RIO 2016: Medalia câștigată de către Sergiu Toma la JO creează divergențe între cetățenii EAU

toma1
Foto: 7days.ae

Medalia câștigată de către moldoveanul Sergiu Toma la Jocurile Olimpice din Rio a provocat online dezbateri aprinse în Emiratele Arabe Unite.

Cu toate că aceasta este a doua medalie din istoria EAU, unii internauți și-au exprimat opinia pe Twitter referitor la oferirea cetățeniei sportivilor străini doar cu scopul de a câștiga medalii la Jocurile Olimpice, scrie GulfNews.com

Delegația sportivilor din EAU a fost compusă din 13 membri, dintre care, cel puțin șase au fost de origine străină, trei dintre care sunt moldoveni iar unii internauți se arată împotriva acestui fapt.

La conversație participă atât jurnaliști, bloggeri, cititorii, cât și oficialități. General Locotenentul Dahi Khalfan Tamim, șeful Securității Generale din Dubai, a criticat autorul unui articol dintr-o revistă în arabă, care descria medalia primită drept o mare realizare pentru țară, chiar dacă Toma nu a fost născut în EAU.

Autorul articolului, Sami Al Reyami, a afirmat că în competiții precum Jocurile Olimpice, oferirea cetățeniilor sportivilor din alte țări este un lucru absolut normal, care în niciun fel nu ar fi un pericol pentru identitatea Emiratelor. „El e un campion Olimpic. El a dăruit atât Emiratelor, cât și țărilor arabe prima medalie la ediția curentă a Jocurilor Olimpice din Rio. Meritul de a ridica steagul țării în fața unei audiențe de câteva sute de mii de oameni este o realizare, iar acum toată lumea știe că EAU are medalie.”

Dahi Khalfan Tamim a publicat pe Twitter următorul mesaj: „Știu că mulți oameni sunt fericiți că Sergiu a câștigat o medalie olimpică pentru EAU, le aduc sincere felicitări. Dar personal nu simt nimic, aș fi bucuros doar dacă unul din fiii acestei națiuni ar fi câștigat-o”.

Într-o altă postare el a scris: „De ce nu am oferi cetățenia EAU tuturor sportivilor străini, pentru ca aceștia să câștige pentru noi medalii? Aceasta e ceva de care putem să ne mândrim”.

Postările sale au provocat multe reacții, mulți fiind cei care l-au susținut, în timp ce alții declarau că Sergiu este considerat deja un concetățean de-al lor, fără a atrage atenția la locul unde s-a născut.

Unii internauți au cerut ca membrii Comitetului Olimpic din EAU să-și dea demisia și să își asume responsabilitatea pentru deciziile sale.

Mohammad Al Hashemi @5ald975 a scris: „Dacă aceasta ar fi fost o realizare din partea unui conațional din Emirate sau a oricărui alt arab ce posedă cetățenia, sentimentul ar fi fost altul. Noi avem tot ce ne trebuie pentru ca să aducem atleți talentați care să ne antreneze copiii”.

@a77adawn: „Hai să le spunem tuturor care nu știu ce-i asta naționalismul, că noi ridicăm fruntea doar la realizările copiilor noștri”.

O opinie diferită a avut utilizatorul @CBR971, care a scris: „Până la urmă, Toma este considerat de-al nostru și ne mândrim de dânsul precum ne mândrim de națiunea noastră..”.

Fiind de acord, @aligamdi40 a scris: „El a câștigat reprezentând EAU și realizarea sa nu este una personală, ci a întregii țări”.

„Voi fi primul care îi va ura bun venit (la aeroport), întrucât oricine ar ridica steagul Emiratelor Arabe Unite ar merita aprecierea noastră”, a scris utilizatorul @abo22v3.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente