Cele mai bune practici implementate în orașele Ungheni și Călărași, cât și în satele Zagarancea și Nișcani au fost descoperite la 27 iulie de echipa Programului Bunelor Practici, care a realizat o vizită de documentare în localitățile din centrul țării
Condițiile de activitate de la Grădinița – creșă „Andrieș” și Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din orașul Ungheni s-au îmbunătățit substanțial după ce aceste două instituții au devenit eficiente energetic. Astfel, au fost izolați pereții exteriori, schimbate geamurile și ușile, înlocuite vechile corpuri de iluminat cu becuri de tip LED, instalate centrale termice autonome și chiar panouri solare. Beneficiarii inovațiilor energetice sunt cei 386 de copii de vârstă preșcolară, 994 de elevi de la liceu și peste 120 de cadre didactice. Ca rezultat, consumul de energie termică și electrică la grădiniță s-a redus cu aproape 30%, iar la liceu acest aceste cheltuieli au scăzut cu 13 mii lei comparativ cu sezonul de încălzire 2014-2015.
„Grădinița „Andrieș” este prima grădiniță din oraș unde toate becurile sunt de tip LED, iar cele șase panouri solare pe care le-am instalat la grădiniță și liceu reprezintă, în opinia mea, o soluție optimă pentru încălzirea apei utilizată de copii, mai ales că orașul nu este aprovizionat cu apă caldă”, a menționat primarul orașului Alexandru Ambros.
Proiectul „Conservarea energiei termice la Gradinița-creșa Andrieș și Liceul Teoretic Gheorghe Asachi” a fost implementat de Primăria orașului Ungheni și finanțat de Fondul pentru Eficiența Energetică, cu un buget total de 9 milioane lei.
Tradițiile locuitorilor din comuna Zagarancea sunt imortalizate „În ograda bunicilor”, un muzeu în aer liber creat în localitate. În cămara „La cuptor” găsim unelte strămoșești de bucătărie, în „Casa Mare”, covoare și prosoape adunate din tot raionul Ungheni, iar la „Meșeterul faur”, chiar și un strung de lemnărie, vechi de peste 100 de ani. „Obții succes doar atunci când urmărești un anumit scop și implici comunitatea, fiind lucrurile bune se realizează doar împreună”, a spus Mihail Burlacu, primarul comunei. În satul Semeni din comuna Zagarancea peste 148 de gospodării sunt conectate la apă potabilă de calitate, după ce în această localitate a fost construit anul trecut un apeduct de 16 km. Apeductul, în valoare de 5 milioane de lei, a fost construit cu suportul financiar al Fondului Ecologic și al Administrației Publice Locale.
Cu suportul USAID, primăria orașului Călărași, a elaborat în anul 2015 Planul Urbanistic General (PUG). Documentul indică strategia de dezvoltare a orașului și are scopul de construi o localitate modernă din punct de vedere economic și social. Proiectul a costat 386 mii lei și a fost susținut de USAID și Primăria orașului. „Elaborarea PUG-ului a fost un eveniment mult așteptat pentru noi, deoarece nici un oraș nu se poate dezvolta fără un Plan Urbanistic bine pus la punct. Documentul ne ajută în activitatea zilnică, iar atunci când un cetățean sau agent economic vin să solicite certificatul de urbanist, pentru specialiștii de la primărie este mult mai ușor”, a declarat Nicolae Melnic, primarul orașului. Tot în orașul Călărași activează și un Consiliu Local al Tinerilor. În anul 2015, cei 25 de tineri consilieri au reușit amenajeze două stații de călători, să încheie 106 contracte de salubrizare cu locuitorii orașului, să organizeze activități distractive pentru copiii preșcolari și să le ofere o masă de sărbătoare persoanelor în etate. Activitățile au fost susținute de USAID și Corpul Păcii.
Petru Sorici, primarul satului Nișcani din raionul Călărași se mândrește nu doar cu livada cu fructe exotice, dar și cu tradițiile populare pe care le promovează și unește locuitorii. Cu doar 300 de lei, administrația locală a reușit, în ajunul sărbătorilor de iarnă să aducă bucurii în familiile din sat: 20 de tineri și trei specialiști de la primărie au închiriat o sanie trasă de cai, dotată cu generator electric și costumați în Moș Crăciun, au adus daruri tuturor, iar copiilor din familii numeroase le-au fost donate cadouri și dulciuri procurate din cei aproape patru mii de lei acumulați de la colindat. Activitatea, spune Petru Sorici, a fost o experiență pozitivă de solidaritate comunitară: „Cu eforturi mici, dar cu intenții nobile, promovând tradițiile noastre străvechi putem schimba lumea și relațiile membrilor din comunitate”.
Tot cu bani puțini, la 27 august 2015, la Nișcani a fost organizat și o sărbătoare locală, unde au fost expuse bucate tradiționale, lucrări confecționate manual, publicații cu caracter național, dar și lucrări ale pictorului și scriitorului băștinaș George Petrea. Potrivit primarului, evenimentul a demonstrat că oamenii din localitate pot fi binevoitori, ospitalieri și receptivi atunci când este vorba de organizarea unei sărbători. Orașele Ungheni și Căușeni, precum și satele Zagarancea și Nișcani fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate de echipa Programului Bunelor Practici în vara anului 2016.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.