(foto) 11 fotografi din Italia, Franța, Moldova și România au călătorit prin Moldova pentru a-i descoperi comorile turistice

andreipaul1
Foto: Photo Credit: Andrei Paul Nuțu

11 fotografi din țară și din Italia, Franța și România au călătorit prin Moldova pentru a-i descoperi comorile turistice, participând la foto-turul „GUSTAR EXPERIENCE”. Turul care s-a desfășurat între 1 și 6 august 2016 a fost organizat de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și găzduit de jurnalista Nata Albot, având drept scop instruirea fotografilor din Moldova în materie de fotografie turistică, explorarea prin fotografie a atracțiilor turistice locale și creșterea portofoliului de fotografii turistice ale Moldovei.

Fabien Laine

Franța

„Un tur fotografic în Republica Moldova m-a atras pentru că nu știam nimic despre această țară. Am vrut să cunosc gastronomia și vinurile moldovenești deoarece sunt un fotograf specializat și pasionat de acestea. Pe parcursul săptămânii am rămas plăcut surprins să descopăr povestea de viață a doamnei Lidia, din satul Cuhnești, mamă a șase copii, care a găzduit și hrănit, timp de zece zile, toți copiii care au participat la un festivalul de sculptori, organizat de fiul său. Chiar dacă nu aveam programată o vizită la ea acasă, doamna Lidia ne-a întins masa cu diferite bucate preparate special pentru noi.”

exp1

Fotografiile lui Fabien

Photo Credit: Fabien Laine
Photo Credit: Fabien Laine
Photo Credit: Fabien Laite
Photo Credit: Fabien Laine
Photo Credit: Fabian Laine
Photo Credit: Fabien Laine

Iulian Ursachi

România

exp2

Fotografiile lui Iulian

Photo Credit: Iulian Ursachi
Photo Credit: Iulian Ursachi
Photo Credit: Iulian Ursachi
Photo Credit: Iulian Ursachi

Cristina Zolotaia

Moldova

exp3

Fotografiile Cristinei

Photo Credit: Cristina Zolotaia
Photo Credit: Cristina Zolotaia

Mihai Stamati

Moldova

exp4

Fotografiile lui Mihai

Photo Credit: Mihai Stamati
Photo Credit: Mihai Stamati
Photo Credit: Mihai Stamati
Photo Credit: Mihai Stamati

Stela Donțu

Moldova

exp5

Fotografiile Stelei

Photo Credit: Stela Donțu
Photo Credit: Stela Donțu
Photo Credit: Stela Donțu
Photo Credit: Stela Donțu

Olesia Kuralova

Moldova

exp6

Fotografiile Olesei

Photo Credit: Olesea Kuralova
Photo Credit: Olesia Kuralova
Photo Credit: Olesia Kuralova
Photo Credit: Olesia Kuralova

 

Sergiu Loburenco

Moldova

exp7

Fotografiile lui Sergiu

Photo Credit: www.serjio.com
Photo Credit: www.serjio.com
Photo Credit: www.sergio.com
Photo Credit: www.serjio.com

Stefano Zuliani

Italia

„Am fost motivat să particip la turul fotografic „GUSTAR EXPERIENCE” de prietena mea, care este originară din Republica Moldova și mi-am dorit să cunosc tradițiile, gastronomia și țara din care provine. Am vizitat mai multe destinații, însă am fost impresionat de vizita de la stâna din satul Popeasca și de Mariana, proprietara acesteia.”

exp8

Fotografiile lui Stefano

Photo Credit: Stefano Zuliani
Photo Credit: Stefano Zuliani

Tudor Voinovan

Moldova

exp9

Fotografiile lui Tudor

Photo Credit: Tudor Voinovan
Photo Credit: Tudor Voinovan
Photo Credit: Tudor Voinovan
Photo Credit: Tudor Voinovan

Valeriu Istrati

Moldova

exp10

Fotografiile lui Valeriu

Photo Credit: Valeriu Istrati
Photo Credit: Valeriu Istrati

Andrei Paul Nuțu

România

exp11

Fotografiile lui Andrei Paul

Photo Credit: Andrei Paul Nuțiu
Photo Credit: Andrei Paul Nuțu
Photo Credit: Andrei Paul Nuțiu
Photo Credit: Andrei Paul Nuțu
Photo Credit: Andrei Paul Nuțiu
Photo Credit: Andrei Paul Nuțu

Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: „Potențialii turiști pe care ne dorim să-i atragem în țara noastră descoperă destinațiile în primul rând prin imagini, care sunt cruciale pentru promovarea unui brand de țară. Din acest motiv ne-am propus să consolidăm abilitățile fotografilor locali și să creăm o bază de date cu fotografii reprezentative, care pun în valoare cele mai frumoase atracții turistice, precum și atuurile unei experiențe locale veritabile: gastronomia, tradițiile, Vinul Moldovei. Mai mult decât atât, fotografii de peste hotare care au participat la „GUSTAR EXPERIENCE” servesc drept mesageri pentru promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică în țările lor de origine.”

Stanislav Rusu, director general, Agenția Turismului: „Misiunea acestor fotografi nu a constat doar în a face imagini frumoase cu ținutul nostru, dar, în primul rând, în a transmite niște emoții, care ulterior să dea naștere dorinței de a ne vizita țara. Este o misiune dificilă, dar ei s-au descurcat de minune. Turismul receptor duce lipsă acută de materiale promoționale, dar ele nu pot fi elaborate fără imagini de calitate și atractive.  Fotografiile realizate vor fi utilizate în vernisaje fotografice în aeroport, gara feroviară, dar și în activitățile de promovare turistică a țării, precum expozițiile și târgurile de turism și „zilele ușilor deschise” în incinta ambasadelor noastre de peste hotare.”

Turul fotografic „GUSTAR EXPERIENCE”a început cu un atelier în care participanții și-au împărtășit experiențele de „travel photography” și au făcut schimb de bune practici. Au urmat 4 zile de călătorie prin diverse regiuni ale țării, în care fotografii au explorat frumusețea lunii august în Moldova: obiective turistice, vinării, gastronomie, tradiții, meșteșuguri, natură, oameni. În rezultat ei au realizat zeci de fotografii originale, care vor completa portofoliul de imagini turistice ale Moldovei.

Nata Albot, jurnalistă: „Dacă pe vremuri oamenii apelau la încrustări pe pereți pentru a imortaliza anumite momente, acum, datorită fotografiilor, Republica Moldova poate fi cunoscută și văzută mai frumos de oamenii din afară. Această călătorie a avut drept scop crearea unei baze de imagini surprinse la cele peste 20 de destinații pe care le-am vizitat. Pe parcursul turului fotografic „GUSTAR EXPERIENCE” am reușit să surprindem frumusețile țării noastre și am descoperit împreună tradițiile, gastronomia, oamenii și poveștile lor de viață.”

Călătoria s-a încheiatcu un eveniment de totalizare, moderat de Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova și Nata Albot, care s-a desfășurat în data de 7 august la hotelul Berd’s. Aici fotografii participanți au fost invitați să povestească despre experiența lor de descoperire a Moldovei și și-au expus cele mai bune lucrări realizate în timpul turului.

Începând cu anul 2013, cu sprijinul Proiectului USAID CEED II și în prezent – prin Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, au fost realizați pași importanți pentru brandingul, poziționarea și promovarea Republicii Moldova drept o nouă destinație turistică, fiind definită și oferta turistică a țării. Pentru a spori atractivitatea Moldovei din punct de vedere istoric, cultural și gastronomic, precum și pentru a valorifica tradițiile milenare în vinificație, turismul vinicol a fost identificat ca fiind produsul turistic cu cel mai mare potențial de creștere.

Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova a adoptat o abordare complexă a domeniului, care se concentrează asupra următoarelor aspecte: promovarea Moldovei ca destinație turistică pe piețele-cheie (campanii, expoziții, branding de țară cu Pomul Vieții și Vinul Moldovei, promovare în presa internațională etc.); modernizarea serviciilor turistice (vinării, pensiuni rurale, artizani etc.); dezvoltarea de noi produse turistice (tururi vinicole și gastronomice, drumeții, ciclism, MICE); îmbunătățirea forței de muncă a sectorului (cunoștințe despre produse, serviciul clienți etc.); creșterea calității furnizorilor de servicii turistice; asigurarea unui cadru legal favorabil pentru turismul intern; elaborarea unei politici de turism și a unei strategii în comun cu Organizația Mondială a Turismului.

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente