Festivalul Castanilor – o idee care ar putea prinde viață pentru a promova orașul Ungheni

castaniungheni
Foto: www.turism.ungheni.md

Tânărul din Ungheni, Marin Bodrug, vine cu o propunere de a valorifica Aleea de Castani e la Ungheni și de a organiza un festival al castanilor pentru a promova orașul.

„În ultima perioadă, în Republica Moldova se implementează strategia de promovarea a localităților și atragerea turiștilor prin diferite Festivaluri. Exemplu ne poate servi: Bostaniada – Lozova; r. Strășeni, Lavanda Fest – Cobusca Veche, r. Anenii Noi; Festivalul Cartofului – Briceni; Festivalul Strugurilor – Cimișlia; Festivalul „La plăcinte” – Năpădeni, r. Ungheni; iProsop – Holercani, r. Dubăsari; etc.

Or. Ungheni are pe teritoriul său câteva obiective turistice de importanță națională: Podul Eiffel, Calea ferată cu ecartament dublu pe tot teritoriul orașului, Una din primele locomotive care circula pe traseul Chișinău – Ungheni, Rîul Prut, Alea de Castani, etc. Totuși, după părerea mea, ceam mai cunoscută rămâne Alea de Caștani, care cuprinde în jur de 2.000 de castani, amplasați pe ambele părți a străzii principale a orașului, Strada Naţională, cu direcţia Est – Vest” spune Marin.

Marin vine cu idea de a lansa consultări publice de către Administrația Publică din Ungheni, referitor la organizarea anuală a unui Festival, și anume Festivalul Castanilor (titlu poate fi revizuit) care ar promova turismul în orașul nostru. Referitor la perioada de organizare, am identificat 2 momente: 1. Primăvara, atunci când toată Alea de Castani este în floare  și 2. Toamna, când Castanii au deja roade.

O eventuală promovare / descriere a Festivalului:

„Festivalul Castanilor / Castanului / Alea de Castani este un festival etno-botanico-gastronomic care are loc în comuna or. Ungheni, care se organizează anual, în (perioada de organizare). În cadrul acestuia se sărbătorește frumusețea Aleii de Castani și roada de castan.  Festivalul promovează turismul local / național / internațional, bucatele din castan și cele tradiționale, valorile social-culturale și natura urbană. În cadrul festivalului se mai organizează expoziții și concursuri, cum ar fi: cei mai ciudați castani, cel mai mare castan, cel mai mic castan, cea mai neobișnuită utilizare a castanilor (fruct),  etc.

La iarmaroc se permit articole și bucate de calitate înaltă care pot fi acceptate pentru expoziție și comercializare; nu sunt permise mâncăruri cu conținut ridicat de zahăr, sare, grăsimi. Se expun și se comercializează o gamă vastă de produse autohtone: legume, fructe, instrumente și articole din lemn, produse textile și de vestimentație, articole hand-made etc. Meșterii populari prezintă sesiuni de master-class în domenii ca olăritul, sculptură în lemn, împletitul răchitei, broderie etc.

„Ideea este oficial lansată, deja depinde de interesul autorităților de a prelua idea și de a o implementa în practică cu ajutorul cetățenilor. Eu, personal, cred în succesul viitorului Festival, un festival al castanilor în cel mai frumos oraș de pe terra – Ungheni” conchide Marin pe blogul său.

Despre alee

O alee de castani din oraşul Ungheni se numără printre primele zece cele mai lungi din Europa şi a devenit un obiectiv turistic mai ales pentru cetăţenii străini care vizitează R. Moldova, scrie timpul.md

Specialist în construcţii de la Primăria Ungheni, Leonid Barsucovschi, a spus că, acum câteva decenii, amenajarea acestei alei a intrat în costul construcţiei drumului central din oraş. Pe o lungime de circa cinci kilometri au fost plantaţi peste 650 de arbori de castani.

Copacii au fost plantaţi în anul 1975 şi au devenit deja un obiectiv turistic bine cunoscut. Recent, la memorialul „Eternitate” din Chişinău a mai fost inaugurată o alee de castani, dar care însă nu o depăşeşte ca lungime cea din Ungheni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente