(foto) Proiectul care colectează nisip din fiece țară de pe glob. De unde a venit nisipul din Moldova

igor11
Foto: Igor Hâncu

Once Upon a Wednesday (OUAW) este un proiect din Suedia care își propune să colecteze nisip din fiece țară a Națiunilor Unite pentru a uni statele între ele și pentru a le apropia.

Cum lucrează proiectul

Umpli o sticlă cu nisip natural de la tine din țară și în faci o fotografie. Informezi proiectul de unde nisipul a fost colectat și de unde poate acesta fi colectat. Poate fi orice adresă, iar proiectul trimite un curier pentru a colecta nisipul.

Contribuția voastră apare pe pagina oficială Once Upon a Wednesday (OUAW) iar efortul vostru va fi apreciat. Inițiatorii proiectului, din păcate, nu poate oferi mulțumire financiară ci vă poate lista ca cel ce reprezintă țara dată.

Lista de țări din care organizatorii încă nu au nisip: Afganistan, Angola, Bahrain, Bangladesh, Barbados, Belarus, Bolivia, Brazilia, Brunei, Republica Central Africană, Columbia, Cehia, Djibouti, Ecuador, Guineea Ecuatorială, El Salvador, Coasta de Fildeș, Timurul de est, Eritrea, Etiopia, Gabon, Georgia, Grenada, Guatemala, Guinea, Guyana, Honduras, Iran, Yemen, Camerun, Kazakhstan, Kenya, Kârgâzstan, Congo Kinshasa, Lesotho, Liberia, Liban, Maldive, Mali, Insulele Marshall, Mauritania, Micronesia, Nauru, Nepal, Nicaragua, Oman, Palau, Panama, Papua Noua Guinee, Rusia, Samoa, San Marino, Sao Tome și Principe, Senegal, Serbia, Somalia, Sudan, Suriname, Tadjikistan, Tanzania, Ciad, Tonga, Tunisia, Turkmenistan, Tuvalu, Uganda, Vanuatu și Zambia.

La 23 august 2016, Moldova a fost ștearsă din această listă.

Nisip din Kiribati Photo Credit: OUAW
Nisip din Kiribati Photo Credit: OUAW

Cine din Moldova a răspuns proiectului și de unde acesta a fost trimis

Igor Hâncu
Igor Hâncu

Expediția Hidrogeologică din Moldova a răspuns cererii proiectului prin persoana lui Igor Hâncu.

„Am fost impresionați de proiect și de ideea în sine, și am decis că în cel mai scurt timp să colectăm și să livrăm mostra de nisip din Moldova.

Întâmplarea a făcut ca în duminica în care am văzut mesajul, să particip la un eveniment de kayak pe Nistru unde am găsit un loc tare fain de unde am colectat proba de nisip. Proba am colectat-o lângă Dubăsarii Vechi unde pe mijlocul râului apa este foarte mică” spune Igor pentru echipa #diez.

Cum a fost descrisă Moldova de către proiect

Înainte de orașele mesopotamiene, râul Nistru (de unde a fost colectat nisipul) a fost centrul uneia din cele mai avansate civilizații pe pământ. Punctul ce colectare este acolo unde prima cea mai mare comunitate agricolă s-a format. Cultura Cucuteni-Trypillian a înflorit în perioada 5300-2600 înainte de Hristos, în perioada Neoliticului, lăsând în spate mii de situri arheologice. Comunitatea număra pe atunci peste 15 mii de locuitori.

Photo Credit: Igor Hâncu
Photo Credit: Igor Hâncu
Photo Credit: Igor Hâncu
Photo Credit: Igor Hâncu
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente