(foto) Choker-ul – accesoriul care nu s-a demodat în timp. Află cine obișnuia să îl poarte și cum este văzut în 2016

yt

Choker-ul este tendința anului 2016. Colierul a fost readus în trend, având un stil mai rebel, suplinit cu noi detalii. Acesta este îndrăgit atât de adolescente, cât și de femeile mature, care știu că un detaliu face diferența în cadrul unei ținute. Află istoria și nuanțele despre acest accesoriu.

Colierele choker erau cunoscute prin anii ’90 ca fiind cele mai extravagante accesorii şi, bineînţeles, acestea îşi fac simţită prezenţa şi în noile tendinţe. De pe podium până pe covorul roşu, ne-a fost foarte clar că acestea vor domina în acest sezon, mai ales că există atât de multe moduri jucăuşe de a le adopta în ţinutele noastre, încât ne va fi aproape imposibil să le evităm.

wsi-imageoptim-1880-A-woman-with-a-butterfly-in-her-hair-and-choker-and-jewellery.-

Choker-ul este colierul cu o istorie îndelungată și spre mirarea multora a evoluat în timp, având o nouă semnificație, diferită de cea din trecut. A apărut la sfârșitul anilor 1700, fiind roșu, din catifea și a reprezentat un omagiu adus de femei celor ghilotinați.

Alexandra of Denmark a fost influențată de extinderea tendinței datorită nesiguranței ce-i dădea cicatricea pe gât. Ea a fost inspirată prin adăugarea unui choker la hainele ei tradiționale de regină.

Modelul choker nu a fost una dintre inovațiile vestimentare ale anilor ’90, ci încă din anii 1800-1900 domnițele purtau o panglică neagră la gât pe numeroase portrete.

Din a doua jumătate a anilor 1800, choker-ul devine o marcă a prostituatelor. Un șiret fin negru legat în jurul gâtului devenea un accesoriu senzual, care trezea instinctele celor care îl zăreau. Un exemplu este pictura lui Manet în care Olympia, frumoasa prostituată, stă întinsă pe divan. Ea poartă doar o pereche de papuci din satin și un choker.

 

Edouard_Manet_-_Olympia_-_Google_Art_Project_3

Odată cu secolul 19, choker-ul devine un simbol nobil. Aproape toate domnițele purtau diferite modele și forme, de la cele din cristale la cele din catifea cu medalioane prețioase.

Puțini cred că au observat că Cenușăreasa (Cinderella), celebrul personaj Disney, poartă în noaptea balului un choker negru. Poate că nu doar pantofii ar fi trebui să primească laude.

 

cinderella

Prima dată în 1944 choker-ul  primește porecla de „zgardă” în paginile revistei Life.

Colierele au atins punctul culminant în anii 1900. În 2004 au reapărut pe podiumurile de prezentare, au revenit din nou în primăvara/vara anului 2012. Și acum, anul 2016 uimește din nou, aceasta fiind piesa cheie a unei ținute de seară. Fie că este din piele, catifea, dantelă, plastic, metal sau alte materiale, colierul la baza gâtului este un must.

 

wsi-imageoptim-1928-A-model-wears-a-cocktail-dress-with-a-velvet-skirt-a-choker-necklace-and-has-her-hair-in-kiss-curls

Pe cine avantajează

Dacă ai gât lung și subțire, poți opta pentru chokerele late. Dacă ești posesoarea unui gât mai gros, este ideal să porți coliere choker subțiri.

w34y

Cum se poartă

În funcție de model, colierele choker pot fi purtate cu aproape orice ținută, cu excepția celor sport. Se asortează cu rochii de seară răvășitoare, cu o serie de piese hippie într-un look nomad sau cu o jachetă bomber, un tricou și o pereche de blugi într-un look casual.

gyuoy

Pe care le alegi

Modelele minimaliste au fost destul de populare în ultimele sezoane, dar cele mai spectaculoase par a fi modelele cu un design în care sunt combinate materiale, texturi, tipuri de pietre și metale.

xdf

Înapoi în timp

Clasice, negre și cu diferite modele, acestea au fost printre primele care s-au făcut remarcate în anii ’90, aşa că, de ce nu ne-ar scoate şi de data aceasta ţinutele în evidenţă?

13736874_1778679895709379_1278800144_n

Negre sau albe

Atunci când alegem un colier choker pentru o ţinută all black sau all white, acesta trebuie să fie cât mai simplu şi, în acelaşi timp, va transforma o ţinută banală într-una de-a dreptul spectaculoasă.

fjul

Eşarfe

În cazul în care nu ai un colier choker, cu siguranţă prin dulapul tău se află o eşarfă care abia aşteaptă să fie purtată şi, iată că este momentul ideal să o foloseşti! Foloseşte eşarfa pentru a înlocui colierul şi înfăşoar-o în jurul gâtului până când obţii efectul dorit.

2Q==

 Cu aplicaţii

Până acum, am tot încercat să păstrăm liniile cât mai simple, dar un plus de efect tot nu strică. Alege coliere choker care să aibă aplicaţii, iar ţinuta pentru care vei opta va deveni una minunată. Dacă vrei să-ţi personalizezi colierul, alege pandantive subtile care să aducă o atingere plăcută look-ului tău.

ffp8

szey

Material realizat de reporterul stagiar Stela Franțuz

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente