(foto) Noi condiții la susținerea examenelor pentru obținerea permisului de conducere

mtic_1_2
Foto: MTIC.md

Toate examenele pentru obținerea permisului de conducere auto sunt supuse monitorizării online, atât la proba teoretică, cât și cea practică, la etapele „poligon” și „oraș”. Monitorizarea video în regim de timp real permite depistarea abaterilor în procesul de obținere a permisului auto și eliminarea oportunităților de corupție.

Ministrul TIC Vasile Botnari, care a efectuat astăzi o vizită de lucru la centrul de examinare a conducătorilor auto din Chișinău, a menționat că noile măsuri au fost implementate ca urmare a evaluării situației din traficul auto.

Am lansat un set de măsuri care să schimbe situația actuală precum: calificarea joasă a șoferilor, cumpărarea permiselor și corupția în sistem. Pe partea legislativă, a fost elaborat un proiect de lege, care este în proces de examinare și avizare în Guvern. Concomitent, pentru a reduce oportunitățile de corupție, un aspect important pe care ne-am axat este limitarea factorului uman la toate etapele de examinare”, a declarat Vasile Botnari după prezentarea capacităților centrului de monitorizare video și transmisiune online a examenelor.

Informația despre desfășurarea examenului, atât la proba teoretică, cât și practică, este transmisă la acest centru, fiind dublată și la Serviciul Securitate și Regim al ÎS CRIS Registru. În baza imaginilor video, aleatoriu, precum și în regim de timp real, este evaluată prestația examinatorilor în procesul de examinare.

mtic_7_1

Directorul Departamentului Identificare Înmatriculare a Transportului și Calificare Auto, Octavian Rău, a informat că, datorită noului sistem, recent a fost inițiată procedura de retragere a 17 permise auto obținute prin fraudă. Pe 10 cazuri a fost confirmată fraudarea examenului, urmând să fie emisă încheierea comisiei speciale, iar alte 7 sunt în proces de verificare.

Totodată, urmare a multiplelor declarații din partea persoanelor examinate, precum că examinatorii îi pică intenţionat la proba practică, prin accesarea neautorizată a frânei şi ambreiajului, comenzile duble la autovehiculele de examinare au fost echipate cu senzore luminoase, care indică când sunt accesate aceste sisteme mecanice.

mtic_2_2

De asemenea, au fost procurate 5 automobile noi, inclusiv cu cutia de viteză automat. Urmare acestor achiziții va fi posibilă eliberarea permiselor pentru vehicule cu cutie automată, care vor avea mențiunea respectivă.

Tot astăzi, a fost inaugurat poligonul de examinare amplasat chiar în fața centrului de examinare, care va permite reducerea timpului necesar pentru proba practică. Anterior candidații erau nevoiți să se deplaseze la un poligon pe care ÎS CRIS „Registru” îl arenda.

mtic_3_2

Ministrul TIC Vasile Botnari a anunțat astăzi că acest poligon, precum și alte două din țară – în Bălți și Cahul, vor fi automatizate până la finele acestui an. În acest scop au fost deja inițiate procedurile necesare desfășurării tenderului pentru selectarea companiei.

Printre inovațiile implementate în vederea organizării eficiente a procesului de examinare a candidaților la obținerea permisului de conducere auto se numără selectarea automatizată și aleatoriu a rutelor pentru fiecare candidat. La fel, la proba practică candidatul este examinat de către examinatori diferiți la etapa „poligon” și „oraș”, iar cel mai complicat exercițiu de conducere în poligon „Parcare cu spatele”, din dreapta sau stânga, este selectat automatizat, fără implicarea examinatorului. Componența comisiilor teritoriale de examinare este permanent supusă unor rotaţii.

mtic_5_1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente