(foto) 25 de tendințe și mode care au influențat Moldova în primii 25 ani de independență

bravocollage

Au trecut 25 de ani de când Moldova este un stat independent, și în 25 de ani s-au întâmplat foarte multe lucruri, tendințe în viață, cultură sau altele. Echipa #diez a decis să caute tendințele și lucrurile care s-au întâmplat și au influența Moldova așa cum este acum.

#1. Primii lei metalici și 50 de bani de aluminiu

monede

Leul a înlocuit cuponul la 9 noiembrie 1993. Și inițial existau monede de 1 și 5 lei. Moneda de 50 bani de aluminiu a circulat până la 2 februarie 1998 apoi a fost înlocuită cu moneda pe care o avem și astăzi

O perioadă persoanele încurcau moneda de 5 lei moldovenești cu 5 lei românești, fiind în acea perioadă foarte asemănătoare.

#2. O-zone

maia

O-zone a transformat pop-cultura care exista în Moldova, și a făcut un cântec în română să fie fredonat în orice colț al lumii. Acum când încercăm să-i explicăm unui străin ce este Moldova, de multe ori apelăm anume la „Maia hi, maia hu”. Și acest lucru se întâmpla în anii 2004-2006.

#3. Partidele cu nume de păsări

cocoscollage

O perioadă în Moldova, partidele politice pentru a părea mai aproape de popor își puneau denumire inspirate din fauna și flora republicii. Sloganul „Ascultați ce spune moșul, oameni buni, votați cucoșul” a ajuns a fi unul din cele mai memorabile. La alegerile din 1998, a fost bătălie între Cocoș (Partidul Forțelor Democratice) și Rândunică (Blocul Electoral „Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă”)

#4. Yupi

Photo Credit: novosibirsk.all.biz
Photo Credit: novosibirsk.all.biz

Yupi era un fel de praf concentrat din care se făcea suc. Se vindeau peste tot, și erau prezente la orice ceremonie, de la zi de naștere până la Paștele Blajinilor la cimitir. Unele persoane încă mai numesc alt fel de soft drinkuri – Yupi.De asemenea Yupi îți colora limba.

#5. Berea ARC

Photo Credit: www.beer-coasters.eu
Photo Credit: www.beer-coasters.eu

Berea ARC de la Vitanta unii spun că a fost cea mai bună bere care s-a produs în masă de la independență. Nu se mai găsește pe piață de prin anul 2005.

#6. Macaroanele MIVINA

Photo Credit: irecommend.ru
Photo Credit: irecommend.ru

Mâncarea de la prânz, și uneori de la cină a mii de oameni, dar în special copii din Moldova. Brandul MIVINA a fost unul din primele care avea un produs care puteai să-l gătești repede, sau chiar să-l mănânci nepregătit. Acum MIVINA este numit orice fel de tăieței semi-fabricați și mirodeniile care de obicei se pun în mâncare. Cu raci și cașcaval erau preferatele copiilor, deși cea mai clasică era MIVINA cu gust de pui și avea ambalaj galben.

#7. Dusul pe noapte la Internet Cafe-uri

internet

Blocul de noapte, de obicei, începea la ora 23:00 și se termina la 07:00 și costa în mediu 20 lei, ceea ce era cu mult mai ieftin dacă te-ai fi dus ziua la internet cafe-uri. Atunci a început perioada în care îți cereai voie să te duci pe noapte la un internet cafe, alții foloseau această scuză pentru a se duce în alte locuri. Cam dusul pe noapte la internet cafe-uri a influențat mulți să urmeze o carieră în IT, dar și să facă primele incursiuni în lumea porn-ului.

#8. Pixurile cu multe culori

Photo Credit: www.dcnews.ro
Photo Credit: www.dcnews.ro

Erau pixurile care aveau vreo 5 paste, cu 5 culori diferite, fiecare voia un astfel de pix. Profesorii îl aveau pentru a scrie și a corecta lucrările cu roși, elevii îl aveau pentru a sublinia lucruri cu diferite culori.

#9. Pantofii cu vârful ascuțit

Photo Credit: armstreet.com
Photo Credit: armstreet.com

În jurul anului 2004 a apărut trendul fashion de pantofi cu vârful ascuțit. Atunci orice persoană care se respecta avea o pereche de astfel de pantofi. Companiile locale au început să le producă la greu, apoi fix cum a apărut trendul, așa și a dispărut.

#10. Pesmeții BOCIKA și 3 KOROCHIKI

Photo Credit: www.tovaria.ru
Photo Credit: www.tovaria.ru

Pespeții BOCIKA/ 3 Korochiki erau primii pesmeți care s-au vândut și aveau arome, mai existau câteva branduri, dar nici unul nu a început cu 1 leu pentru un pachet (de vrei 50g). Astfel alături de MIVINA erau parte din dieta oricărui tânăr din Chișinău.

#11. Gumele de mestecat School Girls

Photo Credit: newauction.ru
Photo Credit: newauction.ru

Primele fete goale văzute. School Girls aveau ca abțibilduri fete goale, în diferite poziții, și de oricare. Așa tinerii făceau cunoștință cu chestiile tabu despre care nimeni nu vorbeau cu ei. Astfel pentru multe persoane care au început să se dezvolte prin anii 1999, sexualitatea le-a fost cumva influențată de aceste gume de mestecat.

#12. Boonika bate doba de la Eurovision

Photo Credit: www.botosaneanul.ro
Photo Credit: www.botosaneanul.ro

Moldova nu participase la Eurovision, și când a făcut-o în 2005 atunci a cântat Zdob și Zdub și Boonika a bătut doba, făcând o țară mândră cu o clasare pe locul 5. Pentru mulți acel Eurovision, a fost cel mai bun Eurovision.

#13. Cleopatra Stratan și Ghiță

Pavel Stratan considera că fiica lui este talentată și datorită încrederii care i-a oferit, Cleopatra a ajuns în cartea recordurilor Guinness cu 6 nominalizări: Ca cel mai tânăr artist care a lansat un album de succes, cel mai tânăr interpret care a susținut un concert live de 2 ore în fața unui public numeros, cel mai bine plătit artist care a primit 10.000 euro pentru o singură piesă., cel mai tânăr interpret care a primit 3 premii MTV, cel mai tânăr interpret care a abut un hit nr.1 într-o țară la nivel național și cel mai tânăr cântăreț de succes.

#14. Filmele pe casetă

Photo Credit: www.terapeak.com
Photo Credit: www.terapeak.com

Unica metodă să te uiți la filme de acțiune erau pe casetă, iar cine avea acasă VCR era considerat foarte norocos. În sate de obicei erau puține, astfel în anumite case se organizau seri cu filme, care erau un bun moment de socializare, cât și de culturalizare. Așa am făcut cunoștină cu Chuck Norria, Van Damme sau Stalone.

#15. Faces.md și UPcik-urile

Photo credit: faracenzura.files.wordpress.com
Photo credit: faracenzura.files.wordpress.com

Faces.md a fost prima rețea de socializare pe care a cunoscut-o Moldova. Mulți din noi aveau nickname-uri despre care nu vrem să vorbim azi. De asemenea, multe relații au pornit anume de pe acea rețea.

#16. TeleBingo Show cu Andrei Porubin

Photo Credit: ea.md
Photo Credit: ea.md

TeleBingo Show a fost una din primele loterii televizate din Moldova, în care persoanele își puneau speranțele să câștige ceva. Practic fiecare familie din Moldova a cumpărat cel puțin un bilet.

#17. Radio NOVA

Photo credit: ultimateclassicrock.com
Photo credit: ultimateclassicrock.com

Radio NOVA se considera insula muzicii rock din Moldova, a tinerilor rebeli, dar și a muzicii bune, care era foarte puțină în perioada pre-youtube a Moldovei.

#18. Revistele BRAVO și Cool Girl

Photo Credit: bravonet.ro
Photo Credit: bravonet.ro

Revistele BRAVO și Cool Girl erau reviste de lifestyle pentru tineri. Aveau postere cu artiști, dar cel mai important aveau sfaturi despre relații și sexualitate, teme despre care puțini oameni vorbeau, dar toți erau curioși și aveau multe întrebări. Aceste reviste într-un fel sau altul a influența cum persoanele se atârnă și acum în relații.

#19. Serialele Dallas, Alondra și Sunset Beach

Photo Credit: www.adweek.com
Photo Credit: www.adweek.com

Înainte de Game of Thrones, erau serialele de la Moldova 1 și TVR. Dallas a fost unul din primele seriale americane care a avut succes în Moldova, majoritatea persoanelor tinere în anii 1994 priveau acest serial. Apoi a urmat Alondra și Sunset Beach. Seriale care a influența foarte mult ce fel de nume au început să apară în Moldova. Începând ce la aceeași Alondra, Vanessa sau Meg.

#20. Pokemon și BeyBlade

beyblade

Mania Pokemon a început prin anii 2000, apoi a urmat BeyBlade-ul, lucruri care au făcut tinerii să interacționeze, dar și să negocieze.

#21. Jocul MU Moldova

Photo Credit: mu-online.forumy2x2.ru/
Photo Credit: mu-online.forumy2x2.ru/

Dacă erai gamer prin anii 2003-2005 precis ai jucat MU Moldova. O strategie care ținea internet-cafe-urile pline, iar pentru alții era o metodă bună de a face bani pe seama altora.

#22. mail.md

Photo Credit: Mail.md
Photo Credit: Mail.md

Mail.md era unul din primele poște electornice din Moldova unde puteai să ți le faci. Dar nu o făceai pentru a o folosi mereu, deoarece erau alte poște pe care persoanele le aveau (mail.ru sau yahoo.com), însă pentru că deseori dispărea internetul, lucra doar rețeaua locală din Moldova, astfel era mai ușor de trimis info sau să dai de cineva.

#23. Emisiunea De la 5 la 10

Unii spun că emisiunea de la 5 la 10 a dat naștere la talente, alții spun că erau pentru părinți care vroiau să-și vadă copii la TV. Erau preselecții, erau cozi, iar dacă ajungeai acolo erai cel mai tare din parcare.

#24. Frații Irina și Anatol Bivol

Pop cultura anilor 90 a fost influențată de acești noi artiști, care a fost primul duet din Moldova care s-au intitulat „Frații”. Multe din cântecele lor probabil și acum le mai fredonați. De ex. Zurgălăi sau Eu dansez, tu dansezi.

#25. Electricitate doar câteva ore pe zi și salariu-barter

Photo Credit: spynews.ro
Photo Credit: spynews.ro

La începutul anilor 90, Moldova ca nou stat avea foarte multe probleme și neajunsuri, inclusiv și electricitate, care era disponibilă doar la ore anumite, în rest trebuia să te descurci cumva pe întuneric. Iar persoanele care lucrau la companii mari sau mici, primeau salariul în natură. Adică dacă produceai șampon, aveai șampon, iar dacă produceai frigidere, aveai frigider. iar acum provocarea pentru toți era să obțină cash.

Suntem siguri că mai există lucruri care să le numim lucruri pierdute în timp ale primilor 25 de ani de independență a Republicii Moldova. Dacă vă mai aduceți aminte lucruri, vă rugăm să le lăsați în comentarii.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente