Candu despre datoria de stat: Miliardul va fi recuperat într-un an sau doi

Andrian Candu
Foto: ipn.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, dă asigurări că banii furaţi din sistemul bancar vor fi recuperaţi într-un an sau doi şi nu există motive de îngrijorare pentru populaţie că va achita datoriile la BNM timp de 25 de ani. Promisiunile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

„Sunt nişte speculaţii utilizate în campania electorală. În situaţia când a început să se mişte justiţia, când avem primele condamnări şi dosare, în cel mult doi ani vor fi recuperaţi toţi banii. Foarte mulţi speculează cu datoria, dar foarte puţini s-au documentat să vadă, care este situaţia reală”, a declarat speakerul.

Potrivit lui Candu, în urma lichidării celor trei bănci, au fost recuperate peste 700 de milioane de lei. De asemenea, au fost puse sechestre pe averea persoanelor cercetate penal pentru furtul din sistemul bancar, evaluată în total la un miliard şi jumătate de lei. „Un raport prealabil al Companiei Kroll ne arată că a fost localizată o sumă importantă din banii furaţi din sistemul bancar, care pot fi recuperaţi”, a adăugat Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a mai declarat că Guvernul nu are altă opţiune decât să returneze banii împrumutaţi de la BNM. „Guvernul a fost nevoit să împrumute banii de la BNM, au fost salvaţi deponenţii celor trei bănci devalizate, a fost salvată economia. Acum banii trebuie restituiţi. Aceşti bani vor aduce profit, care va fi utilizat tot în interesul cetăţenilor”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente