut public astăzi, 28 septembrie 2016.

Astfel, circa 19,3 % dintre moldoveni ar vota pentru Igor Dodon. Cel puțin acest număr de respondenți au răspuns la întrebarea deschisă „Care este personalitatea politică din RM pe care aţi dori să o vedeţi în funcţia de preşedinte al ţării?”. Pe locul doi, conform sondajului este situat liderul partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase. Acesta a câștigat încrederea a 7,4% dintre respondenți.

Alți 6,7% dintre cetățeni, care au participat la sondaj, au răspuns că o văd în fotoliul de președinte al țării pe Maia Sandu, iar Marian Lupu este urmat cu un rezultat de 6,6% dintre participanții la sondaj, în timp ce alți 5,6% îl doresc pe Renato Usatîi președite.

Alte personalități politice care urmează în studiu, dar care au acumulat sub 3% dintre voturile respondenților sunt: Iurie Leancă cu 2,5% și Vladimir Voronin cu 2,1%. În același timp, 1,4% au răspuns că îl văd ca președinte pe Valeriu Ghilețchi, iar alți 1% pe Dumitru Ciubașenco. Circa 30% dintre respondenți au afirmat că nu au încredere în niciun actor politic.

captură video privesc.eu
captură video privesc.eu

Conform datelor aceluiași sondaj la întrebarea „Pe cine dintre candidații înscriși în cursa electorală, ați vota la funcția de președinte”, respondenții au ales pentru Igor Dodon – 23%, Maia Sandu – 7,9%, Andrei Năstase cu 7,7% și Marian Lupu cu 7,6%. Dumitru Ciubașenco a acumulat 4,5% iar Iurie Leancă -3,2 %. Alți 11,6% au declarat că nu vor participa la alegeri.

captură video privesc.eu
captură video privesc.eu

Sondajul a fost realizat în perioada 14-25 septembrie, pe un eşantion de 1108 cetăţeni, şi are o marjă de eroare de +-3%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente