(video) Protest în România și Republica Moldova față de declarațiile ambasadorului SUA

protest
Foto: Captură privesc.eu

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 organizează o acţiune de protest faţă de declaraţiile ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James Pettit, potrivit căruia: „Republica Moldova trebuie să rămână un stat independent, iar unirea cu România nu este o alegere practică”. Protestul se desfășoară concomitent la București și la Chișinău.

Protestatarii de la Chișinău au spus că-și doresc ca ambasadorul să revină cu o declarație în care să spună că aceasta a fost părerea lui personală și nu a Guvernului american: „Probabil diplomația are altă misiune decât să facă istorie în statele unde a fost trimisă. Noi nu suntem sub nici un capitol independenți. Nu avem independență nici financiară, nici energetică. Despre ce fel de independență putem vorbi noi”, a spus Vasile Costiuc, unul dintre protestatari.

În același timp, la București protestatarii i-au adus diplomatului american cărți de istoria românilor, pentru a-i demonstra ambasadorului identitatea populației din stânga Prutului.

Protestul de la București PC: George Simion/privesc.eu
Protestul de la București PC: George Simion/privesc.eu

Acțiunea 2012 a lansat ieri și o scrisoare deschisă Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, John Kerry, în care membrii organizației îi cer să reacționeze la declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău. „Vă rugăm să luaţi notă de faptul că şi să aduceți la cunoștința Preşedintelui SUA ca şi poporului american că populația majoritară din Republica Moldova este românească (73%), are aceeași origine, aceeași istorie, aceeași cultură și aceeași limbă ca populația românească din România. Este regretabil că un diplomat de rang înalt al SUA acreditat într-unul din cele două state românești nu cunoaște istoria românilor din România și din Republica Moldova”, se menționează în scrisoare.

Reamintim că, ambasadorul SUA la Chişinău a declarat, într-un interviu acordat postului Moldova 1, că Republica Molodva trebuie să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure şi că unirea ţării cu România „nu este o alegere practică” indiferent de motiv.

Întrebat de ce factori ar trebui să ţină cont poporul moldovean atunci când face o alegere privind viitorul ţării, în contextul în care la nivelul societăţii există mai multe tendinţe, inclusiv cel al unirii cu România, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, a declarat că Republica Moldova „trebuie să ramână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente