Tineri germani învaţă româna la o scoală de vară organizată la Chişinău

46107
Foto: Elena Covalenco / IPN

Şaisprezece studenţi de la diferite instituţii universitare din Germania se vor afla timp de trei săptămâni în Republica Moldova, la o şcoală de vară organizată de Moldova-Institut Leipzig, împreună cu Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova şi Serviciul German de Schimb Academic (DAAD).

La şcoala de vară, lansată joi, 25 august, tinerii vor studia limba română, vor merge în excursii organizate în diferite localităţi din ţară şi vor participa la întrevederi cu reprezentanţii instituţiilor guvernamentale şi organizaţiilor societăţii civile, transmite IPN.

Coordonatorul proiectului, Jan-Peter Abraham, a declarat că este a opta ediţie a şcolii. În fiecare an tematica diferă, iar anul acesta genericul este: „Multietnicitate şi regionalism în Republica Moldova: aspecte istorice, culturale şi sociale”. Scopul acestui proiect este de a informa studenţii germani despre Republica Moldova, dar şi de a le forma şi perfecţiona abilităţile de comunicare. Coordonatorul a mai spus că studenţii se documentează şi acumulează materiale pentru tezele de licenţă.

Moderatorii cursurilor de limbă română sunt Violeta Crudu şi Alexei Axan. Solicitat de IPN, Alexei Axan a declarat că participanţii la şcoala de vară au susţinut un test pentru a determina nivelul de cunoaştere a limbii române. S-a dovedit că jumătate dintre ei au abilităţi de comunicare în limba română şi vin doar să-şi perfecţioneze cunoştinţele, iar ceilalţi vor începe de la zero. Profesorul a menţionat că practica anilor trecuţi arată că germanii, şi europenii în general, au o cultură pentru învăţarea limbilor.

Hubertus Wester-Ebbinghaus, student german, a auzit despre Republica Moldova în perioada în care a studiat în România. Tânărul spune că era extrem de curios să cunoască ţara în care, la fel ca în România, se vorbeşte limba română. Curiozitatea i-a stârnit-o şi lozincile unioniste pe care le-a auzit peste Prut, de genul: „Basarabia – pământ românesc”. A vrut să cunoască şi minorităţile etnice ale statului. Abia aşteaptă excursiile la Bender şi Tiraspol, la Tvardiţa, la Comrat etc.

Un alt student, Julius Herzog, afirmă că, la fel, a auzit despre Republica Moldova când făcea voluntariat în România. Acesta afirmă că este pentru prima dată aici şi şi-a propus să-şi aprofundeze cunoştinţele în materie de limbă română.

Şcoala de vară moldo-germană este sprijinită financiar de Ministerul Federal pentru Educaţie şi Cercetare (BMBF) în cadrul programului „go east – Sommerschulen” al Serviciului German de Schimb Academic (DAAD). Proiectul a fost iniţiat de către preşedintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul şi academicianul Klaus Bochmann în anul 2009, cu scopul de a crea o punte de legătură între tineri şi de a spori interesul studenţilor şi doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova şi pentru limba română.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente