Educația sexuală în Republica Moldova reprezintă un subiect tabu atât pentru părinți cât și pentru copii săi. Datele statistice din ultimii ani arată, că tinerii din Republica Moldova au puține cunoștințe despre relațiile sexuale protejate, despre infecțiile sexual-transmisibile, dar și despre HIV/SIDA. Concluzia dezbaterii pe această temă este că trebuie să se producă un efort comun, din partea tinerilor cât și educatorilor, pentru a atinge rezultate garantate.

Cristi are 16 ani și este pasionat de skateboarding, programare și, în mod surprinzător, de poezie. El este proaspătul absolvent al Gimnaziului nr. 53 din Chișinău.

La fel ca și mulți alți tineri din Moldova, timp de nouă ani la Gimnaziu, el nu a avut lecții de educație sexuală la școală. În schimb, Cristi a devenit membru al rețelei educatorilor de la egal al egal Y-Peer Moldova, care este susținută de UNFPA în efortul de a oferi tinerilor informații cu privire la sănătatea sexuală și reproductivă și serviciile de sănătate prietenoase tinerilor, (peste 5 000 de tineri din întreaga lume sunt membri ai acestei reţele).

„Am devenit membru Y-Peer acum doi ani. Părinții mei m-au susținut în decizia mea de a deveni membru al rețelei, însă nu și profesorii sau unii prieteni. Cu toate acestea, pe parcursul acestor doi ani am devenit trainer național și am avut șansa de a organiza sesiuni de informare pentru tinerii din toată țara”, spune Cristi.

Există aproximativ 300 de educatori Y-Peer în Moldova, care organizează în mod regulat sesiuni de educație sexuală pentru tineri, învățându-i despre corpul și sănătatea lor, inclusiv modul în care să se protejeze împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și să evite sarcinile nedorite.

Aproape 10 000 de tineri au beneficiat de activitățile Y-Peer anul trecut. Sunt oare eforturile Y-Peer suficiente pentru a acoperi necesitățile existente în educație sexuală în Moldova?

Aceasta a fost una dintre problemele dezbătute în cadrul unei discuții publice privind educația sexuală, organizată de Grupul de Inițiative Feministe din Moldova, unde Cristi a fost unul dintre participanți, împreună cu Reprezentanta UNFPA în Moldova, Rita Columbia și celebra vloggeriță din România Adriana Radu, fondatoarea site-ului Sexul versus Barza.

În situația în care din 3,5 milioane de locuitori Moldova, 0,4 milioane sunt fete și băieți cu vârste cuprinse între 10 și 19 de ani, numărul adolescenților care beneficiază de activități Y-Peer reprezintă doar 2,5% anual. Mai mult decât atât, statisticile indică o necesitate reală de educație sexuală în Moldova, deoarece ratele sarcinilor în adolescente sunt de două ori mai mari decât în țările europene, iar rata incidenței HIV în rândul tinerilor aproape că s-a dublat în ultimii 15 ani.

„Pentru a ne asigura că tinerii sunt fericiți și sănătoși, și ca ei să-și realizeze visele fără a fi întrerupți de situații de genul sarcină la vârsta adolescenței, sau alte incidente, trebuie să ne asigurăm că toți ei, fără excepție, au accesul la educația sexuală, astfel încât să aibă informații, educație și competențe pentru a lua decizii responsabile în viață”, a declarat Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.

Dar cine ar trebui să asigure educația sexuală a tinerilor? Părinții? Școlile? Comunitatea? Y-Peer? Concluzia dezbaterii a fost că trebuie să fie un efort comun.

„Acei tineri care înțeleg importanța educației sexuale ar trebui să-și unească vocile și să ceara acces la educația sexuală. Eu foarte mult sper că ne vom putea uni vocile noastre și vom putea crea această cerere de educație sexuală în Moldova”, a subliniat Rita Columbia.

Educația sexuală nu este un scop în sine, ci un instrument eficient, care să asigure că adolescenții sunt sănătoși, au informațiile necesare cu privire la sănătatea lor, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă, și sunt capabili să i-a decizii informate privind viața lor. Din moment ce bunăstarea tinerilor este în interesul tuturor, a tinerilor înșiși, a Guvernului, a organizațiilor societății civile, ar trebui să existe un efort comun în asigurarea accesului tinerilor la educație sexuală.

Mai jos urmăriți discuție publică „Dreptul la educație sexuală: între biserică și stat”

Reporter stagiar Stela Franțuz