(foto) Mai mulți bucătari-șefi de la Jocurile Olimpice și-au propus să gătească pentru cetățenii săraci

1
Foto: independent.co.uk

Un grup de bucătari-şefi internaţionali a lansat o idee de a combate foametea, care este destul de răspândită în Rio de Janeiro, gătind mai multă mâncare decât era necesară şi donând-o din Satul Olimpic către cetăţenii săraci, potrivit independent.co.uk.

Astfel cea de-a 31-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro a întâmpinat valuri de critici, deoarece ţara se află în mijlocul unei crize economice majore. Pentru a lupta cu această problemă Satul Olimpic – şi 11.000 de competitori – încearcă să ajute, oferind mâncare oamenilor înfometaţi.

Photo Credit:cdn .inquisitr.com
Photo Credit:cdn .inquisitr.com

Bucătarii-şefi Massimo Bottura, din Italia, şi David Hertz, din Brazilia, RefettoRio Gastromotiva și-au determinat un scop. Ei doresc să producă circa 5.000 de mese, folosind numai ingrediente care ar ajunge la gunoi.

Bucîtarii vor lucra doar cu ingrediente care sunt pe cale de a fi irosite, de exemplu fructe şi legume care au un aspect mai urât.

Această inițiativă va continua de-a lungul Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, după care va funcţiona ca o „afacere socială”, potrivit lui Hertz, unul dintre autorii ideii. Prin această mică campanie se va oferi și consiliere vocaţională pentru începătorii în gastronomie, inclusiv pentru bucătari, brutari şi ospătari.

Massimo Bottura spune că a avut ca inspiraţie pentru „Gastromotiva”, campania propriu-zisă, o iniţiativă din 2015, numită Refetterio Ambrosiano, care a adus împreună 65 de bucătari, pentru a găti meniuri din ingredientele donate anul trecut în cadrul Expo Milano.

Photo Credit: independent.co.uk
Photo Credit: independent.co.uk

În timp ce jocurile olimpice continuă şi atleţii îşi adună medaliie, protestele masive ale cetăţenilor sunt ignorate de guvernul ţării. Pe alocuri autoritățile reacționează chiar agresiv la aceste proteste. Poliţia, de exemplu, a fost criticată pentru răspunsul ei faţă de protestatari: au aruncat canistre cu gaz şi şi-au „dezlănţuit” bastoanele, în timp ce rezidenţii se plângeau de preţurile imense care vin odată cu Jocurile Olimpice.

La începutul jocurilor, un grup numit Comitê Popular Rio a organizat și un protest intitulat „The Exclusion Games/ Jocurile Excluderii”, prin care încerca să se atragă atenția la costurile extinse conflictelor politice şi crizelor în sănătatea publică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente