(video) Planable, un startup creat de moldoveni, în drum spre Silicon Valley

Xenia_planable

Astăzi cunoaştem un proiect promiţător şi o echipă din Republica Moldova care intenţionează să cucerească Silicon Valley. Xenia Muntean, cofondator şi CEO Planable, ne povesteşte care a fost calea de la idee la produs.

Planable – un proiect cu aspiraţii globale

„Planable este un software pentru agențiile de marketing si clienții lor ca să colaboreze mai ușor pe partea de campanii de social media pentru planurile editoriale pe Facebook, Twitter și Instagram.

Există jumătate de milion de agenții în lume, care prestează servicii de Social Media pentru clienți și milioane de marketeri, iar instrumentul nostru este singurul în lume care rezolvă problema lor. Și pentru că există atât de multe agenții și atât de mulți social media manageri în lume, acesta este un startup global care rezolvă o problemă globală, nu doar una locală sau regională și de aici și vine marele potențial pe care îl are Planable.”

O echipă corect construită și niște cofondatori buni te ajută să treci peste cele mai grele dificultăți într-un startup

„Avem jumătate de an de când lucrăm împreună la Planable ca și echipă. Chiar dacă suntem un startup tânăr și o echipă tânără, am învățat câteva lucruri foarte importante pentru noi, lucruri pe care am vrea să le împărtășim și cu alții.

Pentru mine lucrul cel mai important pecare l-am învățat este că o echipă corect construită și niște cofondatori buni te ajută să treci peste cele mai grele dificultăți într-un startup, nu doar pentru faptul că sunteți mai mulți și lucrul de mișcă mai repede, dar și pentru faptul că vă susțineți moral, vă sprijiniți unul pe altul.

Un alt lucru foarte important într-un startup este mentoratul și sesiunile de mentorship pe care poți să le obții și asta este unul din lucrurile de care am beneficiat din plin la Spherik Accelerator. Fără ghidarea lor, fără sfaturile lor, probabil că nu am fi luat-o pe o cale corectă.

Un alt lucru foarte important este să vorbești continuu cu utilizatorii tăi. Dacă dezvolți un software și tu nu ești utilizatorul ideal al acestui software, dacă nu ai experiență din acest background, dar chiar și dacă o ai, cum avem noi experiență în social media marketing, oricum trebuie să vorbești cu utilizatorii tăi ca să fii sigur că ceea ce tu construiești este valoros pentru ei.”

Piatra de temelie care a dat un  imbold şi a susținut lansarea echipei în lumea antreprenoriatului

„Jumătate de an în urmă nici nu am fi putut să ne imaginăm că o să avem o experiență atât de frumoasă cu Planable și că o să învățăm atât de multe într-un timp atât de scurt. Probabil că nu am fi ajuns să dezvoltăm Planable până la etapa la care este acum, de la o idee, de la un concept, la un startup adevărat dacă nu am fi avut sprijinul celor de la Spherik, dacă nu i-am fi întâlnit și dacă nu am fi beneficiat de consultanța lor. Iar prima noastră întâlnire cu Spherik Accelerator a fost posibilă pentru că am avut suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în cadrul Proiectului de dezvoltare a Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill.”

 După ce am câștigat Startup Avalanche, am devenit tot mai vizibili pe scena regională de startup-uri

„Cum am reușit să convingem juriul de la Techsylvania? Probabil că investitorii au văzut în noi pasiunea, energia și spiritul de antreprenor, și probabil că am reușit să le demonstrăm că suntem o echipă puternică, o echipă unită, că avem un potențial global și că suntem gata să trecem peste toate dificultățile ca să obținem ceea ce trebuie pentru ca Planable să se dezvolte, pentru ca Planable să devină o companie solidă.

După ce am câștigat Startup Avalanche, competiția de startup-uri în cadrul Techsylvania, am devenit tot mai vizibili pe scena regională de startup-uri, atât în fața investitorilor, care ar fi interesați să investească în Planable, cât și în fața agențiilor de marketing și a social media managerilor, care ar fi interesați să folosească Planable în ziua lor de lucru. Asta este foarte important, vizibilitatea aceasta deschide tot mai multe porți și în viitor.”

Calea spre Silicon Valley

„Fiind câștigătorii Startup Avalanche, am obținut două săptămâni în Silicon Valley. O să plecăm în septembrie și o să fie două săptămâni super-încărcate și super-pline de experiențe care sigur o să ne schimbe iarăși viața. O să învățăm foarte mult în acele două săptămâni, atât despre cultura americană, cât și despre business-ul american, o să cunoaștem investitori, fonduri de investiții, antreprenori din spațiul nostru și cât mai multe agenții. Și credem că acestea două săptămâni, chiar dacă este o perioadă foarte scurtă de timp, o să aibă un impact imens asupra succesului Planable.”

Mai departe urmează să construim o companie solidă, să avem investiții, să dezvoltăm produsul.

„Experiența pe care am avut-o până acum, Spherik Accelerator, mentorii, dezvoltarea produsului, construirea echipei de la bun început, toate lucrurile acestea ne-au impresionat atât de mult. Iar ceea ce urmează mai departe, să construim o companie solidă, să avem investiții, să dezvoltăm produsul, să-l lansăm oficial, campanii de marketing, să extindem echipa, toate lucrurile astea care ne așteaptă în viitor sunt atât de mari și atât de impresionante, și poate un pic înfricoșătoare pentru noi, că suntem tineri și suntem la început, dar sunt atât de interesante încât mergem înainte cu forță, cu plină viteză și cu tot entuziasmul pe care îl avem.

Aș vrea ca fiecare tânăr din Moldova să-și găsească pasiunea sa așa cum am găsit-o și noi pe a noastră. Ei sunt atât de talentați încât ne trebuie doar un pic de inițiativă, să gândim un pic mai mare și totul o să ne reușească.”

Materialul este realizat în cadrul „Campaniei de promovare a Carierei IT” implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2016 şi suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC din Moldova”.

Alăturați-vă grupului „Aleg Cariera IT” pe Facebook pentru mai multă informaţie despre oportunităţi, evenimente și perspective de dezvoltare în domeniul IT.

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente