(foto) În Capitală se construiește primul ascensor extern pentru persoanele cu mobilitate redusă

lift1

La Casa Națiunilor Unite de pe str. 31 august 1989 131 se construiește un ascensor extern înalt de 4 etaje pentru persoanele cu dizabilități și cu mobilitate redusă. Echipa #diez a decis să afle mai multe despre acest proiect,

La Maratonul „Chișinăul accesibil pentru toți” din 5 august 2015, echipa #diez a fost împreună cu organizatorii să verifice cât de prietenoasă este strada 31 august 1989 pentru persoanele cu dizabilități sau cu mobilitate redusă. Atunci doar Casa ONU era unica care corespundea majorității criteriilor.

Între timp la Ministerul Justiției s-a construit un lift extern de un etaj pentru persoanele cu mobilitate redusă, iar Organizația Națiunilor Unite a decis să ducă lucrurile la un alt nivel începând construcția unui lift extern înalt de 4 etaje.

De ce ONU în Moldova s-a apucat de acest proiect

lift3

„Unul din domeniile de intervenție ale ONU în Moldova este protecția drepturilor omului, inclusiv a persoanelor cu dizabilități. Scopul nostru este de a oferi propriul exemplu, pentru a genera schimbări pozitive în societate.

Un obiectiv corporativ al ONU este de a asigura diversitatea personalului și, prin urmare, de a crea condiții de muncă care să abiliteze persoane din diferite categorii.

Dizabilitatea trebuie înțeleasă, în general, ca un termen abstract, pentru că oricine poate fi afectat de aceasta temporar și ar putea avea nevoie de condiții speciale, de aceea ne dorim să facem birourile ONU cât mai accesibile, în conformitate cu standardele internaționale și legislația locală:

#. Legea nr. 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități conține prevederi privind accesibilitatea fizică (în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, indicând obligațiile statului-parte să asigure accesibilitatea fizică pentru persoanele cu dizabilități, cu respectarea drepturilor omului – Republica Moldova a ratificat Convenţia fără rezerve în iulie 2010);

#. Regulamentele normativelor de construcție NCM C.01.06-2014 au fost luate ca bază pentru elaborarea caietului de sarcini” ne spune Ira Cebotari, șefa operațiuni PNUD.

Construirea ascensorului face parte dintr-o inițiativă mai largă de diversitate, care abordează intoleranța, discriminarea. Obiectivul inițiativei este dublu: de a avansa integrarea principiilor diversității în toate aspectele legate de practicile ONU din Moldova și a le susține cu ajutorul partenerilor și părților interesate, pentru a promova schimbarea.

În 2015, ONU în Moldova a accesat fonduri (în formă de un grant de la sediul central al ONU) pentru a îmbunătăți accesibilitatea Casei ONU pentru persoanele cu diferite dizabilități: fizice, vizuale etc.). Activitatea majoră, în ceea ce privește atât costul, cât și durata, a fost instalarea unui ascensor pentru Casa ONU, cu patru etaje, de care să beneficieze persoanele cu mobilitate redusă, atât vizitatorii, cât și personalul, femeile însărcinate, precum și personalul care aduce în mod periodic obiecte grele la diferite etaje.

lift1

Locația propusă pentru ascensor a fost în fața clădirii și a fost soluția cea mai potrivită, deoarece:

#. Asigură cel mai scurt și direct acces la scări la toate cele 4 etaje;
#. Oferă suficient spațiu pentru a instala un ascensor de mărimea necesară pentru persoanele în scaune cu rotile;
#. Este nevoie de reconstrucții interne minime, care nu reduc spațiile de birou;
#. Asigură un tratament nediscriminatoriu pentru persoanele cu dizabilități, deoarece este situat în apropiere de intrarea principală a clădirii;
#. Este vizibil din exterior, ceea ce este important pentru sensibilizarea publicului cu privire la necesitatea de a îmbunătăți accesibilitatea clădirilor din Chișinău.

„Înainte de a decide cu privire la măsurile de îmbunătățire a accesibilității, ONU a consultat viitorii beneficiari ai schimbărilor. Când vine vorba de accesibilitate, nimeni nu poate identifica punctele care necesită ajustare mai bine decât persoanele care se confruntă cu aceste provocări în viața de zi cu zi. Pe parcursul acestor consultări, ne-am convins că barierele psihologice pot fi la fel de dureroase ca și cele fizice, și că multe schimbări nu necesită bugete mari, ci mai degrabă o schimbare de atitudine” mai adaugă Ira Cebotari.

Cum a fost obținută permisiunea pentru această construcție

lift2

Casa ONU în Moldova găzduiește 6 agenții ONU și se află pe str. 31 August 131. Clădirea nu este inclusă în Registrul monumentelor protejate de Stat; imobilul este compus din 2 părți – (1) veche – 1951 – partea compusă din două secțiuni la colțul străzilor 31 August / Sfatul Țării, și (2) nouă – 1997 – clădire cu patru etaje de-a lungul str. 31 August; când a fost construită această clădire, principiile de accesibilitate nu au fost respectate.

„Procedura de obținere a certificatelor de urbanism pentru proiectare și construcția au luat ceva timp, datorită faptului că clădirea se află în centrul istoric al orașului, iar construcția se află în afara clădirii. Cu toate acestea, instalarea ascensorului nu a fost tratată ca o construcție auxiliară, ci mai degrabă ca un proiect pilot pentru îmbunătățirea accesibilității clădirilor vechi. Procesul de proiectare a durat, de asemenea, destul de mult timp, pentru că a fost necesar să se ia în considerare mai multe opțiuni și să se consulte cu primăria pentru a găsi soluția arhitecturală și designul cel mai potrivit, care, în același timp, s-ar alinia la toate cerințele de accesibilitate. În timpul procesului am continuat, de asemenea, consultările cu persoanele cu dizabilități, pentru a fi siguri că soluțiile propuse de designeri vor răspunde la nevoile lor. Această experiență este cea mai valoroasă, pentru că toată lumea este implicată în proces, inclusiv constructorii, toți au devenit mai conștienți de problemele cu care se confruntă persoanelor cu dizabilități și posibile soluții” clarifică Ira Cebotari.

Reacțiile persoanelor la construcția acestui ascensor

lift4

„Vorbind cu mai multe persoane din diverse domenii, am auzit diferite păreri referitor la acest lift, printre care erau și nedumeriri: Oare nu era posibil de găsit alt loc și pentru al cui moft să faci un lift atât de mare într-o clădire cu doar 4 etaje? După ce le explicam de ce a fost nevoie de așa construcție și că orice persoană într-o anumită perioadă a vieții capătă mobilitate redusă, fiind umilită să aștepte la scări, ca cineva s-o ridice sus – reacția negativă imediat se transforma în una pozitivă.

Impactul liftului construit va fi mult mai mare decât pur și simplu facilitarea accesului în clădire pentru persoane cu mobilitate redusă – este vorba de schimbarea radicală a mentalității oamenilor din jur. Deja avem adresări de la unele instituții, care vor să facă asemenea schimbări și în clădirile lor și vin la noi, ca să se consulte.  Noi suntem ferm convinși că promovând drepturile omului, noi suntem cei care trebuie să devină un exemplu de urmat și pentru alte instituții.

În cadrul Inițiativei ONU de Diversitate, noi cooperăm cu zeci de instituții publice și private pentru a extinde oportunități de stagii și angajare pentru persoane din grupuri vulnerabile, inclusiv persoane cu dizabilități. Un accent puternic în toate discuțiile inițiale cu managementul acestor instituții este pus pe asigurarea accesului persoanelor cu mobilitate redusă în clădire. În acest context, impactul liftului este de neprețuit. Noi mizăm foarte mult aici și pe instituțiile mass-media, care vor transmite mesajul corect la publicul general” explică Xenia Siminciuc, asociata pe comunicare la Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Echipa #diez va reveni cu alte detalii și reacții atunci când construcția liftului va fi terminată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente