Traian Vasilcău poate rămâne fără Premiu Național din cauza acuzațiilor de plagiat

traian
Foto: Facebook/Traian Vasilcău

Traian Vasilcău, laureat al Premiului Național 2016, a fost acuzat de Gheorghe Erizanu pentru că a plagiat o poezie scrisă de o autoare română, care publicase varianta originală trei ani mai devreme de apariția versiunii lui Vasilcău. Astăzi, Comisia pentru decernarea Premiului Național a decis să suspende decernarea premiului, până la clarificarea situației.

După ce a fost desemnat laureat al premiului național, Traian Vasilcău a fost acuzat de Gheorghe Erizanu că a publicat o poezie ce îi aparține de fapt unei autoare din România.

Poezia la care se face referire este „O fărâmă de bine”. Aceasta aparține Doinei Uricariu, în volumul Ochiul atroce, și a fost publicată în 1985 la editura Eminescu din București. Trei ani mai târziu, aceeași poezie a apărut și în revista Orizontul nr.4/1988, fiind semnată de Traian Vasilcău.

O FĂRÎMĂ DE BINE

Nu va mai umbla această iubire închisă în ea,

n-o să mai alerge şi n-o să colinde,

n-o să mai vină la tine

după îmbrăţişare şi merinde.

Şi nici în vis n-o să-ţi mai caute umărul,

n-o să se mai întoarcă spre tine

ca o fărîmă de bine

după o fărîmă de bine.

Astăzi, 26 august, Comisia pentru decernarea Premiului Național a luat act de acuzațiile de plagiat semnalate în spațiul public în privința domnului Traian Vasilcău nominalizat la Premiul Național de Stat pentru anul 2016. Ca urmare, Comisia a decis să suspende decernarea Premiului Național pentru Traian Vasilcău până la clarificarea situației.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente