8 universități vor fi evaluate în vederea acreditării programelor de studii de licență

usm-presentation2

În scopul realizării Planului de activitate al Guvernului Republicii Moldova în domeniul învățământului și în contextul reconceptualizării învățământului pedagogic național, a demarat procesul de evaluare externă pentru acreditarea programelor de studii superioare de licență în domeniul Științe ale Educației.

Evaluarea va fi realizată de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional (ANACIP), iar în total vor fi supuse evaluării externe 116 programe de studii superioare de licență de la 8 instituții de învățământ.

Referindu-se la necesitatea desfășurării evaluării externe, Nadejda Velișco șefă a Direcției învățământ superior și dezvoltare a științei a Ministerului Educației, a precizat. „De mai bine de 8 ani în Republica Moldova nu a avut loc o evaluare a programelor de studii de licență. Odată cu fondarea ANACIP și aprobarea instrumentelor pentru evaluare și acreditare, Ministerul Educației a demarat acest proces ca prioritate națională. Acreditarea programelor de studii înseamnă recunoașterea diplomelor și calificărilor pe plan național și internațional. De calitatea acestor programe depinde pregătirea cadrelor tinere care vor activa în învățământul secundar general, adică pregătirea viitorilor profesori și educatori.”

Cele 8 instituții de învățământ, programele cărora vor fi supuse evaluării externe, sunt: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Taraclia și Universitatea de Stat din Comrat.

Conform orarului stabilit, în perioada 24-25 octombrie curent instituțiile menționate urmează să depună cererile și dosarele de autoevaluare la ANACIP. În perioada 26 octombrie – 25 noiembrie va avea loc examinarea rapoartelor de autoevaluare, experții ANACIP vor efectua vizite la aceste universități și va fi elaborat reportul de evaluare externă. În perioada 28 noiembrie – 5 decembrie 2016 Consiliul de conducere al ANACIP va prezenta Ministerului Educației Decizia asupra acreditării programelor de studii.

Pentru a asigura informarea responsabililor de la cele 8 instituții de învățământ superior, ANACIP a organizat seminare tematice cu privire la standardele de acreditare aplicate în procesul de evaluare și modul de desfășurare a evaluării. La instruiri au participat circa 100 de cadre didactice universitare responsabile de programele respective.

Cheltuielile pentru evaluarea calității programelor de studii de licență în domeniul Științe ale educației vor fi suportate de ANACIP.

Evaluarea externă în vederea acreditării programelor de studii superioare de masterat în același domeniu este planificată să fie desfășurată pe parcursul anului 2017.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente